CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
CPH:DOX '04

Se program og yderlige information på cphdox.dk

Close up
CPH:DOX præsenterer ni portrætfilm.

Johan Cruijff – A Crucial Moment
Holland, 2004
90 min.
Instr.: Ramón Gieling
Engelske undertekster

Empire Bio
11/11 Kl. 22.30

FC Barcelona Confidential
Spanien, 2004
90 min.
Instr.: Daniel Hernández, Justin Webster
Engelske undertekster
Vester Vov Vov
13/11 Kl. 19.00

Bukowski – Born Into This
USA, 2003.
92 min.
Instr.: John Dullaghan
Engelsk, uden undertekster

Husets biograf
12/11 Kl. 21.00

Park Bio
14/11 Kl. 16.00

Billetter:
Kr. 65
Rabatkort til 6 film:
Kr. 325

Kan købes i biograferne

Links
CPH:DOX

Læs også...
Nyheder:
10-11-04:
Darwin's Nightmare vinder årets doku-EFA
15-10-04:
cph:dox-programmet er på gaden
27-11-00:
Superfotograf i Cinemateket
 
Anmeldelser:
22-07-05:
FC Barcelona Confidential
 
Artikler:
13-11-04:
CPH:DOX '04: The Fox Factor
10-11-04:
CPH:DOX '04: Enjoy your darlings, kill your idols
06-11-04:
CPH:DOX '04: En virkelighed større end vestens
05-11-04:
CPH:DOX '04: These so-called documentaries
06-05-01:
Filmens forfattere
 
CPH:DOX '04: Nærbilleder af de magiske enere
 
Personer, der skiller sig ud. Der er altid gode historier omkring dem. Når dokumentarportrættet rammer, indfanges og sættes de sammen på ny, så livene blusser op igen.
 
Skrevet den 7/11-2004 af Kasper Christoffer Larsen
 
 
Når dokumentarinstruktøren skal portrættere er hans mest almindelige redskaber samtalen med familie, venner og eksperterne. Og måske også hovedpersonen selv. Men det kan faktisk også gøres ad en anden vej. Og det er netop det, der gør CPH:DOX’ første bud, Johan Cruijff – A crucial moment - så særlig.

Johan Cruijff - A Crucial moment: "Min kone skulle føde ved kejsersnit i weekenden, men vi bad lægerne om at fremsætte datoen til onsdag. Vi skulle spille mod Real Madrid i weekenden."
Copyright:
CPH:DOX
En talefejl
På en pressekonference forsøger den altid sprogforvirrede Johan Cruijff – han var især kendt for at begå den mest basale fejl af alle, oven i købet om det ord, hele hans profession omhandlede, nemlig at omtale fodbolden: ’el pelota’ i stedet for det korrekte ’la pelota’ – at finde den spanske term for ’på et givent tidspunkt’. Cruijffs oversættelse bliver til den direkte ’en un momento dado’, hvilket ikke giver megen mening for spanierne. Men i dag indgår hollænderens sprogblomst i dagligdagsproget. For spiller- og trænerlegenden formåede at sætte sit eftertrykkelige spor i mere end fodboldklubben FC Barcelona. Enhver katalaner har således deres eget personlige øjeblik – deres ’momento dado’ - med Cruijff. Med dem fortæller denne kloge og lune dokumentarfilm om Johan Cruijff. Men mest af alt om, hvilken betydning han havde og har for bartenderen, køkkenchefen, guitaristen, pensionisten, husmoderen, journalisten og forfatteren. Og deri lægger dens styrke.

Ingen helt
Der er noget befriende uprætentiøst og afslappet over Ramon Gielings måde at gribe sit emne an. På små tableauer lader han hverdagens folk give et eksempel på deres Cruijff-øjeblik. Én begivenhed, ét mål, en gestus eller bare en handling af Cruijff, der har brændt sig fast i deres hukommelse. Og i stedet for kun at lade dem fortælle det med ord, gengiver de ofte fodboldspilleren eller trænerens bevægelser. Sportens gyldne øjeblikke sidder dybt i knoglerne på dens fans. Og det er ikke fanatikerne, instruktøren Gieling giver taletid. ”Cruijff var da ikke en helt,” siger frisøren. ”En helt er en, der ofrer noget af sig selv for noget større. Cruijff har da ikke ofret noget. Jeg ville beskrive ham som en kunstner. En kunstner der havde samme betydning for fodbolden, som Picasso havde for malerkunsten.”

Ikke tillykke, men tak!
En kvinde fortæller om sin ungdoms forelskelse i Cruijff. Den viser sig ikke at være som en groupies hysteriske forelskelse, men som den dybeste slags respekt og beundring, man kan nære for en person, man kun kender på afstand. Ville hun tale til ham, hvis hun så ham på gaden? Aldrig! Det er er hendes værdighed for stor til. Samme respektfulde afstand synes instruktøren at holde til sit emne. Indtil slut hvor han selvfølgelig alligevel ikke kan dy sig og vi får interviewet med dagens Cruijff. Selvom man ligesom kvinden helst havde været foruden. Man ville helst huske ham fra fjernsynets billeder. Fra banen og bænken, hvor han var unik. Og som katalanerne aldrig vil glemme. Med Cruijffs egne ord: ”Hvor meget fodbold betyder for dem, gik op for mig, da vi havde vundet mesterskabet. De sagde aldrig 'tillykke', de tog min hånd og sagde 'Tak!'."

Mere fodbold
En helt anden slags dokumentarisme, men mere fra samme klub, kan man udsætte sig selv for i FC Barcelona Confidential, der er en slags unik flue på væggen-oplevelse. Computerspillere af de såkaldte managerspil ville få fråde om munden. Her er bestyrelsens forretningshemmeligheder. Filmen følger en gruppe unge jakkesæt, som forsøger at redde klubben ud af dens værste krise i mange år. Den følger de nyrige dotcom-millionærer lige fra deres kupagtige overtagelse d. 15. juni. 2003 til nederlag og sejre på og udenfor banen. Daniel Hernández og Justin Websters lidt rodede reportagesprog udmærker sig især ved at være der, hvor de færreste får lov at komme.

"Man trykker på de her satans taster" - Bukowski forklarer om den kreative proces på næste side.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet CPH:DOX '04:
 
CPH:DOX '04: Delt hovedprisvinder
CPH:DOX '04: The Fox Factor
CPH:DOX '04: Enjoy your darlings, kill your idols
Darwin's Nightmare vinder årets doku-EFA
Club Transmediale-vjs på cph:dox i aften
CPH:DOX '04: En virkelighed større end vestens
CPH:DOX '04: These so-called documentaries
cph:dox-programmet er på gaden

Quiz
Den mest succesrige danseduo i filmhistorien er Fred Astaire og...
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google