CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Kolde fakta om Costa-Gavras:

• Er født i 1933 i Grækenland under navnet Konstantinos Gavras, men har lavet de fleste af sine film i Frankrig.

• Vigtigste film inkluderer Z (1969), L’Aveu (The Confession) (1970), État de Siége (State of Siege) (1973), Section Spéciale (1975), Missing (1982), Hanna K. (1983), Music Box (1989) og Amen(2002).

• Costa-Gavras’ nyeste film Papirmanden fik fornemme anmeldelser i Frankrig, og har haft forpremiere på Copenhagen Film Festival. Papirmanden kommer derudover i dansk biografdistribution fra den 2. september.

Læs også...
Nyheder:
28-08-05:
CIFF'05: Tre dobbelte vindere
18-02-03:
Amen. kåret til bedste franske film
18-10-02:
Chilensk dommer nærstuderer Costa-Gavras-film
 
Anmeldelser:
08-02-06:
Papirmanden
 
Artikler:
25-08-05:
CIFF'05: European Thrills – Kom an Amerika!
17-08-05:
CIFF'05: Filmens Europa indtager København
 
CIFF'05: Interview med Costa-Gavras
 
Den politiske thrillers fader Costa-Gavras' fornemme trofæsamling bugner af Oscars, Gyldne Palmer, en Guldbjørn m.fl. I lørdags fik de følgeskab af en ærespris fra Copenhagen Film Festival, og forinden mødte vi ham til en snak om en engageret karriere, hans nye film Papirmanden og Chaplin-inspirerede politiske budskaber.
 
Skrevet den 28/8-2005 af Søren Langelund
 
 
Der er ikke meget i mandens øjne eller udstråling der afslører, at jeg sidder over for en af de mest succesfulde europæiske instruktører de sidste 40 år. Hans navn er Costa-Gavras og mest af alt ligner han en glad, charmerende ældre herre, der skal til at fortælle en historie fra de syv have. Det er nu heller ikke meget ramt ved siden af, for den sympatiske instruktør bag film som Z og Missing er en ivrig fortæller, både på og væk fra lærredet, og for ham er historien altid i centrum.
”Jeg har fået det politiske prædikat på mit virke, hvilket jeg ikke har noget imod, men som filmskaber forsøger jeg egentlig mest at forfølge historier, der rører mig dybt. Filmkunst skal fortælle historier om livet og mennesker, og det kombinerer jeg med min interesse for samfundet,” siger Costa-Gavras, der mener, at enhver film spejler det samfund den repræsenterer.
”Jeg tror at selv de mindste film fortæller noget om samfundet. Alle film er i bund og grund politiske på den ene eller anden måde. Da Chaplins komedier kom frem blev de stemplet som tom falde-på-halen-komik, men de er jo særdeles samfundskritiske”, forklarer Costa-Gavras og sidestiller i den henseende Chaplins Monsieur Verdoux med hans nye film Papirmanden.

Ære og hårdt arbejde
72-årige Costa-Gavras er i København for at modtage en Lifetime Achievement Award af Copenhagen Film Festival, og denne har tilladt instruktøren at reflektere på sin karriere.
”Jeg har tænkt en del over hvad jeg har gjort godt og skidt, og det er en stor ære at modtage en sådan pris. Men jeg prøver at holde begge fødderne på jorden og bare være naturligt beæret”, fortæller han og understreger han ikke føler sig færdig, selvom han nu har fået en sløjfe om karrieren:
”Jeg er ikke ung længere, og filmkunst er mest af alt en kunstart for og udviklet af unge mennesker, men jeg har stadig interesse for samfundet, så jeg prøver virkelig at følge med for ikke at blive smidt af vognen. Jeg kender flere instruktører der mentalt isolerer sig når de når en vis alder, men jeg ser på dem og ser hvad jeg ikke vil udvikle mig til professionelt. Så jeg læser nye bøger, hører moderne musik og ser selvfølgelig en masse film. Det er hårdt arbejde”, smiler Costa-Gavras.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Copenhagen International Film Festival 2005:
 
CIFF'05: Interview med Bent Hamer
CIFF'05: Tre dobbelte vindere
CIFF'05: Den gyldne svanes 10 bejlere
CIFF'05: European Thrills – Kom an Amerika!
CIFF'05: De søger efter sandhed
CIFF'05: Frame2Frame – europæisk stil på strimler
CIFF'05: Super-Chris
CIFF'05: Filmens Europa indtager København
Bred europæisk dyst på CIFF
Emir Kusturica åbner CIFF
Nicolas Roeg juryformand på CIFF
Ny programchef på Copenhagen IFF

Quiz
Harrison Ford har arbejdet i mange år som håndværker, men som hvad?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google