CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
Nordisk Film - Foto: Liam Daniels
 
Mere info
Jannik Johansen

Spillefilmsdebuterede med ”Rembrandt” i 2003 .

Med ”MØRKE” er han igen i manuskript-samarbejde med Anders Thomas Jensen.

Selv-lært er vel-lært. Jannik har ikke stempel fra Filmskolen, men har taget vejen frem og op via en lang række jobs i filmbranchen.

Han instruerede novellefilm-krimien ”En stille død” (1997) og kortfilmen ”Afsporet” (2000).

Var instruktørassistent på Anders Thomas Jensens hit ”Blinkende Lygter” (2000) og Hella Joofs komedie ”En kort, en lang” (2001).

Leverede i samarbejde med Hella Joof og Lotte Andersen manuskriptet til gospel-successen ”Oh Happy Day” - også i Hella Joof’s instruktion.

For TV har Jannik Johansen instrueret flere afsnit af ”Rejseholdet”, ”De udvalgte”, ”Forsvar” og ”Ørnen”.

Han har ved Natfilm Festivalen modtaget Natsværmer-fondens pris 2003.

Links
Filmens hjemmeside

Læs også...
Anmeldelser:
25-05-06:
Mørke
23-05-05:
Oh Happy Day
03-03-04:
Rembrandt
 
Premiereinterview: Jannik Johansen
 
Mørkevandrerens meningssøgen
 
Skrevet den 6/10-2005 af Søren Langelund
 
 
Efter at have arbejdet sig frem i den indsnævrede danske filmbranche debuterede Jannik Johansen forrige år med den succesfulde Rembrandt. Nu er han tilbage med den ambitiøse thriller Mørke, der med et meget personligt udgangspunkt griber fat om livets store spørgsmål. Instruktøren fortæller her om svigt overfor ens nærmeste, samarbejdet med Anders Thomas Jensen og om at finde lyset i mørket.


Copyright:
Nordisk Film - Foto: Liam Daniels
Nye og alligevel bekendte veje
Han har ført tilskueren igennem tv-oplevelser som Ørnen og Rejseholdet og debuterede med successpillefilmen Rembrandt i 2003. Men det er først med den premiereaktuelle thriller Mørke, at Jannik Johansen for alvor udstiller sine indre dæmoner. Filmen handler om journalisten Jacob, der bevidner sin søster tage sit eget liv på hendes bryllupsdag. Kunne Jacob have gjort noget for at stoppe hende? Er søsterens mand Anker indblandet, eller er det bare Jacobs indre skyldsforårsagede psykoser, der spiller ham et puds? For at få svaret må han drage til den øde jyske by Mørke, og en lignende tur har instruktøren selv været igennem

”Efter Rembrandt stod det klart for mig, at jeg ville prøve noget mere ambitiøst og fortælle en historie, der betød noget mere personligt for mig. Succesen med Rembrandt gjorde, at jeg bevidst ville prøve noget helt andet og jeg følte mig klar til at udfordre publikum mere. Men filmen var også en personlig udfordring. Jeg har selv haft en søster, der begik selvmord, og det var selvsagt nogle hårde år med et traumatisk bagland og en masse skyldfølelse og fortrængninger. Med denne film har jeg fået lettet trykket personligt, og man kan vel sige, den har haft en form for terapeutisk funktion. Når sådanne ting sker i ens liv er det vigtigt at kunne tilgive sig selv, og Mørke har nok været min psykolog-behandling.”

Genren og meningen
Det er sjældent, dansk film tør tage seriøse greb om Hollywood-dominerede genrer som thrilleren, og med undtagelse af sidste års Kongekabale har der ikke været mange gode bud siden Ole Bornedals Nattevagten fra 1994. For Jannik Johansen var det et bevidst valg at lave noget udansk.

”Jeg har læst meget Raymond Chandler og har altid beskæftiget mig med krimien og thrilleren, og at kunne kombinere dét med bevidst at gå andre veje end dansk film ellers gør pt., syntes jeg var for tillokkende til at kunne lade være. Hvad betyder døden? Hvordan lever man med den? Sådanne eksistentialistiske spørgsmål måtte jeg komme med mit bud på,” siger Johansen der identificerer sig meget med hovedpersonen Jacob spillet af Nikolaj Lie Kaas.

”Jacobs psykiske kampe driver historien frem. Hvad er han selv skyld i? Hvad har han fortrængt? Jeg håber, filmen kryber ind under huden på publikum, efterlader en masse tanker og bliver hos dem noget tid efter de har forladt biografmørket. Folk skal selvfølgelig underholdes, men jeg vil gerne udstille, hvor skrøbeligt menneskelivet er, og at Mørke på flere niveauer ikke er så nem at slippe ud af.”


Copyright:
Nordisk Film - Foto: Liam Daniels
Dramaturgisk ensomhed
Mørke er mestendels optaget på location i den faktiske jyske landsby af samme navn, og både bynavnet og de omgivelser stedet tilbød inspirerede Johansens og hans crew til filmens flotte og intense stemningsskildringer.

"I hvert fald synes jeg det er forkert at promovere sin egen film ved at nedgøre andre." Sender Johansen en hilsen til Trier? Læs videre på næste side.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Peter Christiansen
8-11-2005 13:05
Fantastisk film - næsten. Jeg er dybt skuffet over de, efter min mening, meget letkøbte konklusioner i filmens slutning. Hvorfor skal noget der starter så godt, er så væsentligt, og bliver fortalt, spillet og leveret så godt rundes af på den måde? Var der oprindeligt en alternativ slutning?

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Mørke:
 
Mørke

Quiz
Hvad hedder James Caans skuespillersøn?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google