CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg
Mere info
5 hurtige spørgsmål til AndrĂ© Wilms:

Hvordan er Aki KaurismĂ€ki som instruktør:
Han siger ikke mere end det helt nødvendige:
"Alt ok. Er du i live – er jeg i live? Godt, så kører vi! Råb ikke, løb ikke – og lad for Guds skyld være med at prøve på at vinde en Oscar, det er alt for sent for dig"

Hvor mødte du ham første gang:
Det var i 1991 til optagelserne af La vie en boheme. Han så mig og sagde:
"Din næse er jo så stor, at du kan ryge under bruseren, og dine øjne er triste. Du er hyret".

Hvordan er din person i Miraklet i Le Havre:
"Han minder om de personer under 2. verdenskrig, som i det små var med til at hjælpe jødiske børn på flugt. Det var ikke noget, der vendte krigen, men det var små ting, som gjorde en lille forskel".

Hvad synes du om film sammenlignet med teater:
"Film er for det meste det rene vrøvl og helt ubetydelige. Der er alt for mange af dem, og når alle kan købe et kamera og kalde sig instruktør – og alle kan stille sig foran kameraet og være skuespiller – så er der i virkeligheden ingen der er det".

Hvordan er tilstanden i fransk film i disse år:
Der er sket noget med fransk film de sidste 20 år. Arbejderklassen er forsvundet ud af dem, og nu er pladsen overtaget af middelklassen. Vi har en filmkultur, der går i arv. Det er middelklassen, der laver film – og derfor laver de film om dem selv.

LÊs ogsÄ...
Anmeldelser:
26-09-12:
Miraklet i Le Havre
 
Premiereinterview: André Wilms
 
Den vejrbidte finske franskmand
 
Skrevet den 15/3-2012 af Frederik Asschenfeldt Vandrup
 
 
"Alt ok. Er du i live – er jeg i live? Godt, så kører vi! Råb ikke, løb ikke – og lad for Guds skyld være med at prøve på at vinde en Oscar, det er alt for sent for dig", sådan lød instruktionerne fra den finske instruktør Aki KaurismĂ€ki, da optagelserne til den mesterligt underspillede Miraklet i Le Havre skulle starte.

Modtageren af instruktionerne er den 65-årige franske skuespiller AndrĂ© Wilms, som CinemaZone.dk har mødt i forbindelse med premieren på KaurismĂ€kis første film i 5 år – Miraklet i Le Havre. AndrĂ© Wilms har udviklet et frugtbart og kreativt samarbejde med KaurismĂ€ki, hvis deadpan-fortællinger ofte rummer både stor indlevelse, poesi, eventyr og humor, mens de tørt skildrer trøstesløse fortællinger fra samfundets udkant.


Copyright:
Camera Film
Miraklet i Le Havre møder vi den stovte Marcel Max og følger hans forsøg på at hjælpe en afrikansk dreng på vej til England. Wilms har arbejdet med KaurismĂ€ki flere gange før, og man fornemmer en umiddelbar forståelse mellem den indelukkede instruktør og den vejrbidte franskmand – en forståelse, der ikke behøver kommunikeres i mange ord og lange snakke om roller og intentioner. Korte og i bogstaveligste forstand livsbekræftende udmeldinger som åbningsreplikken i denne artikel er alt rigeligt.

"Alt hvad Aki laver, har jeg lyst til at være med i – og jeg siger altid ja, tak, når han spørger", uddyber Wilms, der mest af alt ligner en sømand, der netop er trådt i land. "Jeg har altid fulgt ham med interesse, og før jeg lærte ham at kende personligt, havde jeg set alle hans film", fortsætter Wilms, "hans film ligner ikke alt det andet, man ser... tværtimod, de er noget for sig selv".

AndrĂ© Wilms selv er født og opvokset i Strasbourg i Frankrigs nord-østlige hjørne. Han har haft en varieret karriere med en god blanding af teater, tv og film. En række samarbejder med Laurent Heynemann, Bertrand Taverniers elev, bragte den politiske dagsorden ind i Wilms’ arbejder. Fra midt-80’erne og 10 år frem havde Wilms en fyldt ordrebog med mange roller i franske produktioner. Mest kendt i Danmark er Patrice Lecontes Monsieur Hire og Agnieszka Hollands Oscar-nominerede og Golden Globe-vindende Europa Europa.

På samme tidspunkt var den 10 år yngre finske instruktør Aki KaurismĂ€ki på vej ud i Europa efter at have slået sit navn fast med kuldslåede og underspillet humoristiske finske værker, hvor Pigen fra tændstikfabrikken fra 1990 vandt to priser på filmfestivalen i Berlin. KaurismĂ€ki tog året efter til London og lavede I Hired a Contract Killer med franske Jean-Pierre LĂ©aud i hovedrollen, og i 1992 var han i Paris for at lave La vie de boheme. Her mødte han AndrĂ© Wilms for første gang. "Din næse er jo så stor, at du kan ryge under bruseren", udbrød KaurismĂ€ki, og fortsatte: "og dine øjne er triste. Du er hyret".


Copyright:
Camera Film
Denne præcise sammenfatning af det morsomme og det sørgmodige er netop et af KaurismĂ€kis varemærker, men hans finske baggrund fornægter sig heller ikke: ”Finnerne er skøre mennesker, og det er skørt land. De har et mærkeligt sprog, og kønsforskellene er udviskede. Intet maskulint, intet feminint. Et utroligt land”, kommer det tænksomt fra AndrĂ© Wilms på spørgsmålet om, hvad det er som KaurismĂ€ki specifikt bringer til en historie om menneskesmugling og almindelig menneskelig godhed på den franske nordkyst. "Han fortalte mig en dag, at han havde opgivet at prøve at genskabe virkelighedens grusomhed på film, for han kunne ikke finde på noget så grusomt som virkeligheden. Så han ville lave den som en komedie. Altså en komedie som han plejer at lave dem. Og jeg sagde ok – lad os prøve".

KaurismĂ€ki har sin helt egen visuelle stil, hvor vi konstant er bevidste om, at vi ser en film. Kulisserne er demonstrativt kulisser, og vi befinder os åbenlyst i et filmstudie en god del af tiden. Ifølge Wilms skyldes det KaurismĂ€kis egen opfattelse: "Han er kunstner, ikke realist. Et godt eksempel er scenen i den container som drengen Idrissa ankommer i. Hvis han skulle have filmet det realistisk, så skulle de have ligget i deres eget lort, men nu sætter han dem i en sofa med en lampe og i pænt tøj. De skal ligne gæster ved en fest. Der ligger endnu mere i at skabe kunstige kontraster end blot at genskabe virkelighed".
 
NĂŠste side
 
Deltag i debatten:
Navn:
IndlÊg:

Der er endnu ingen kommentarer.
 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


LÊs ogsÄ...
I temaet Miraklet i Le Havre:
 
Miraklet i Le Havre

Quiz
Hvem skulle Cameron Diaz giftes med i Very Bad Things?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sűg pć Google