CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
JFK

Produktionsland:
Frankrig, USA

Produktionsår:
1991

Manuskript:
Oliver Stone, Zachary Sklar

Producere:
A. Kitman Ho
Oliver Stone

Fotograf:
Robert Richardson

Klipper:
Joe Hutshing
Pietro Scalia

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(101 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
31-03-08:
Cromwell og Burstyn er Hr & Fru Bush
22-01-08:
Oliver Stone laver film om Bush?
29-04-05:
Stone overtager Keanu & Nattevagten
13-01-04:
Costner tilbage på prærien
08-05-03:
Stone overhaler Luhrmann - stort!
08-01-03:
Harry Potters nye mand
10-04-02:
Costner tilbage til det vilde vest
12-09-01:
Oliver Stones gasudslip-film
 
Anmeldelser:
22-02-05:
Comandante
27-08-04:
Persona non grata
27-01-04:
Robin Hood - den fredløse
04-08-03:
Danser med ulve
24-09-02:
Dragonfly
30-07-02:
3000 Miles to Graceland
24-05-02:
In the Bedroom
05-03-02:
Flygtningen
16-01-02:
Edderkoppens spind
23-10-01:
Platoon
19-09-01:
Field of Dreams
30-05-01:
For Love of the Game
10-05-01:
Edderkoppens spind
27-02-01:
Natural Born Killers
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2,35-1 WideScreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor med Oliver Stone, kapitelopdeling med ændrede scener, fraklippede og ændrede scener med kommentar af Oliver Stone, Portræt af Fletcher Prouty, dokumentarprogram om sagens udvikling, trailer, credits
JFK

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:198 minutter
Instruktør:Oliver Stone
 
Anmeldelsesdato:27-02-2001
Medvirkende:Som:
Kevin CostnerJim Garrison
Kevin BaconWillie O’Keefe
Tommy Lee JonesClay Shaw
Gary OldmanLee Harvey Oswald
Michael RookerBill Broussard
Jay O. SandersLou Ivon
Se komplet creditliste her

Costner på sporet
 
Glem alt om diverse billigudgaver af JFK som er listet ud på DVD. Nu kommer Oliver Stones mesterlige version af historien om et af de mest omtalte mord i nyere historie i en ordentlig version med hele 2 DVD’er med film og ekstramateriale i rigelige mængder.

Et mord, der ændrede verden
Den 22. november 1963 ændredes mange amerikaneres liv. 60’ernes uskyld, et folk i fremgang ledet af en ung, dynamisk præsident – alt dette fik en brat ende, da Kennedy under et besøg i Dallas, Texas blev skudt af snigskytter og siden døde på hospitalet. I et bizart efterspil blev den rebelske Lee Harvey Oswald (som tilmed var kommunist-sympatisør) udråbt som morder og selv myrdet inden retssagen kunne afsluttes. Lige siden har mere eller mindre årvågne observatører hæftet sig ved adskillige dele af den officielle forklaring, som ikke helt hænger sammen – og i dag er det de færreste amerikanere, der tror på historien om Lee Harvey Oswald – ”The Lone Gunman Theory”.

En ivrig forkæmper
Jim Garrison var offentlig anklager i New Orleans i perioden omkring Kennedy-mordet, og han troede aldrig helt på den forklaring som den i hast nedsatte Warren-kommission valgte at præsentere offentligheden for. Baseret på hans bøger om efterforskningen og forsøget på at føre en retssag mod de formodede bagmænd følger vi i JFK Garrisons arbejde. Kevin Costner giver denne virkelige person pondus og fylde i samtlige 200 minutter – 3 timer og 20 minutter – og det er en præstation af de helt store. Men filmens egentlige trumf er pudsigt nok den emsige paranoia, som Oliver Stone gennem hele sin karriere har været garant for. Der ligger altid en strøm af trodsig protest mod magthavere og kapitalismens underkuende effekt på idealismen i hans film – nogle gange tydeligere end andre – og netop JFK er en af de få gange, hvor alt går op i en højere enhed.

Når præsidenter myrdes
Garrisons teori om mordet på Kennedy er på mange måder fantastisk. En yderst fri udlægning af de mange løse tråde i den offentlige forklaring, en masse tvivlsomt gætteri på tværs af fakta og fiktion – og det har præcis været vand på Stones mølle. I en kraftanstrengelse presser han sit filmiske udtryk til den yderste grænse, og i et sandt lykketræf af kreativ energi og forarget oprør ender filmen med at være så voldsomt overbevisende, at man efter den uhørt lange spilletid (der på intet tidspunkt føles for lang) er helt sikker på, at man har fået sandheden om Kennedy-sagen præsenteret. Det er propaganda-film på meget, meget højt plan, en teknisk triumf, men også en suveræn demonstration af mediets effekt, når det udnyttes af en mester.

