CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
Nordisk Film, Foto: Erik Aavatsmark
 
Mere info
Rumle Hammerich
Dansk filminstruktør. Født i 1954.
Rumle Hammerich har studeret film i USA og på Den Danske Filmskole. Siden spillefilmsdebuten, den prisbelønnede Ole Lund Kirkegaard-filmatisering Otto er et næsehorn i 1983, har han instrueret adskillige tv-dramaer og –serier i både Danmark og Sverige. I løbet af 1990'erne har Hammerich været dramachef hos Danmarks Radio, hvor han blandt andet har været medskaber af Taxa-serien. Unge Andersen er Hammerichs tredje spillefilm.

Unge Andersen er produceret af Nordisk Film og Danmarks Radio med et budget på 39 mio. kr. Produktionen har modtaget støtte fra bl.a. den specielt nedsatte jubilæumsfond H. C. Andersen 2005 og Det Danske Filminstitut. Filmen er lavet i en biografversion, der får Danmarkspremiere i marts, og i en to-delt version til tv.

Læs også...
Nyheder:
20-10-05:
3 danske Emmy-nomineringer
13-05-05:
Bille Augusts HCA-film udskudt
04-04-05:
H. C. Andersen på NatFilm Festival
15-03-05:
Connie Nielsen i spidsen for HCA-show
 
Anmeldelser:
20-09-05:
Unge Andersen
 
Premiereinterview: Rumle Hammerich
 
"Hvis han havde haft mulighed for det, ville han have stillet op til Popstars og Stjerne for en aften, og han ville ikke forstå, at han ville blive vraget," mener instruktøren bag H. C. Andersen-dramaet Unge Andersen.
 
Skrevet den 7/3-2005 af Jesper Vestergaard
 
 
"En usmagelig sigøjner-suppe!" Så kontant er rektor Meislings dom over den unge H. C. Andersens digt "Det døende barn" i Rumle Hammerichs film om den store danske forfatter. Digtet om et barn, der på sit dødsleje trøster sin sørgende mor, skrev Andersen i 1826 under sit ophold på Meislings kostskole. Det gjorde ham berømt over det meste af Europa og kan stadig kan få folk til at græde. "Moder, ser du englen ved min side?" er en af dets stærkeste linier, og digtet er en præcis illustration af Andersens nyskabende indtagelse af de lidende og de fattiges perspektiv.

Frem for at kaste sig over hele Andersens livshistorie fandt Hammerich tidligt ud af, at han ville gå direkte efter historien om forfatterens fire formative år hos den strenge rektor Meisling. Sammen med den svenske manuskriptforfatter Ulf Stark skrev Hammerich historien ned til et enkelt år, og med udgangspunkt i Andersens eget frie forhold til sin biografi har de to gendigtet og dramatiseret begivenhederne i den gode fortællings tjeneste.


Copyright:
Nordisk Film, Foto: Erik Aavatsmark
Et helt menneske
Efter en række mislykkede forsøg som sanger, danser og skuespiller i København ender den viltre 17-årige fantast i 1822 på Meislings kostskole i provinsen. Det er mødet mellem to diametralt modsatte naturer. Den unge Andersen er en drømmer, der lever i en verden af fantasi, som er svært forenelig med skolebænkens disciplin. Modsat er Meisling et strengt kontrolmenneske, der med fornuften som den ypperste dyd, sætter alt ind på at gøre Andersen til "et helt menneske" og forene hans fantasi med hans forstand.
"Gennem al sin undertrykkelse af Andersen, fører Meisling ham så langt ud, at han finder det, han mangler. Han finder eventyrets gave. Han forstår, at han med eventyrene kan være de lidende og de fattiges Treo. Han kan helbrede dem eller give dem en lille stund af lykke, fordi de kan identificere sig og de kan græde over nogle andre, i stedet for at græde over sig selv," fortæller Hammerich.

"Jeg har prøvet at afdække nogle af de konflikter, man står i, når man som ung skal finde sig selv og finde ud af, hvad man har at tilbyde verden. H. C. Andersen var en wannabe. Hvis han havde haft mulighed for det, ville han have stillet op til Popstars og Stjerne for en aften, og han ville ikke forstå, at han ville blive vraget.
Han er meget som de unge mennesker i dag, der tror at de kan alting, og bare kaster sig på hovedet ud i det med ideen om at »verden er min legeplads« og et totalt uvirkeligt forhold til, at det faktisk kræver en masse benhårdt arbejde.
Den unge Andersen er selvoptaget og selvovervurderende. Han vil enormt gerne være berømt og forestiller sig som en fugl, der vil folde sig ud. Han har noget inde i sin krop, lidt som en Alien, som bare skal ud, og han har brug for nogen til at hjælpe sig med at forløse det. På den måde tror jeg også, at han som person har noget at sige i dag".


Copyright:
Nordisk Film, Foto: Erik Aavatsmark
Nationalikonets historie
Kun en enkelt gang tidligere, med Jannik Hastrups animationsfilm H. C. Andersen og den skæve skygge fra 1998, har man fra dansk side kastet sig over forfatterens liv på film.
"I Danmark har vi nok været lidt håndsky over for at kaste os over nationalikonet. Ikke mindst fordi han altid har været omspunden af myter og teorier om blandt andet hans seksualitet og hans herkomst," mener Hammerich og forklarer hvordan de, ved at tage forfatteren på ordet, har gjort sig fri af biografiskrivernes spændetrøje.
"Min tese tager udgangspunkt i hans egen måde at skrive eventyr på og ikke mindst måden han har skrevet eventyret om sit eget liv på. Tre gange har han skrevet sine erindringer, og hver gang har han digtet videre på historien. Nogle ting bliver forskønnet og andre bliver gjort værre. Derfor har vi også kunnet digte drengen Tuk ind i historien, der kommer til at stå imellem Andersen og Meisling. Han er realistisk figur, men han er også det symbol på uskyldighed og åbenhed, der ligesom i H. C. Andersens eventyr bærer historien frem.
På den måde har vi forsøgt at lave en fri gendigtning af historien om H. C. Andersen, på en måde, så vi håber, at han også selv ville synes, at det var en god historie."


Artiklen har tidligere være bragt i Det Danske Filminstituts filmmagasin FILM #42, udgivet i februar 2005.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Unge Andersen:
 
Unge Andersen

Quiz
Jerry Lewis-dramaet The Day the Clown Cried (1972) blev af pressen dømt så stødende, at filmen aldrig blev udgivet i biograferne – hvad handlede filmen om?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google