CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Oscar-trivia:


Oscaren er 34 centimenter høj og vejer 3,8 kilo

Siden 1929 har der været uddelt 2.530 Oscar-statuetter

Første gang, The Academy Awards blev uddelt, var den 16. maj 1929 på The Hollywood Roosevelt Hotel. Der var 270 gæster til stede og billetterne kostede $5.

I dag afholder Akademiets deres store festaften i 'eget hus', nemlig The Kodak Theatre midt i Hollywood. I den store sal kan der sidde 3.400 gæster. Billetterne til det store Oscarshow koster ikke noget - man skal 'bare' inviteres.

Den korteste Oscaruddeling var den første i 1929. Den tog kun 15 minutter.

Den længste Oscaruddeling var i 2002. Den varede 256 minutter, og slog dermed den gamle rekord med 16 minutter.

Ved den første uddeling var det 12 kategorier

Siden 2003 har der været 24 kategorier

Ved de første uddelinger, vidste filmfolkene på forhånd, hvem der ville vinde.

I dag varetages optællingen af stemmesedlerne af revisionsfirmaet Price Waterhouse. Indtil den store Oscaraften, hvor konvolutterne åbnes, har blot seks mennesker på tre dage talt stemmerne sammen. Disse seks assistenter har dog kun talt nogle af stemmerne fra nogle kategorier, og det er derfor kun to special-udvalgte revisorer, der kender til slutresultatet.
Alle de nominerede får trykt et kort med deres navn på, og først i sidste øjeblik destrueres ’tabernes’ kort. To kopier af vinder-kortene gives til hver af de to ansvarlige revisorer, der derefter tager hver deres rute til The Kodak Theatre – hvis nu der skulle ske noget med den ene, vil den anden stadig dukke op. De to Oscar-budbringere ankommer cirka to timer før ceremonien og sætter vagt på kortene, indtil de givne kategorier bliver præsenteret.

Links
Oscars hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
20-02-06:
Bafta 2006: Brokeback vinder fire priser
08-02-06:
WGA 2006: Crash Mountain
31-01-06:
Oscar 2006: Brokeback fører dødt løb
30-01-06:
SAG: Hoffman og Giamatti vinder igen
30-01-06:
DGA: Ang Lee er årets instruktør
23-01-06:
PGA: Brokebacks store kup
17-01-06:
Flest Golden Globes til Brokeback-Walk
 
Anmeldelser:
19-09-06:
Tsotsi
18-09-06:
Pingvinmarchen
16-09-06:
Capote
01-08-06:
Mit liv som geisha
20-07-06:
Syriana
22-06-06:
Brokeback Mountain
07-06-06:
Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet
01-05-06:
King Kong
21-02-06:
The Constant Gardener
13-02-06:
Crash
 
Artikler:
06-03-06:
Oscar 2006 - vinderne
05-03-06:
Oscar 2006: 2 Indie Spirit Awards til hver!
31-01-06:
Oscar-nomineringerne 2006
17-01-06:
Golden Globes - vinderne
 
Oscar 2006: Crash årets bedste film
 
Fire film delte rovet ved årets Oscar-uddeling, og aftenens største overraskelse kom til sidst.
 
Skrevet den 6/3-2006 af Frederik Asschenfeldt Vandrup
 
 
Oscar-showet 2006

Da dette blev bragt som live-update fra Oscar-natten, kan det anbefales at begynde læsningen nederst på side 2.

George Clooney - Oscar-vinder for bedste mandlige birolle

Copyright:
Sandrew Metronome
Kl. 5.30

Så nåede vi til vejs ende - og i god tid før den første morgen-tv-avis. Overraskelsen over aftenens sidste pris har endnu ikke helt lagt sig, men afsnittet i historiebøgerne vil fortælle om et Oscar-år uden vindere, da hele fire film delte rovet mellem sig - Crash, King Kong, Brokeback Mountain og Mit liv som geisha - det væddemål gad jeg godt have set nogle odds på. Vi tillader os at tvivle på, at det bliver Crash af disse fire titler, som man husker bedst om 10 år, men vi må vente og se. I mellemtiden vælger vi at glæde os over følgende:
1. Ang Lee fik sin Oscar
2. Robert Altman blev endelig hyldet
3. George Clooney kan nu også kalde sig seriøs skuespiller.

