CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Læs også...
Nyheder:
31-03-10:
Valhalla Rising - Du er advaret!
18-03-10:
Program klar til CPH PIX
07-12-08:
Gomorra vinder stort ved European Film Awards
10-07-08:
Debutanter får støtte
 
CPH PIX – filmfest i Hovedstaden
 
Onsdag aften går tæppet til side til åbningsfesten får årets filmfestival i København. Under det indlysende navn CPH PIX (i folkemunde blot PIX) bydes der på et væld af oplevelser i og omkring biograferne i Københavns centrum, hvor to fusionerede filmfestivaler efterhånden har fundet en form, der giver mening. For PIX er en fælles overbygning på den hæderkronede undergrundsfilmfestival, Natfilmfestivalen, og det ambitiøse, europæiske prestigeprojekt, Copenhagen International Film Festival. Støttekronerne til disse to festivaler med meget forskellig profil skulle samles – og det betød en fusion, der fik sin premiere sidste år.
 
Skrevet den 12/4-2010 af Frederik Asschenfeldt Vandrup
 
 
I år afspejler programmets overordnede inddeling ganske fint denne fusion, og man fornemmer, at programplanlægningen har forsøgt at ramme fokuspunkterne for begge de to tidligere festivaler. Hovedprogrammet er det seriøse tilbud med fokus både nye og gamle navne samt et par varierende nedslag forskellige steder på kloden. Det er også her, vi finder festivalens egentlige hovedkonkurrence, der ganske i stil med sidste år, har udvalgt en række nominerede, som har det til fælles, at de alle er spillefilmsdebutanter. Juryens opgave bliver derfor at finde et nyt lovende talent på samme måde, som man sidste år honorerede Peter Strickland for Katalin Varga, der også senere gik hen og vandt prisen for "European Discovery of the Year" ved European Film Awards. Prisen hedder New Talent Grand Pix og udvalget spænder i år fra de fillipinske Bakal Boys i dramadokumentarisk stil over giallo-gyset Amer fra Belgien til sorthumoristiske Skeletons fra England og med danske Paprika Steen på rollelisten. Udbuddet er stort og varieret, og det er umiddelbart svært at gætte på, hvad det præcis er, årets jury vil lægge vægt på. Filmene findes i programmet under serien "New Talent Grand Pix".


Copyright:
CPH PIX
Som modvægt til de mange debutanter får vi serien "Maestros", der ganske tro mod sit navn er en perlerække af store internationale instruktørers seneste værker. Her har man som tilskuer garanti for, at det er garvede navne, som står bag filmene – men selv ikke kunstartens største kan udstede statsgarantier for succes. Det bliver dog interessant blandt andet at se den altid skæve tysker Werner Herzogs Bad Lieutenant-fortsættelse med Nicolas Cage i hovedrollen. Japanske Hirokazu Kore-eda, hvis forrige film netop har haft premiere i filmhuset i København, bringer os Air Doll, franske Claire Denis har – ganske som Herzog hele to film med i Maestro-serien – og thailandske Pen-Ek Ratanuruang er som regel også garant for en visuel flot oplevelse. Det sikreste kort ser dog ud til at være sydkoreanske Bong Joon-hos Mother, der på sin vej til København har fået en sværm af flotte anmeldelser. Joon-hos seneste film var den populære The Host. Endelig kan man i Maestro-serien få fornøjelsen af to af europæisk films i ordets egentligste forstand 'grand old men', nemlig portugisiske Manoel De Oliveira (født 1908 – ja, han er over 100 år gammel), der kommer til byen med Eccentricities of a Blond Hair Girl samt franskmanden Jacques Rivette (født i 1928), der henlægger sin seneste film Around a Small Mountain til en teaterscene. De Oliveira er i øvrigt i fuld gang med optagelserne til sin næste film, der forventes at få premiere inden hans 102 års fødselsdag til december.

I hovedprogrammet sættes der i en række mindre serier fokus på en række geografiske områder. Titlerne på serierne giver næsten sig selv, og hvis man ikke i sin filmsmag har en særlig præference for lokalkolorit af den ene eller anden slags, så er der ingen anden vej end at kaste sig ud i det i øvrigt kompetente og velskrevne programs gennemgang af filmene. Her på CinemaZone.dk har vi dog allerede et særligt øje til et par titler. Islandske Dagur Kári føles næsten halvt dansk gennem hans opvækst i dansk film, og derfor lyder The Good Heart heller ikke uinteressant som en værtshusskildring fra New York, hvor Brian Cox, upcoming Paul Dano og sågar Nicolas Bro sætter sig til fadøllene. Paul Kings Bunny & The Bull lyder som et skævt input med et gakket univers, mens der ser ud til at være hård socialrealisme på plakaten i både norske Gunnar Vikenes Vegas samt skuespillerinden Samantha Mortons instruktørdebut The Unloved.


Copyright:
CPH PIX
Generelt er der kommet en tendens til at danske skuespillere tager et smut til udlandet for at tjene lidt håndører mellem opgaverne i Danmark. Vi har allerede nævnt Paprika Steen og Nicolas Bro, og selveste Mads Mikkelsen har også været en tur over grænsen til Tyskland, hvor han spiller hovedrollen i Anno Sauls The Door, der beskrives som en sci-fi-thriller om parallelle universer. Det skal naturligvis ses. Fra den tyske serie er det også værd at bemærke to biografvante instruktører som Matthias Glasner og Fatih Akin hvis seneste film, This Is Love og Soul Kitchen, vises. Østeuropa rummer mange interessante filmiske kræfter, og Corneliu Porumboiu, der fik kritikerne til at juble kloden rundt med 12:08 Øst for Bukarest, er i byen med sin seneste film Police, Adjective, som allerede har hentet priser på sidste års filmfestival i Cannes.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet CPH PIX 2010:
 
CPH PIX – dag 9 – Fortidens spøgelser
CPH PIX: Ekstravisninger
Amer & Ajami vinder Pix-priser
CPH PIX – dag 8 – Perspektiv og en bankrøver
CPH PIX – dag 7 – Varme og charme
CPH PIX – dag 6 – Zombie-tilstanden
CPH PIX – dag 5 – Det bizarre og absurde
CPH PIX – dag 4 – Familien i højsædet
CPH PIX – dag 4 – Desperate mænd
CPH PIX – dag 3 – Kiksede fyre & seje kvinder
CPH PIX – dag 3 – Hverdagens vilde farver
CPH PIX – dag 2 – Overraskende komedie og romantisk mordmysterium
CPH PIX – dag 1 – Hårdtslående start

Quiz
Hvem spiller Brendan Frasers forældre i Blast From the Past?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google