CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
På denne plads vil vores anmeldere i Berlin løbende vurdere årets konkurrencefilm og andre spændende oplevelser.


Fireflies in the Garden
Jacob Ludvigsen: 2/6


Elegy
Jacob Ludvigsen: 4/6


Bam gua nat
Jacob Ludvigsen: 3/6


Happy-go-lucky
Jacob Ludvigsen: 5/6

Læs også...
Nyheder:
21-01-08:
Danske film til Berlin
02-01-08:
Robert-nomineringerne 2008
13-12-07:
De nominerede til Golden Globe 2008!
 
Berlinale '08: Tømmermænd og spanske skønheder
 
 
Skrevet den 12/2-2008 af Jacob Ludvigsen
 
 
Det var med gevaldige tømmermænd, at den danske filmbranche mandag vågnede op til en ny dag på Berlinalen. Og slet ikke i nogen metaforisk forstand, men ganske bogstaveligt. Søndag aften inviterede Nordisk Film og Zentropas distributionsled Trust nemlig til fest på 12. sal på Alexanderplatz, hvor udenlandske samarbejdspartnere og de danske festivalaktører networkede og tog ivrigt for sig af den frie bar. Nogle filmfolk mæskede sig arrogant i egen betydningsfuldhed – og blev fornærmede over, at ikke enhver tilfældig festdeltager kendte til den – mens de fleste hyggede sig, dansede og fejrede de danske film, der deltager på årets festival.


Copyright:
Nordisk Film
To verdener
Ikke uden grund, for flere af de danske bidrag holder en opmuntrende høj kvalitet. Niels Arden Oplev følger successen Drømmen op med To verdener, der i denne udsendtes øjne er et mere vellykket værk end førstnævnte. Et drama om en ung pige, der vokser op i et Jehovas Vidner-hjem, men forelsker sig i en 'normal', ureligiøs fyr og indser, at hendes religion slet ikke er ufejlbarlig – og en meget velafbalanceret, velment kritik af et fanatisk miljø. I de mere følelsesladede scener kniber det lidt med troværdigheden i replikker og skuespil fra de unge skuespillere (Rosalinde Mynster og Johan Philip Asbæk), men herudover opnår Oplev flot at fortælle sin historie uden at forfalde til overdramatisering eller klichéer.

Simon Staho
Også Simon Staho, hvis film er lige så svenske som danske, cementerer sin position som en af de mest spændende danske instruktører i disse år. Han er kendt for sine brutale historier i fremragende film som Dag og Nat og Bang Bang Orangutang, men selvom hans aktuelle Himlens hjerte ikke just stråler af livsglæde, har den en for Staho usædvanlig snert af optimisme. Et intimt, nærmest klaustrofobisk bergmansk kammerspil, der udelukkende foregår i to-tre lejligheder og mestendels består af halv-close ups af kun fire skuespillere, kan kun lykkes, hvis disse spiller upåklageligt, og manuskriptet er knivskarpt. Begge dele er tilfældet i Himlens hjerte om to vennepar, hvoraf den ene mand og den anden kone indgår et forhold bag deres respektive partneres ryg. Mikael Persbrandt er som sædvanligt uovertruffen, og fortællingen dissekerer på intelligent vis temaer som midtvejskrise, småborgerlighed og utroskab.
Efter filmen erklærede Simon Staho, at han arbejder med svenske skuespillere, fordi de er meget seriøse i deres arbejde – en udtalelse der var let at opfatte som en slet skjult, men dog implicit kritik af de danske skuespilleres arbejdsmetoder.


Copyright:
Berlinale 2008
Jeg vil senere på ugen prøve at fange Søren Kragh Jacobsens nye Det som ingen ved, som man kun kan håbe holder niveauet fra flere af de andre danske film her i Berlin.

Oplevelsen
Der er nok mere end ét hankønsvæsen, der vil betegne synet af den spanske skønhed Penélope Cruz' ved pressemødet søndag som den dags største oplevelse. Hun medvirker i Isabel Coixets filmatisering af Philip Roths ”The Dying Animal”, der på film har fået titlen Elegy, og spiller en ung studine, der indleder et erotisk og intellektuelt forhold til den noget ældre engelskprofessor (Ben Kingsley). En udmærket film, der dog aldrig for alvor bevæger, og som vækker større interesse i de lune scener mellem Kingsley og Dennis Hopper som professorens bedste ven end med de mere centrale scener mellem Kingsley og Cruz. Hvor meget af Cruz' nøgne krop, man så end bliver beæret med!
Den egentligt største oplevelse må i stedet blive John Crowleys Boy A om en ung mand, der forsøger at genfinde sin plads i samfundet efter at have siddet i fængsel for at begå en forfærdelig forbrydelse som barn. Afdæmpet og vanvittigt velfortalt med en usædvanligt god brug af flashbacks og et par ligeså usædvanligt gode skuespilpræstationer fra Peter Mullan og ikke mindst Andrew Garfield gør nok filmen til den foreløbigt bedste, jeg har set hernede. I arven efter Ken Loach og Mike Leigh er den et rørende og sine steder ganske trist personportræt om fortidens synder, håb og tilgivelse situeret i Manchesters grå bymiljø. Man kan kun håbe, at Boy A bliver købt ind til dansk biografpremiere.

Fadæsen
Den stjernespækkede Fireflies in the Garden af debutanten Dennis Lee starter rimeligt, men ender som en skuffende affære om en ung forfatter (Ryan Reynolds), der skal forholde sig til og måske forsone sig med sin strenge far (Willem Dafoe) efter moderens (Julia Roberts) død. Reynolds gør en fin figur i en for ham sjældent seriøs rolle, men filmen har for mange plothuller og ufrivillige ulogiskheder til at blive andet end et konventionelt, hurtigt glemt drama, hvis struktur og historie man derudover har set både før og bedre.
 
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jacob Ludvigsen
13-2-2008 22:30
Jeg giver kun stjerner til konkurrencefilmene, og dem er hverken To Verdener eller Himlens hjerte iblandt.
Desuden er det vist nok forbudt at anmelde disse film, før deres danske premiere...Tror jeg nok...Men her på dette ganske uformelle sted, kan jeg sige, at jeg ville give To Verdener 4 stjerner og formentlig Himlens hjerte 5. Tror jeg!

Søren Langelund:
12-2-2008 15:59
Kære hr. udsending: Får vi ingen stjerner i boksen til venstre til To Verdener og den nye Staho :-)?

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet Berlinale 2008:
 
Berlinale '08 – Juryens bjørneprotest
Guldbjørn til brasiliansk film
Berlinale '08 – Enden er nær
Berlinale '08: Holder det i længden?
Berlinale '08: Det knapt så tavse mindretal
Berlinale '08: En dag med Daniel Day i centrum
Første teaserplakat til Quantum of Solace afsløret i Berlin
Berlinale '08: 1. dag
Berlinale '08: Filmmekka med stjernestøv og dönerkebab
Danske film til Berlin

Quiz
Hvilken film foregår ikke i fremtiden?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google