CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
The Vow of Chastity

"I swear to submit to the following set of rules drawn up and confirmed by DOGME 95:

1. Shooting must be done on location. Props and sets must not be brought in (if a particular prop is necessary for the story, a location must be chosen where this prop is to be found).

2. The sound must never be produced apart from the images or vice versa. (Music must not be used unless it occurs where the scene is being shot).

3. The camera must be hand-held. Any movement or immobility attainable in the hand is permitted. (The film must not take place where the camera is standing; shooting must take place where the film takes place).

4. The film must be in colour. Special lighting is not acceptable. (If there is too little light for exposure the scene must be cut or a single lamp be attached to the camera).

5. Optical work and filters are forbidden.

6. The film must not contain superficial action. (Murders, weapons, etc. must not occur.)

7. Temporal and geographical alienation are forbidden. (That is to say that the film takes place here and now.)

8. Genre movies are not acceptable.

9. The film format must be Academy 35 mm.

10. The director must not be credited.

Furthermore I swear as a director to refrain from personal taste! I am no longer an artist. I swear to refrain from creating a "work", as I regard the instant as more important than the whole. My supreme goal is to force the truth out of my characters and settings. I swear to do so by all the means available and at the cost of any good taste and any aesthetic considerations.
Thus I make my VOW OF CHASTITY."


Læs også...
Nyheder:
25-10-05:
Trier-boks vinder international pris
23-09-05:
Vinterberg tilbage i dogmeform
13-05-05:
von Trier tilbage til dogme?
24-03-05:
Flinth og Villum Jensen lukker dogme-serien
10-09-02:
Opfordring fra dogme-brødrene
 
Anmeldelser:
03-07-01:
The King is Alive
 
Artikler:
06-01-01:
Kristian Levring - Ørkenvandring
 
DVD: Dogme Kollektion 1-4
 
De aktive drenge fra Electric Parc er på banen igen med en spændende dansk dvd-udgivelse, som koncentrerer sig om de første fire dogme-film. Instrueret af hver af de fire nøglepersoner bag bevægelsens fødsel udgør de en målbar størrelse af, hvad ’dogmeriet’ egentlig gik ud på.
 
Skrevet den 29/11-2005 af Frederik Asschenfeldt Vandrup
 
 
”Dogme Kollektion #1-4” er udført med samme ihærdighed og adgang til både dansk og internationalt materiale, som gjorde sig gældende ved udgivelsen af Lars von Triers Europa-trilogi, og derfor er der ikke overraskende tale om en vigtig udgivelse. Til forskel fra Trier-filmene, så er der dog allerede dvd-udgaver af dogme-filmene på markedet, og selv om boksen rummer mange gode indslag, så mangler man lige de afgørende perler, som prægede Trier-udgivelsen.


Festen var på alle måder den første af Dogme-filmene. Den skarpt skårne skæbnefortælling om incest i en dansk rigmandsfamilie fandt med det samme et internationale fundament at stå på, og den banede utvivlsomt vejen for hele bevægelsen. Sammen med filmen ligger et glimrende kommentarspor med instruktøren Thomas Vinterberg, som man mærker stadig har et nært forhold til sin film. Det gør sig i øvrigt gældende på de fleste af boksens kommentarspor – vi er helt åbenlyst ude i nogle meget personlige projekter for de fire dogmebrødre.

Som ekstramateriale til Festen finder vi fire fraklippede scener og to retrospektive indslag, hvor vi gennem interview med de medvirkende lærer mere om arbejdet med filmen. Disse interview er produceret direkte til denne dvd-udgivelse, og der er opnået en god fortrolighed med interviewpersonerne, så man kommer tættere på end de traditionelle pr-interview, der typisk præger dvd-udgivelser. Endelig ligger der også en timelang dokumentar om Mogens Rukov, som lidt langtrukkent zoomer ind på manden bag manuskriptet.

