CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Copyright:
CPH PIX
 
Mere info
Zulawskis filmografi:


2000 La fidélité

1996 Szamanka

1991 La note bleue

1989 Boris Godounov

1989 My Nights Are More Beautiful Than Your Days

1988 Na srebrnym globie

1985 L'amour braque

1984 The Public Woman

1981 Possession

1975 That Most Important Thing: Love

1972 The Devil

1971 Trzecia czesc nocy

Læs også...
Nyheder:
14-04-11:
CPH PIX '11: Festivalen skudt i gang
 
CPH PIX '11: Polsk kaos og kærlighed
 
 
Skrevet den 15/4-2011 af Mads Suldrup
 
 
Den polske instruktør Andrzej Zulawski er for mange filmkendere et ubeskrevet blad. På grund af en noget turbulent karriere, der bl.a. byder på anklager om psykisk misbrug af skuespillerinder og stridigheder med den polske regering, er hans film generelt svært tilgængelige. Det er derfor noget af et scoop, at CPH PIX i dette års retrospektive serie kan præsentere 12 af den polske auteurs værker.

The Third Part of the Night.
Copyright:
CPH PIX
Stilen lægges an
Det starter ellers godt for Zulawski. Han spillefilmsdebuterer i 1971 med The Third Part of the Night, som øjeblikkeligt opnår anerkendelse i udlandet. Filmen handler om Michal, der under 2. verdenskrig mister kone og barn. Fortællingen svæver ind og ud af virkelighed og drøm – eller snarere mareridt – i forsøget på at skildre Michals sorgbearbejdelse, der finder sted i det tyfus-plagede Warszawa. Fra første film er Zulawskis stil lagt an: Vilde og virtuose kamerature, et kaotisk, højt tempo og ekspressivt skuespil skal vise sig at blive faste bestanddele i instruktørens fremtidige værker.

Sammenstød
Debutfilmens succes baner hurtigt vej for Zulawskis næste projekt, den gotiske gyser Diabel (1972), der er anledning til det første sammenstød med de polske myndigheder. Filmen anskues som en allegori over regeringens infiltrering af det polske ungdomsoprør, hvorfor Zulawski bliver bedt om at forlade landet. Han drager til Frankrig og laver Vigtigst er at elske (1975) – et kærlighedsdrama om en falleret diva, der må tjene til dagen og vejen ved at indspille semipornografiske b-film. Filmen bliver en så stor succes, at han bliver inviteret tilbage til Polen, hvor han påbegynder sit hidtil største projekt: det storslåede science fiction-epos On the Silver Globe.

On the Silver Globe.
Copyright:
CPH PIX
Sci-fi-epos bekæmpes af myndighederne
Filmen skulle tage kampen op med de mesterlige sci-fi-mastodonter Rumrejsen år 2001 (1968) og Solaris (1972), og derfor får Zulawski et enormt budget til rådighed. Bunker af penge bliver brugt på kostumer og kulisser og på at fragte filmholdet rundt til utallige locations i Østeuropa og Asien. Bare otte dage før sidste optagedag bliver produktionen imidlertid afbrudt – officielt på grund af budgetoverskridelser. Den reelle årsag har dog snarere været myndighedernes mistanke om, at den krig mellem to folkeslag, der finder sted i filmen, skulle ses som en latent kritik af det totalitære styre. Først over 10 år senere, som følge af den begyndende opblødning i Østeuropa, får Zulawski lov til at færdiggøre sit værk. De brudstykker af fortællingen, der aldrig blev filmet, forklarer han via voice-over, mens billedsiden viser nutidens pulserende liv i Warszawa. Resultatet er et filosofisk og eksistentielt storværk, der er krævende for publikum, som til gengæld belønnes med en fuldstændig unik og overdådig filmoplevelse.
 
Næste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Læs også...
I temaet CPH PIX 2011:
 
CPH PIX '11: Udpluk fra festivalen
CPH PIX '11: Amerikansk vinder af hovedprisen
CPH PIX '11: Stærke film øger niveauet i hovedkonkurrencen
CPH PIX '11: Svingende kvalitet i hovedkonkurrencen
CPH PIX '11: 2 rejser mod vest
CPH PIX '11: Robotter og elendighed fra Japan
CPH PIX '11: Publikumsfest i Husets Biograf
CPH PIX '11: Festivalen skudt i gang
CPH PIX '11: Nordisk Film Prisen til Anders August

Quiz
Hvilke to skuespillere er de eneste, der har vundet Oscar’en for Bedste Mandlige Skuespiller 2 år i træk?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google