CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Iron Giant

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1999

Manuskript:
Tim McCanlies efter romanen 'The Iron Man' skrevet af Ted Hughes

Producere:
Allison Abbate
Des McAnuff

Fotograf:


Klipper:
Darren T. Holmes

Komponist:
Michael Kamen

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(72 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
20-11-03:
Filmkomponist Michael Kamen død
03-01-03:
Friends – The Movie?
02-08-02:
Aniston kærester med Carrey
10-07-02:
Diesel som Hannibal – krigeren!
16-01-02:
Aniston i biluheld
23-11-01:
Fast & Furious-fortsættelse i to udgaver
 
Anmeldelser:
30-08-18:
De Utrolige 2
12-12-14:
Guardians of the Galaxy
15-02-08:
Ratatouille
05-10-07:
Ratatouille
28-03-05:
De utrolige
23-11-04:
Sylvia
29-11-02:
Skatteplaneten
 
Artikler:
13-03-01:
NAC: Vin Diesel
 


Drengen og jernkæmpen

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Animation, Drama
Varighed:86 minutter
Instruktør:Brad Bird
 
Anmeldelsesdato:09-05-2000
Medvirkende:Som:
Jennifer Anistonori. stemme Annie
Harry Connick Jr.ori. stemme Dean
Vin Dieselori. stemme jernkæmpen
Eli Marienthalori. stemme Hogarth
Annette Heickda. stemme Annie
Donald Andersenda. stemme Dean
Se komplet creditliste her

Uskylden og paranoiaen
 
Gennem tiderne har de fleste efterhånden fået den opfattelse, at det kun er Disney, der kan lave gode animerede film. Det har filmselskabet Warner Bros engang i mellem haft mulighed for at modbevise. Deres stærkeste modtræk mod Disney-imperiet leverer de her med én af 90’ernes bedste tegnefilm.

Dårlig timing for crash-down
Den friske og raske 9-årige Hoggath Hughes er som sine jævnaldrende dybt fascineret af rumfart, marsmænd og rummet i det hele taget. Men lige så åbensindet som den lille purk er, lige så bange og paranoidt er samfundet omkring ham. For filmen foregår i efteråret 1957. Sovjet har lige opsat satelitten Sputnik, og USA er gået i panik – det er ikke det rigtige tidspunkt at finde et rumvæsen på. Heller ikke en nedstyrtet 30 meter høj jernmand med hukommelsestab, der lever af at spise metal.

Nye venner
Men Hoggath, der naturligvis først bliver skræmt fra vid og sans ved synet af Jernkæmpen, tror på det gode i både mennesker og rummænd, så han gør sig gode venner med den rare kæmpe, og bliver i processen tilmed gode venner med byens beatnik Dean, der med fipskæg, læderjakke og røgfarvede solbriller er filmen moderne element, for kunstneren Dean accepterer selvfølgelig også jernkæmpen.

Tydelige morale
Drengen og Jern-kæmpen foregår godt nok i en af USAs mest urolige tider. Den kolde krig var på frysepunktet, så der går ikke længe, før en NSA-agent dukker op på scenen og sætter rav i de ellers sorgløse tider for Hoggath og hans nye ven. Konsekvenserne er da også volsomme og tragiske. Filmen lægger ikke bånd på dens holdning omkring 50’ernes intollerante frygt og galskab, og da den også er møntet på det yngre publikum, kan man som voksen mene, at den skærer moralen temmelig groft ud, men pointen går så til gengæld rent ind.

Flotte billeder
Dette er en historiemæssig stærk film, som bliver endnu bedre, fordi dens billedside er imponerende flot. Smukke baggrundsbilleder og gode og menneskelige persontegninger. Drengen og Jern-kæmpen ligner heldigvis ikke det faste billede, man altid har af tegnede personer og omgivelser. Disney er ikke til at finde i selv de mindre kroge. Filmens stil er helt sin egen. Karakternes blødhed minder dog en anelse om nogle af Don Bluths bedste figurer. Men uden det virker imiterende eller irriterende.

Fornuftig versionering
Magter man det engelske sprog er der gode oplevelser i vente, for et hav af rigtig gode folk har lagt stemmer til originalversionen. Men må man nøjes med den danske udgave skal man dog ikke fortvivle, for den er næsten lige så god som originalen. Der er blevet kælet for lyd og stemmemæssige detaljer og med fabelagtige gode resultater. Ydermere er filmen ganske sjov med masser af små finurlige karakterer, hvilket sammenlagt gør Drengen og Jern-kæmpen til en rørende, medrivende og spændende oplevelse.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken rapper spiller Halle Berrys mand i Monster's Ball?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google