Teknik, der forblænder
Stone anvender en forvirrende blanding af dokumentaroptagelser, falske dokumentaroptagelser og rigtig film. Der klippes hurtigt, forvirrende og bevidst sløret mellem de forskellige dele – og hvis ikke det var gjort med så stor fornemmelse for effekten, havde man reageret på manipulationen allerede under filmen. Nu må den slags tvivl vente til bagefter, og udover at være begavet med en af de bedste politiske thrillere nogensinde, så kan man forundres over, hvor svært det ville være for modparten – i dette tilfælde den amerikanske våbenindustri – at komme med et passende svar. Film er magtfuldt og i Oliver Stones hænder udnyttes det med maksimal effekt til at dementere forklaringen om Lee Harvey Oswald. Om det så er sandheden er en helt anden historie.
 
DVD-vurdering
Fornem DVD
At se den udvidede udgave af JFK på DVD er en gave for alle, der holdt af filmen i dens originale form. Der er blevet tilføjet 17 ekstra minutter – det ændrer ikke filmen, men understøtter en del af scenerne. I kapitelinddelingen præsenteres filmen i 88 afsnit – det er en god opdeling, som sikrer, at man hurtigt kan finde en bestemt scene. Tilmed har man markeret for hvert enkelt afsnit, om der er foretaget ændringer i forhold til den oprindelige version. Det er en kæmpe service, når man efterfølgende vil fordybe sig i Oliver Stones tilføjelser. Pakken fylder to DVD’er. Det skyldes primært, at selve filmen er lagt i flot format på ene med et virkelig godt og engageret kommentarspor af Oliver Stone. Man fornemmer, at manden virkelig ved, hvad han har arbejdet med – og hans tekniske indsigt i, hvordan man anvender filmmediet mest effektivt er imponerende.

Yderligere informationer
Den anden DVD er fyldt godt op med interessant ekstramateriale. Desværre er opsætningen ikke optimal, og det kan være lidt svært hurtigt at finde, det ønskede materiale. En trailer er obligatorisk, men antallet og varigheden af de slettede scener er ganske flot. Oliver Stone forklarer selv om alle ændringerne, og de spiller i næsten en time. Det er som alt andet grundigt udført og spændende at se på. Baggrundsinformationerne består af en række ”Multimedia Essays”, som indeholder et portræt af den mand, som har forsket mest i de fordækte forhold omkring Kennedy-mordet, Fletcher Prouty, samt en såkaldt ”Assassination Update”, hvor man følger op på sagen her 10 år efter filmens biografpremiere. Der er sket noget nyt, men slet ikke så meget, som man havde håbet på…sagen er stadig uopklaret, men den private efterforskning fortsætter.

Den samlede DVD-udgivelse rangerer som en af de mest grundige og koncentrerede på markedet. Ekstramaterialet er præcist og sigter efter et bestemt mål – nemlig en uddybelse af sagen bag filmen. Her er ikke overflødigt lir for at tiltale en bred målgruppe, og det er rart at se.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Flemming B
10-5-2013 12:36
Har nogen tænkt over hvorfor dette mesterværk (JFK) aldrig er blevet sendt i TV og er umulig at købe på gængse internet sider som CDON.com osv. Kunne det være fordi der er noget om snakken? Er det CIA der med vanlig låg og tågesnak lukker ubehagelige emner ned. Det var bare en tanke...

michaelw
22-3-2007 18:53
Ufattelig god film om en af konspirationsteorierne om mordet på john f kennedy.
Costner spiller rigtig godt det samme gør en meget veloplagt john candy.

Et meget opfindsomt manuskript af oliver stone, og i det hele taget en meget stærk oplevelse.
fem stjerner.

Hvorfor?
4-6-2004 20:18
Hvorfor er Joe Pesci stoppet egentlig? Er han blevet rigtig gangster nu?

Wall Street
23-5-2004 17:11
Filmen er simpelthen et mesterværk. Oliver Stones visuelle stil er fantastisk. Blandingen af rigtig film og autentiske dokumentarklip er en genistreg fra autørens side. Man bliver både vred, chokeret, forfærdet og ekstremt paranoid af at se filmen. Men man bliver også begejstret og benovet over Stones evne til at skrue et bundsolidt drama sammen. De ekstra minutter og det fremragende ekstramateriale gør kun oplevelsen endnu bedre.

Og så ærger jeg mig inderligt over, at Joe Pesci ikke har medvirket i en film siden Dødbringende Våben 4. Han er en fremragende skuespiller. Hans præstation som Dave Ferrie er - i mine øjne - næsten på højde med dem, han leverede i GoodFellas og Casino.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Girls Night Out20/7
Dunkirk20/7
Abernes planet: Opgøret13/7
Wish Upon13/7
Girls Lost13/7
En hustlers dagbog13/7
Mysteriet ved Slack Bay6/7
Spider-Man: Homecoming6/7
At elske Pia6/7
Personal Shopper6/7
Flere bio-anmeldelser
 
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Hidden Figures3/7
LEGO Batman filmen30/6
Split26/6
xXx: Return of Xander Cage23/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er Robocops tredje direktiv?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google