CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Links
Leningrad Cowboys

Læs også...
Nyheder:
20-05-05:
Kaurismäki på nattevagt
28-05-03:
Ny dansk kirkepris til Kaurismäki
19-03-03:
Kaurismäki bliver væk fra Oscar-show
22-01-03:
Kaurismäki hyldet i hjemlandet
11-11-02:
Kaurismäki og Almodóvars film topper EFA-nomineringer
30-10-02:
Nordisk Råds første filmpris til Kaurismäki
21-10-02:
Manden uden fortid vandt Flanderns hovedpris
02-10-02:
Kaurismäki boycotter festival
 
Anmeldelser:
07-12-04:
Total Balalaika Show
07-12-04:
Leningrad Cowboys Go America
07-12-04:
Leningrad Cowboys Meet Moses
 
Interview: Leningrad Cowboys og finsk humor
 
Aki Kaurismäki har fulgt det skøre finske orkester Leningrad Cowboys gennem to film og optagelser fra det berømte "Total Balalaika Show" . Her fortæller forsangeren, Tipe Johnson, om finsk humor samarbejdet med instruktøren og den Røde Hærs kor.
 
Skrevet den 30/1-2005 af Erik Barkman Petersen
 
 
Da Leningrad Cowboys i 2000 udgav deres syvende album, "Terzo Mondo", greb undertegnede chancen for at lave et interview med forsanger Tipe Johnson. Snakken gik om finnernes nye album, men også om deres spillefilmsdebut og det berømte "Total Balalaika Show". Vi springer ind lige der, hvor intervieweren spørger:
Oprindelig blev I kendt for Leningrad Cowboys Go America, en komedie instrueret af den finske instruktør Aki Kaurismäki. Hvordan kom det projekt i stand?


Aki Kaurismäki
”Finland er jo ikke noget voldsomt stort land, så det var bare noget med, at han kendte til os og vi kendte til ham. Idéen kom vi på der, hvor man nu møder mennesker og kommer på idéer i Finland – nemlig i saunaen. Så hele projektet udsprang simpelthen af en varm og våd sauna-session!”
I hvor høj grad var filmen Jeres projekt og i hvor høj grad var det Kaurismäkis?
”Det var sådan ret fifty-fifty. Vi havde bandet og i det store og hele look’et, og så instruerede Aki og skrev manuskriptet med hjælp fra nogle af os.”
Har filmen formet Jeres band, tror du, eller blot introduceret Jer til et bredere publikum?
”Begge dele, vil jeg sige.”

Total Balalaika
Hvad så med Jeres meget berygtede og berømmede samarbejde med den Røde Hærs kor – det såkaldte "Total Balalaika Show"?
”Jamen, det udsprang også af en varm og våd sauna-session, hvor en eller anden - jeg kan ikke huske hvem - sagde: Hold kæft, vi burde sgu da lave noget med den røde hær! Og det gjorde vi så.”
Men helt så nemt var det vel alligevel heller ikke?
”Nej, den Røde Hærs kor er jo ikke sådan et, man bare lige ringer op og spørger, om de har tid på tirsdag. Der var en masse møder og telefonopkald frem og tilbage – en hel masse bureaukrati.”

Seriøs humor
Et af de helt store spørgsmål, i hvert fald for mange danskere, er nok: Hvor seriøse er I egentlig? I er tydeligvis kompetente musikere og jeres sange hænger udmærket sammen ...
”Det er sådan set en blanding. Når vi er i studiet, så laver vi jo ikke bare nogle sjove lyde og siger: ’Ih hvor er de lyde sjove. Vi er bare for skægge.’ Hvis vi kommer til at lave en fejl, tager vi nummeret én gang til. Så vi tager vores musik seriøst; sagen er bare den, at vi ikke tager os selv seriøst. Og når vi spiller live, er formålet også at folk skal more sig og feste – der er det meget mere spontant og kaotisk.”

Dead pan-humorens hjemland
Kan du forklare den særlige finske humor, der synes at være skyld i forvirringen?
”Det vigtigste ved den finske humor er nok den selvironi, der ligger i den. Vitsen rammer altid den, der selv fortæller vitsen. Hvis en amerikaner fortæller en morsomhed, er han ofte selv den, der griner mest. For en finne er det allersmukkeste, hvis ingen rigtig kan se på ham, om noget er ment i sjov eller alvor.
”Der findes en meget karakteristisk finsk vits, der handler om to fyre, der sidder på en bar nytårsaften og drikker til. Da klokken slår tolv, rejser den ene sig op og siger: ’Skål!’ Hvortil den anden svarer: ’Sig mig – kom vi her for at drikke eller for at lukke lort ud?’”
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Leningrad Cowboys:
 
Leningrad Cowboys Go America
Leningrad Cowboys Meet Moses
Total Balalaika Show

Quiz
Hvem af disse skuespillere har ikke spillet D’Artagnan?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google