Kl. 5.25

Selvfølgelig er det Jack Nicholson, der skal stå for årets vigtigste filmpris. Ingen udenomssnak, ingen fjollerier (den slags hører altid til i begyndelsen af showet. Bedste film: Crash. Say what? Så var det alligevel for meget med to cowboys på et bjerg - og en kæmpe overraskelse her til sidst! Crash har hele tiden stået stærkere i USA end i Europa, hvor den føles lidt for firkantet, men det er alligevel en solid surprise. Det er ikke usædvanligt, at man deler Bedste film og Bedste instruktør på to forskellige film, og da Crash er Paul Haggis' debutfilm som instruktør, så giver det trods alt fin mening at hylde den længe oversete Ang Lee i instruktørkategorien - og så give den største gulddreng til den Crash. Men den kommer til at stå som en af historiens små Oscar-vindere.

Kl. 5.20

Tom Hanks er altid en af de sidste presenters - også i år, hvor han uddeler prisen for Bedste instruktør: Ang Lee, Brokeback Mountain. Aftenens største bifald til Ang Lee for en absolut velfortjent Oscar. Nu ligner det også en Bedste film-Oscar til Brokeback Mountain - og så kniber den sig lige præcis over Mit liv som geisha og King Kong med fire priser.

Kl. 5.15

Showet holder sig på sporet - vi ser ud til at ramme 5.30 til de sidste taksigelser. Dustin Hoffman virker hyggeligt afslappet i sin glimrende præsentation af Bedste adapterede manuskript: Brokeback Mountain, Larry McMurtry & Diana Ossana. Larry McMurtry har tidligere været nomineret for bedste manuskript - helt tilbage i 1971 for The Last Picture Show. Fortjent og forventet sejr.

Uma Thurman tager sig af Bedste originale manuskript:
Crash, Paul Haggis & Robert Moresco. Endnu en farvoritsejr - men i denne kategori var der andre kandidater, der også kunne have fortjent prisen. Paul Haggis var også nomineret sidste år for Million Dollar Baby - og sidder med tre nomineringer på hånden i år, så festen behøver ikke være slut endnu.

Kl. 5.05

Nu begynder de tunge drenge at blive kørt i stilling. John Travolta melder sig på scenen med prisen for Bedste fotografering: Mit liv som geisha, Dion Beebe. Beebe var også nomineret for Chicago, men vinder her sin første Oscar. Så står det igen lige på toppen, men mon ikke Brokeback Mountain så småt melder sin ankomst til en slutspurt.

Reese Witherspoon - Oscar-vinder for bedste kvindelige skuespiller

Copyright:
Fox Film
Jamie Foxx vandt Oscaren for bedste mandlige hovedrolle sidste år i Ray, så derfor er det helt efter traditionen, at han skal uddele prisen til Bedste kvindelige skuespiller: Reese Witherspoon, Walk the Line. Det lå lidt i kortene. Rollen leveres med stor sikkerhed, hun er en af filmbyens egne - og så er der jo en gennemført tradition med kønne, unge piger på podiet, der er leveringsdygtige i et par tårer eller to til at assistere takketalen. Reese holdt dog godt fast i den lange ende (-ish) og godt, at hun fik sendt en hilsen til Joaquin Phoenix, der jo tabte den mandlige hovedrollekategori for et kvarter siden - tillykke til hende.

Kl. 4.50

Så er den potentiale for drama. Er Palæstina et land? Kan man honorere en film om en selvmordsbomber? Paradise Now vandt Golden Globe og mange andre priser, men har ikke været godt modtaget af mange i akademiet. Will Smith præsenterer: Bedste fremmedsprogede film: Tsotsi fra Sydafrika - dramaet aflyst. Filmen får dansk premiere senere på foråret her i Danmark. Vi glæder os.

10 Oscars tilbage - og de er alle sammen i de tungere kategorier. King Kong fører med foreløbig 3 statuetter.

Ziyi Zhang præsenterer på velpoleret engelsk Bedste klipning:
Crash, Hughes Winborne. Der er noget ved klipning af disse episodiske film, der giver bonus. Spændende at se, om Crash har mere at komme efter i aften.

Hilary Swank fører os direkte ud i en af de tunge kategorier, hvor der lidt utraditionelt er tale om Oscar-debutanter hele vejen rundt, Bedste mandlige skuespiller: Philip Seymour Hoffman, Capote. Fuldt fortjent, for han bærer unægtelig filmen - og så er han vel også den af de nominerede, der tidligere har været tættest på en nominering.

Kl. 4.35

Så er der musik fra Hustle & Flow - og hallo, nu sker der noget. Ikke klassisk Oscar-materiale og med Dolly Parton i kulissen er det næppe en vinder. Men forfriskende - det er det da.

Status, mens the pimps kravler rundt på scenen, er en delt førertrøje til King Kong og Geishaen, og begge film er nomineret i lydredigering, som er på trapperne. Men ingen af dem er med i de helt tunge kategorier, så det ligner et godt, blandet år uden storsejre.

