CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Priser ved Berlin Filmfestival 2007

Guldbjørn for bedste film: Tuya's Marriage af Wang Quan'an

Sølvbjørn - Juryens Grand Prix: The Other af Ariel Rotter

Sølvbjørn – Bedste instruktør: Joseph Cedar for Beaufort

Sølvbjørn – Bedste skuespillerinde: Nina Hoss i Yella af Christian Petzold

Sølvbjørn – Bedste skuespiller: Julio Chavez i The Other af Ariel Rotter

Sølvbjørn – Enestående kunstnerisk bidrag: Holdet af skuespillere i The Good Shepherd af Robert De Niro

Sølvbjørn - Bedste filmmusik: David Mackenzie for musikken i Hallam Foe

Alfred Bauer-prisen: I’m A Cyborg, But That’s Ok af Chan-wook Park

Berlinale '07: Anti-europæisk jury overrasker
 
Nærmest som sædvanligt tog juryen fusen på anmelderne og overraskede stort set på i samtlige kategorier i deres tildeling af guldbjørn og sølvbjørne på årets Berlinale.
 
Skrevet den 19/2-2007 af Jacob Ludvigsen
 
 
Det er umiddelbart svært at se en tematisk sammenhæng i de vindere, juryen med Paul Schrader i spidsen har udpeget. Et kinesisk familiedrama, en israelsk krigsfilm og et argentinsk eksistentielt drama løb med de vigtigste priser, og udover at i hvert fald de to førstnævnte er relativt dvælende fortalt, synes klareste fællesnævner for årets udnævnelser at være, at europæiske og amerikanske film måtte nøjes med mindre priser.

Die Fälscher

Copyright:
Universum Film/Berlinale 2007
Kinesisk guldbjørnsvinder
Om dette er resultatet af et ønske om at fremhæve mindre filmnationer og fortællinger, vi ellers ikke ville få at se i Vesten, er svært at spå om. Men man kunne godt konspirationsteoretisere om, at det er blevet politisk korrekt at hjælpe mere ukendte filmnationer i stedet for bare sætte en streg under den succesbølge, som flere vestlige filmnationer i forvejen kører på. I hvert fald er det påfaldende, at stærke film som Ruzowitzkys Die Fälscher og Garbarskis Iriana Palm blev forbigået fuldstændigt, og flere af juryens valg synes ikke ligefrem åbenlyse.
Guldbjørnen tilfaldt Wang Quan’ans Tuya’s Marriage, som – typisk nok – var en af de få konkurrencefilm, jeg gik glip af. Den handler om en kvinde i det mongolske landområde, som kæmper for at passe sin handicappede mand og sørge for dagen og vejen for sine børn og blev generelt godt modtaget af kritikerne.

Prætentiøs, langtrukken sølvbjørnsvinder
Sølvbjørnsvinderen af Juryens Grand Prix, argentinske Ariel Rotters El Otro, har jeg til gengæld set, og jeg er bestemt ikke den eneste, der finder dette valg ret besynderligt. Filmen er en prætentiøs og ualmindeligt langtrukken fortælling, hvis ufængende historie på ingen måde opvejes af æstetiske finesser. Men juryen har ladet sig begejstre i sådan grad, at også den mandlige hovedperson Julio Chavez blev præmieret som Bedste Skuespiller. Han leverede da også en fin præstation, som dog i mine øjne klart blev overgået af for eksempel Karl Markovics i den glimrende Die Fälscher.

Ingenting til The Good Shepherd

Copyright:
Nordisk Film
God rolle i fortænkt film
Den tilsvarende sølvbjørn for Bedste Skuespillerinde gik til Nina Hoss for hendes rolle i Christian Petzolds tyske Yella. Hun gør det absolut godt, men hendes præstation bliver altså lidt mindre værd i mine øjne, når den foregår i en så kvalmende fortænkt film.
Den prestigefyldte sølvbjørn for Bedste Instruktør fik Joseph Cedar for den israelske krigsfilm Beaufort om israelske soldater, der forsvarer en fæstning fra Hizbollah-styrkernes voldsomme angreb. Den er mørk, stemningsfuld og nøgtern, men dog ikke på top 5 over de konkurrencefilm, jeg så.

Fortjente mindre priser
Jeg havde en klar fornemmelse af, at The Good Shepherd - selvom den var en af konkurrencens bedste film - var for stor og stjernebesat til at gøre sig gældende i bjørnekapløbet. Her hædrer man åbenlyst helst ikke film, der i forvejen har god mulighed for kommerciel succes. Hele The Good Shepherds skuespillerhold fik dog en trøstepræmie i form af en sølvbjørn for Outstanding Artistic Contribution – og det har det fantastiske stjerneensemble, der er med i filmen, uden tvivl fortjent. Den mest fortjente sølvbjørn gik dog til instruktør David Mackenzie for hans udvælgelse af musik til Hallam Foe, der får en stor del af sin energi fra sin velvalgte lydside.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Berlinale 2007:
 
Special Mention til dansk kortfilm i Berlin
Berlinale '07: Og vinderen er: Alle andre end JLo
Berlinale '07: This is SPARTAAAAAA!!!!
Berlinale '07: Koreansk jodleri og andre særheder
Fredspris til Bille August
Berlinale '07: Og dér sad Clinten og Bobby De Niro!
Berlinale '07: Sanglærker og cyborgs
Berlinale '07: Ti dage med Berlin som (film)verdenens centrum

Quiz
I hvilken film spiller Jack Nicholson ikke en politimand/detektiv?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google