CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Caprino #1
Bjergkøbing Grand Prix

Spilletid: 84 minutter
Sprog: Dansk, Svensk og Finsk
Danske stemmer: Helge Kjærulff-Schmidt, Benny Hansen, Vigga Bro, Ole Monty, Ulf Pilgård, Rolf Just Nielsen, Dick Kaysø, Claus Ryskjær, Gunnar Nu Hansen m.fl.
Billedformat: 16:9, 1.77:1
Lydformat: Dolby Digital 5.1


Caprino #2
Karius og Baktus
Lille Frik
Et hundeliv
Tim og Tøffe

Spilletid: 57 minutter
Sprog: Dansk, Svensk, Finsk
Danske Stemmer: Bent Mejding, Susse Wold, Caspar Phillipson, Peter Zhelder, Daniel Vognstrup Jørgensen, Christian Holst White, Christian Damsgaard, Michael Elo m.fl.
Billedformat: 16:9, 1.77:1
Lydformat: Dolby Digital 5.1.


Caprino #3
Musik på loftet
Askeladden og de gode hjælpere
Rævens enke
Den syvende far i huset

Spilletid: 63 minutter
Sprog: dansk, svensk og finsk
Danske stemmer: Bent Mejding, Susse Wold, Jette Sievertsen, Helene Wolhart Moe, Daniel Vognstrup Jørgensen, Christian Damgaard, Michael Elo m.fl.
Billedformat: 16:9, 1.77:1
Lydformat: Dolby Digital 5.1.


Caprino #4
Da Askeladden åd om kap med trolden
Den standhaftige tinsoldat
Papirdragen
Klatremus i knibe

Spilletid: 62 minutter
Sprog: dansk, svensk, finsk
Danske stemmer: Bent Mejding, Susse Wold, Caspar Phillipson, Peter Zhelder, Christian Damsgaard, Michael Elo m.fl.
Billedformat: 16:9, 1.77:1
Lydformat: Dolby Digital 5.1.

Dvd-udgivelse: Caprinos vidunderlige verden
 
Ivo Caprino var en afgørende faktor i norsk film fra begyndelsen af 50’erne til midt i 70’erne, hvor han med sine animerede dukkefilm gang på gang fik både børn og voksne i tale. Nu har Caprino Stuidos under ledelse af sønnen Remo Caprino fået remastered og digitaliseret alle de gamle animationsperler til dvd-udgivelse fordelt på fire dvd’er.
 
Skrevet den 4/12-2006 af Frederik Asschenfeldt Vandrup
 
 
Den ene dvd rummer den nok mest kendte af Caprinos film – spillefilmen Bjergkøbing Grand Prix, som også blev Caprinos punktum for det store publikum. Filmen fra 1975 står stadig stærkt i erindringen for hele den generation, der er vokset op med monopol-fjernsynets sidste år – og det er ikke utænkeligt, at de fleste allerede har anskaffet den i den dvd-udgave, som udkom i 2001. I forhold til dengang er billedkvaliteten forbedret, men filmen er naturligvis den samme. På de resterende tre dvd’er finder man Caprinos øvrige film, som alle er i det korte format på ca. 15 minutter pr. film. Hver dvd rummer 4 titler, og selv om det måske kniber mere med at nævne Caprino-titler uden lidt hjælp, så er genkendelsens glæde stor, når man kigger dvd’erne nærmere efter i krogene. Om glæden så også kan sprede sig til en ny generation, der er vænnet til avanceret computeranimation i stort set al børneunderholdning, kan man kun håbe på.

Karius og Baktus
Copyright:
SF Film
Tim og Tøffe er den første dukkefilm fra Ivo Caprinos hånd. 1948 var året og allerede denne sort/hvide debutfilm slog navnet fast både i Norge og i udlandet. Tim og Tøffe deler dvd med Et hundeliv fra 1958 og Kaktus og Baktus fra 1955, som var et af Caprinos samarbejder med den elskede forfatter Thorbjørn Egner. Karius og Baktus var på filmfestivalen i Cannes, hvor den blandt andet gjorde stort indtryk på den amerikanske komiker Danny Kaye. Endelig finder vi også Lille Frik fra 1952, som var den første af Caprinos titler, der brugte norske folkeeventyr som forlæg. Efter sigende var den svenske instruktør Ingmar Bergman vild med Lille Frik og bad under et besøg på Caprino-studierne i Oslo om at få filmen til sin personlige samling.

Da Askeladden åd om kap med trolden er hovedattraktionen på den næste dvd i serien. Filmen er fra 1967 og er endnu en af Caprinos præcise filmatiseringer af et norsk folkeeventyr om drengen, der lokker en stor jætte til at spise om kap med ham. H.C. Andersen har også haft en indflydelse på Caprino, som det kan ses i Den standhaftige tinsoldat fra 1955. Filmen fik premiere i Odense, hvor Piet Hein under pseudonymet Kumbel skrev et digt til Caprino som tak. På denne dvd, som vel nok er seriens stærkeste, finder man også Papirdragen fra 1963, der blev en verdensomspændende succes, da organisationen UNICEF købte rettighederne til at bruge filmen i dens arbejde kloden rundt. Den sidste film er Klatremus i knibe fra 1955, og den var det andet samarbejde med Thorbjørn Egner, produceret som den første film fra Caprinos nyåbnede filmstudier.

Da Askeladden åd om kap med trolden
Copyright:
SF Film
Den sidste af de fire Caprino-dvd’er rummer Askeladden og de gode hjælpere fra 1961, som var den første eventyrfilm, der opstod ud af et opgivet spillefilmsprojekt. Den næste udløber af det mislykkede projekt var Rævens enke fra 1962. Filmene her fra begyndelsen af 60’erne afslører en Caprino, som prøver flere tekniske løsninger for at kunne udvikle sproget i dukkefilmene. I 1966 fortsatte udnyttelsen af de efterladte småhistorier fra spillefilmsprojektet, og det resulterede i Den syvende far i huset. I de fire mellemliggende år led Caprinos filmstudier under, at ingen af kortfilmene fra spillefilmsprojektet blev en succes. Derfor måtte han bruge en del tid på at producere reklamefilm for at holde økonomien i live. Den sidste film på dvd’en er helt tilbage fra begyndelsen, nemlig Musik på loftet fra 1950, som var det projekt, Ivo Caprino gik i gang med efter debuten med Tim og Tøffe. Således sluttes ringen i Caprinos produktion, som nu er tilgængelig på dvd. Oplagt som den sentimentale julegaveidé.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvor foregår Once Upon a Time in Mexico?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google