Queen Latifah indtager scenen med statuetten til Bedste sang: "It's Hard Out Here for a Pimp" - Hustle & Flow. Og så tager jeg al min Dolly-fascination i mig igen. Er ikke helt sikker på, hvem der blev takket - men aftenens mest begejstrede takketale - og foreløbig den store overraskelse.

Godt, at der bliver gjort lidt grin med de tekniske kategorier i endnu en fake reklame. Jennifer Garner giver prisen for Bedste lyd-redigering: King Kong. Begge de ansvarlige vandt også en Oscar for Ringenes herre - De to tårne i 2002. Peter Jackson sørger så sandelig også godt for sine faste folk.

George Clooney med aftenens Kleenex-moment - In Memoriam over årets døde. Farvel til Chris Penn, Pat Morita, Debra Hill, Anne Bancroft, Ismail Merchant, Robert Wise, Richard Pryor og de mange andre, der har forladt os.

Læs om showets første timer på
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
HeavenZanny
6-3-2006 21:48
Jeg blev nu oppe og gik direkte på job... ikke at jeg vil påstå, at jeg var den allermest effektive og årvågne idag... :)

Jeg blev altså ret skuffet over Ang Lee - hvad ligner det ikke at takke skuespillerne for deres præsentation i en film, som vitterligt er båret af dem ? :) Nå pyt livet går videre også selvom jeg nok synes, at der var færre virkelig fænomenale kjoler i år...

Og forresten er jeg altså lidt trist over, at Chris Penn er død - han var altså lidt af en ener, selvom han bestemt ikke så godt ud, var han en fabelagtig skuespiller ! :)

Jake
6-3-2006 12:55
Det glæder mig meget og kom faktisk ret uventet at Crash vandt bedste film!
men velfortjent :)

Tine
6-3-2006 10:43
Fedt med en minutagtig gennemgang af showet for de af os, der har brug for vores faste 8 timers nattesøvn!!!

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Oscar 2006:
 
Oscar 2006 - vinderne
Oscar 2006: 2 Indie Spirit Awards til hver!
Bafta 2006: Brokeback vinder fire priser
WGA 2006: Crash Mountain
Oscar-nomineringerne 2006
DGA: Ang Lee er årets instruktør
SAG: Hoffman og Giamatti vinder igen
PGA: Brokebacks store kup
Oscar 2006: BAFTA-nomineringerne
Golden Globes - vinderne
Flest Golden Globes til Brokeback-Walk
Altman modtager ÆresOscar
Central Ohio Film Critics - vinderne
Chicago Film Critics - vinderne
Critics Choice Awards - vinderne
The Broadcast Film Critics uddeler priser
National Society of Film Critics - vinderne
St. Louis Gateway Film Critics - vinderne
SAG: 2005s bedste skuespillere
WGA: 2005s bedste manuskripter
DGA: 2005s bedste instruktører
Årets Oscarvært: Jon Stewart
SAG, WGA & DGA brænder for Clooney!
PGA: 2005s bedste film
Oscar 2006: Kansas City Film Critics - vinderne
Oscar-stemmesedlerne sendt ud
Oscar 2006: Florida Film Critics - vinderne
Oscar 2006: Utah Film Critics - vinderne
Oscar 2006: Phoenix Film Critics - vinderne
Oscar 2006: Toronto Film Critics - vinderne
Oscar 2006: IPAs Satellite Awards - vinderne
Oscar 2006: San Francisco Film Critics - vinderne
Oscar 2006: San Diego Film Critcs - vinderne
Oscar 2006: Southeastern Film Critics - vinderne
Oscar 2006: Las Vegas Film Critics - vinderne
Brokeback fører stadig kritikernes prisfest
Oscar 2006: Washington Area Film Critics - vinderne
Oscar 2006: Dallas/Ft. Worth Film Critics - vinderne
Oscar 2006: New York Film Critics Circle - vinderne
Oscar 2006: Golden Globes - de nominerede
Golden Globes-nomineringer og vinderne af NYFCC
De første priser uddelt af USAs filmkritikere
Oscar 2006: Los Angeles Film Critics Circle - vinderne
Oscar 2006: National Board of Review - vinderne
Oscar 2006: New York Film Critics Online - vinderne
Oscar 2006: Boston Film Critics - vinderne
Oscar 2006: Critics Choice Awards - de nominerede
Flest Annie-nomineringer til Wallace & Gromit
Indie Spirits-nomineringerne for 2006
10 animationsfilm Oscar-udvalgt

Quiz
Hvem har instrueret En ny dag truer?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google