CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Fire ting du ikke vidste om Ghita Nørby:


1) Officielt debuterede hun i Johannes Allens Ung Leg i 1956, men forinden havde hun i al hemmelighed lagt stemme til hovedrollen i Disneys Lady og Vagabonden. Hun blev dog aldrig krediteret noget steds, da hun på daværende tidspunkt gik på skuespillerskole, og det var ikke tilladt for studerende at lave arbejde uden for skoleregi. Ghitas performance er i dag gået tabt, og til de senest video- og dvd-udgaver af Lady og Vagabonden er det nye skuespillere, der har lagt stemme til filmen.

2) I førnævnte Ung Leg blev Ghita en af de første skuespillerinder på dansk film, der smed dele af tøjet for kameraet.

3) Ghitas yndlingsgenre er gysere, monsterfilm og retsalsdramaer, og en af favoritfilmene er Ridley Scotts klassiske Alien fra 1979.

4) Ghita er datter af den i sin tid berømte operasanger Einar Nørby, der hørte til Kong Frederiks IXs inderkreds.

Læs også...
Nyheder:
21-09-06:
CIFF06: Nu starter det
03-01-05:
Ghita Nørby fylder 70 år
12-06-03:
Asta Nielsen på Copenhagen IFF
09-08-00:
Her i nærheden på langfart
 
Anmeldelser:
24-02-05:
Hamsun
10-01-05:
Dansen med Regitze
13-08-03:
Arven
01-08-03:
Riget
19-07-00:
Her i nærheden
 
I audiens hos dronning Ghita
 
Interview med Ghita Nørby – jurypræsident på årets filmfestival
 
Skrevet den 26/9-2006 af Søren Langelund
 
 
Det er ikke hver dag, man sidder overfor en skuespillerinde så elsket og hædret som Ghita Nørby, der i mere end 50 år har været dronning af dansk film. Bergman, Balling, von Trier, Bier og Fly er blot nogle af de store instruktørnavne som har nydt godt af hendes særlige talent, og foruden et hav af personlige priser har hendes præstationer bidraget til Gyldne Palmer, Oscar-nomineringer og – senest – Emmy-statuetter. Som hun sidder i hendes stol, og smiler det smil, som man er vokset op med og har nydt i dusinvis af film, så ligner hun ikke en kvinde, der har passeret de 70 år. Gløden i øjnene, glæden i stemmen og glansen i det rødbrune hår ligner sig selv, og institutionen og legenden Ghita Nørby virker i den grad stadig lyslevende.


Copyright:
CIFF 2006
Til åbningen af årets Copenhagen International Film Festival overrakte Ole Michelsen dig en Lifetime Achievement Award. Hvad betyder en sådan pris for dig?
- Jeg bliver altid glad for at modtage priser, og det at der er nogen der sætter pris på det man laver, er da dejligt! Men den her er så lidt anderledes, for den repræsenterer alle de morgener jeg har mødt klokken 5:00, og står som en generel anerkendelse for de film jeg har lavet, og det er jo noget særligt. Og så er den i øvrigt ualmindelig smuk at have stående på hylden, smiler den glade prismodtager.

Du har mere eller mindre spillet sammen med alt og alle, og således oplevet dansk films udvikling indefra de sidste 50 år. Hvordan vil du beskrive den udvikling?
- Der er jo sket enormt meget de sidste 50 år. Jeg debuterede i Ung Leg (1956), der dengang var den første film kun optaget på location, og den blev anset for ret vovet. I dag er den lidt naiv at se på, men den pegede fremad mod mindre tilbageholdne historier og mere æstetisk realisme, som senere skulle præge dogmefilmene så meget.
I årene der fulgte blev jeg hurtigt typecastet i de mange eventyrfilm i 50'erne og 60'erne, nok pga. mit lattermilde sind, men omkring 1970 kunne man for alvor mærke en helt ny ambitiøs seriøsitet, og selvom mit ansigt var for meget forbundet med slots- og baronessefilm, så jeg ikke filmene i en række år, var det spændende at være vidne til. Omkring 1980 var jeg modnet som menneske, og tiden virkede også mindre kontrær, så jeg blev hentet ind igen, f.eks. i Matador.
I dag synes jeg dansk film kan noget helt andet, end da jeg startede. Og det er ment positivt. Der er et ualmindeligt stort potentiale både på manuskript- og skuespillersiden, og det er jo også herligt hvor meget vi f.eks. kan være ragende uenige om kunstfilms ret til statsstøtte eller ej. Jeg kan rigtigt godt lide, at filmen fylder så meget, og bliver taget så seriøst.

Det er jo alment kendt, at f.eks. Ove Sprogøe aldrig havde lyst til at se de film, han medvirkede i. Hvordan er dit forhold til dine film?
- Der er mange jeg ikke har set, men når jeg ser nogle af de gamle film, der ofte vises på tv, så smiler jeg og tænker, at jeg nu så ret sød ud, og altid var så glad at se på. Og sådan var det jo også at lave de fleste af de film – vi grinede jo hele tiden, og selvom det ikke gav mange penge, så vidste jeg, at jeg skulle more mig med f.eks. Dirch og Ove i 3-4 måneder hvis jeg takkede ja til at medvirke i filmen, og det var mere end grund nok til at deltage. At være venner med så dejlige mennesker kan bedst beskrives med ord som 'glæde' og 'taknemmelighed', og filmene blev til med ren hjertevarme. Det er også derfor man ikke kan lave sådanne film i dag, for sådan er vi danskere jo ikke længere. Den ægte naivitet vi stod for dengang findes slet ikke mere, men sådan skal det også være. Tiden udvikler os, og så må man jo følge med og lave film om den tid vi lever i.


Fotsættes på...
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Benny Stausholm
29-9-2006 14:22
Når Ghita Nørby indtager scenen enten i teatret eller i vores stue eller biografen, så sker der prompte noget. Hendes energi og livsnærhed går lige igennem til os. At kunne sige: Jeg er samtidig med Ghita Nørby - det er noget!

Larsh
28-9-2006 13:41
Længe leve Ghita!.. Hvordan kan man andet end at elske hende? Hun er helt rigtigt dronning af dansk film!

og så skulle Disney skamme sig for ikke at sende Lady og Vagabonden ud med hendes stemme på!!..

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Copenhagen International Film Festival 2006:
 
CIFF06: Årets vindere
CIFF06: Hovedkonkurrencen, dag 5
CIFF06: Hovedkonkurrencen, dag 4
CIFF06: European Thrills
CIFF06: Hovedkonkurrencen, dag 3
CIFF06: Untold Stories
CIFF06: Hovedkonkurrencen, dag 2
CIFF06: Hovedkonkurrencen, dag 1
CIFF06: The Queen i Danmark
CIFF06: Direktøren For Det Hele
CIFF06: Nu starter det

Quiz
Hvilken skuespillerinde har sagt følgende
"I am a marvelous housekeeper. Every time I leave a man, I keep his house."
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google