CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
Trivia:

Blandt de mest karakteriske Jarmusch-træk er hans hang til at anvende musikere i hans film (mest fremtrædende Tom Waits og John Lurie og derudover flere enkeltmusikere i Coffee and Cigarettes-spillefilmen), en tendens til ofte at filme i sort/hvid og et yderst stationært kamera (ofte lange scener af flere minutters varighed filmet i blot én indstilling).

Debutfilmen Permanent Vacation blev fotograferet, klippet og produceret for blot $15.000, men senere har Jarmusch dog arbejdet med større budgetter. Mest nævneværdigt ifm. Dead Man og Broken Flowers, der begge havde et angivet budget på $10 millioner.

Aldrig nomineret til blot en eneste Oscar, men til gengæld en flittig gæst på Cannes Film Festivalen. Intet mindre end fem gange har han været nomineret for en spillefilm, men dog endnu uden at vinde (han vandt dog i kortfilmskonkurrencen i 1993 for Coffee and Cigarettes III). Derudover vandt han i 1984 Det Gyldne Kamera for Permanent Vacation og i 2005 Juryens Pris for Broken Flowers.

Jim Jarmusch på dvd
 
Det er ikke blot seks interessante film, men en essentiel introduktion til én af de – hvis ikke dén – mest betydelige amerikanske indie-auteur siden Brakhage og Cassavetes, der endelig er ude på dansk dvd.
 
Skrevet den 3/4-2007 af Kenneth McNeil
 
 
De er anderledes, men også almindelige. De er musikalske, men også mystisk mutte. Nogle gange skriger du, jeg og vi alle sammen efter is. Nogle gange er det i nattetimerne, i tv’ets neonskær og i stilheden mellem to fremmede tæt på hinanden, at sjælen blotlægges og forholdet med mennesker kortlægges – for igen at bortviskes. Til musikken af Tom Waits og Neil Young og til billederne af et anderledes USA, nogle gange sort/hvide, nogle gange i farver, men aldrig helt gennemskuelige.
Det er midlerne og metoden. Nej, Jim Jarmusch, den ranglede bønnespire fra Ohio med skævt, strittende hår – en blond pendant til Henry fra Eraserhead – er bestemt ikke let at blive klog på. Men man bør gøre forsøget. Forsøge at forstå denne moderne auteur, der – med sine egne ord – helst ser sig selv som en lykkelig dilettant. Forsøge at se nogle lidt anderledes, ofte lidt sløve, men også ofte svært indsigtsfulde film.


Copyright:
Criterion
En chance der endelig har budt sig. De seks første Jim Jarmusch-film er nemlig netop, takket være det danske dvd-firma Criterion, endelig ude på dvd i separate udgivelser. Vi har kigget nærmere på filmene, der alle er uden ekstramateriale, men til gengæld med flot billede og lyd.


Permanent Vacation


Stranger Than Paradise


Down by Law


Mystery Train


Night on Earth


Dead Man
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvilken fællessang får de rappe replikker til at forstumme i Casablanca?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google