På den næste dvd finder man ikke overraskende Idioterne, Lars von Triers afdækning af frivilligt spasseri i et nordkøbenhavnsk villakollektiv. Provokerende, flagrende og generelt anerkendt som den mest ”ægte” dogmefilm i natur og udførelse. Måske også derfor rummer skiven hele to kommentarspor. Det ene lader Trier og hovedrolleindehaver Jens Albinus kommentere begivenhederne uden at de rigtig kommer nærmere en større mening end lidt spredte anekdoter og lange pauser. Som alternativ får man tilbudt Trier-eksperterne Peter Schepelern og Stig Björkman, som går helt i den teoretisk-analytiske grøft og pludrer lystigt af sted om Triers samlede karriere og dogmekonceptet i et historisk perspektiv. Indholdsrigt, men ikke så knyttet til filmen, som man kunne have håbet på - men måske er netop Idioterne for svær at forholde sig konkret til i form af et kommentarspor.

Langt bedre er Jesper Jargils dokumentarfilm De ydmygede, som følger med som ekstramateriale sammen med tre korte, fraklippede scener. Jargild har i denne samt i den mindst lige så gode, men desværre også i denne udgivelse helt fraværende dokumentarfilm, De lutrede, sat skarpt fokus på Dogme-bevægelsen.


Søren Kragh-Jacobsens Mifunes sidste sang fik sin opmærksomhed fra filmfestivalen i Berlin i modsætning til de to første, der havde lagt Cannes for deres fødder. Mifune behandles med samme respekt som de øvrige film med slettede scener, et fint kommentarspor fra instruktøren, to ganske fornuftige bag kameraet-dokumentarfilm på hhv. 30 og 45 minutter samt et par retrospektive interview produceret til udgivelsen her. Og endelig har vi Kristian Levrings internationale The King is Alive, som ved gensyn står distancen ualmindelig godt. Levring leverer selv et fint kommentarspor, og vi får igen et par interview produceret til udgivelsen, men ellers fyldes disken op med lidt over en times samtaler om dogme-historien – optaget i samme omgang som de øvrige retrospektive interview på udgivelsen. Så specifikt med fokus på The King is Alive er baggrundsdækningen mangelfuld.

Den sidste skive rummer det øvrige ekstramateriale. Det virker mystisk, at vi her skal finde en bag kameraet-dokumentar samt en ordentlig stak slettede scener til Festen, som mere naturligt kunne have haft byttet plads med Rukov-portrættet på filmens dvd. Noget tilsvarende gør sig gældende med et par interview omkring Idioterne, bl.a. en tiltrængt forklaring på den efterfølgende dramatik, der har været om producenternes ulovlige filtersætning bag von Triers ryg. Men bortset fra disse forbehold, så finder vi også fint disponeret en række internationale dokumentarprogrammer om Trier og Dogme helt generelt. Omkring fire timers yderligere ekstramateriale, hvor man også får en tiltrængt udenlandsk vinkel på historien.

Electric Parc placerer sig med ”Dogme Kollektion #1-4” igen som de mest seriøse dvd-producenter i Danmark. Selv med et i høj grad kendt materiale som de første fire dogme-film, formår de at finde gode vinkler i interviewene og nyder de deltagendes fulde tillid. Derfor kommer vi en del tættere på historien end normalt, og i sine bedste øjeblikke viser udgivelsen her, hvor tæt på den historiske portræt-bog, en vellykket dvd-udgivelse kan komme. Filmhistorieskrivning for de læsetrætte.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Cod
5-12-2005 17:10
Så skal der koges suppe på endnu en gang lort.
Hvorfor kan filmene ikke få lov til at stå alene med deres skare af tilhængere uden der skal reproduktioner til.
Om et par år skal vi vel prakkes en 6, 7 eller 9 box på med et sjældent interview med en af de sky instruktører.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvilken film vandt i 1999 Oscaren for 'bedste film'?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google