CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Læs også...
Nyheder:
20-02-07:
Zentropa laver film om Blekingegadebanden
04-11-05:
Dokumentarpris på 25.000 til klipper
31-08-04:
De fem benspænd sendes til Oscaruddeling
 
Anmeldelser:
05-05-04:
De fem benspænd
 
Jørgen Leth på dvd
 
 
Skrevet den 20/8-2007 af Frederik Asschenfeldt Vandrup
 
 
I juni måned fyldte Jørgen Leth 70 år. I sig selv naturligvis en dag at fejre, men endnu mere glædeligt er det, at det også blev startskuddet til en række udgivelser om og med den ombruste filmmand, digter og levemand, der i den grad fik nypuritanismen til at springe ud i fuldt flor i den danske hverdagsdebat i forbindelse med erindringsbogen ”Det uperfekte menneske”.


Copyright:
Zentropa
Electric Parc, der bor i Filmbyen i Avedøre og står for de mest gennemarbejdede dvd-udgivelser i Danmark, har fundet Tómas Gislasons portrætfilm Fra hjertet til hånden fra arkiverne og givet den en moderat overhaling til udgivelse på dvd. Filmen var et hjertebarn hos de unge filmfolk bag den – instruktøren Gislason, klipperen Jacob Thuesen og producenten Thomas Heinesen – og den blev forløst over en lang indspilningsperiode i Jørgen Leths hjem på Haiti, på arbejde i Barcelona og til Tour de France samt en tilsvarende lang klippeperiode, hvor projektet i største hemmelighed udviklede sig til det mosaikportræt, vi nu kan se på dvd. Åbenheden er stor, tilgangen til personen, til emnet er direkte og alligevel bundet op på dele af den haitianske dagligdag, som kan være med til at beskrive mennesket Leth gennem harmonier og kontraster i fint afstemte doser.

Som portræt af Leth anno 1994 er det uovertruffet og som portrætfilm i al almindelighed er Gislasons 'filmiske dokument' – som han tilpas højbrynet selv kalder det – altid værd at se. Men der mangler noget, for uanset hvor megen afstand man måtte tage fra heksejagten efter "Det uperfekte menneske", så er portrættet af Jørgen Leth ukomplet uden at berøre denne hændelse – og det har udgiverne også været klar over. Ekstramaterialet består derfor af en række samtaler mellem venner i hyggelige omgivelser, hvor man af flere omgange får cirklet sig ind på personen Leth i perioden efter 1994. Det er uformelt, løst i strukturen og enkelt præsenteret. Der gøres ikke forsøg på at få det til at ligne stilen fra Fra hjertet til hånden, og det ville næppe heller have virket, og mens det derfor ikke er i nærheden af at have samme levedygtighed som portrætfilmen i sig selv, så giver det med lige lovlig mange stikkere ind i en egentlig uinteressant privatsfære omkring køkkenbordet hos styrmand Gislason, et billede af Jørgen Leth efter krisen, afklaret og samtidig chokeret over voldsomheden i angrebet på hans person.

Samlet set når udgivelsen frem til målet, men det skal være for de filmiske kvaliteter i Gislasons portræt, at man investerer i Fra hjertet til hånden, som til gengæld forhandles til en meget fornem pris på en enkelt hundredekroneseddel.

Filmen: 5 stjerner
Ekstramaterialet: 3 stjerner

fortsættes på side 2...
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  UdskrivQuiz
Hvilken Spike Lee-film har John Turturro ikke været med i?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google