CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg


Tilda Swinton
Fødselsdato:
05-11-1960
 
Minibiografi:
Tilda Swinton er født i London, men er af skotsk afstamning.

Tilda Swinton har medvirket i en række independent-film, bl.a. i flere af Derek Jarmans film, og ofte i højst usædvanlige roller. Allerede tidligt spillede hun roller, der udfordrer opfattelsen af køn og identitet – bl.a. har hun spillet Mozart i Pushkins stykke "Mozart og Salieri", en kvinde, der overtager sin afdøde mands identitet i Man to Man (1992), og lesbisk i Love is the Devil (1998), for ikke at tale om hendes kønsskiftende glansrolle i Orlando (1993).

Hun har medvirket i Friendship's Death (1987), hvor hun spiller en robot (ved navn Friendship) fra en fremmed planet, samt Play Me Something (1989), men er nok mere kendt for sine roller i Derek Jarmans film, begyndende med den biografiske Caravaggio (1986) om den italienske maler. Efter denne brugte Jarman hende i The Last of England (1987), War Requiem (1988), The Garden (1990), Edward II (1992) og Wittgenstein (1993). Hun lagde også stemme til hans svanesang Blue (1993).

Men den film, som Tilda Swinton er mest kendt for, er uden tvivl Sally Potters fantastiske Orlando (1993), der bygger på en roman af Virginia Woolf. I den spiller Tilda Swinton hovedrollen som en adelsmand, der lever i 400 år og skifter køn undervejs. I den seneste tid er Tilda Swinton set i et par roller i mere mainstream-agtige film, nemlig The Beach (1999), Vanilla Sky (2001), samt The Deep End (2001).

Tilda Swinton har været medlem af The Royal Shakespeare Company, og arbejder desuden ofte sammen med kunstnere, f.eks. medvirkede hun i performance-udstillingen "The Maybe", hvor hun sov i en glaskiste 8 timer om dagen (The Serpentine Gallery i London, 1996).

Udvalgt filmografi af øvrige titler:
Conceiving Ada (1997)
Blue (1994)
Orlando (1993)
Wittgenstein (1993)
Man to Man (1992)
Edward II (1992)
The Garden (1990)
Play Me Something (1989)
War Requiem (1988)
Friendship's Death (1987)
The Last of England (1987)
Caravaggio (1986)

(Af Pernille Flensted Jensen)
 
Som skuespiller:
Hail, Caesar! (2016)
Doctor Strange (2016)
Trainwreck (2015)
A Bigger Splash (2015)
The Grand Budapest hotel (2014)
Only Lovers Left Alive (2013)
Moonrise Kingdom (2012)
Hvad med Kevin? (2011)
I Am Love (2009)
Benjamin Buttons forunderlige liv (2008)
Burn After Reading (2008)
Narnia - Prins Caspian (2008)
Michael Clayton (2007)
Constantine (2005)
Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet (2005)
Thumbsucker (2005)
Broken Flowers (2005)
The Statement (2003)
Young Adam (2003)
Orkidé-tyven (2002)
Vanilla Sky (2001)
The Deep End (2001)
The Beach (2000)
I familiens hjerte (1999)
Love is the Devil (1998)
 
Som producer:
I Am Love (2009)


Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Steen
17-3-2004 03:59
Nej, ikke i en dansk version, men, som du ved, kan du købe de udenlandske udgaver.

Tilda fan
16-3-2004 20:21
Er Sally potters orlando udkommet på DVD i Danmark ?

Nyheder
24-01-12:
Oscar-nomineringerne 2012
04-12-11:
Dansk film hyldet af et samlet Europa i Berlin.
15-01-09:
Bafta-nomineringerne 2009
25-02-08:
Oscar-vinderne 2008
19-02-08:
Kritikerpriser fra Canada
 
Vis alle relaterede

Senest anmeldt
Efter stormen25/5
Sweet Dreams25/5
Alt eller intet25/5
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge24/5
Safari24/5
Free Fire24/5
3 ting18/5
Cézanne og Zola18/5
Alien: Covenant17/5
Kong Arthur: Legenden om sværdet11/5
Flere bio-anmeldelser
 
Syng1/5
American Honey28/4
Arrival24/4
Rogue One: A Star Wars Story18/4
Allied10/4
Fantastiske skabninger... og hvor de findes31/3
The Accountant27/3
Doctor Strange21/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller skurken i Phillip Noyce’s Døden ombord med Nicole Kidman?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google