CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Ex Machina

Produktionsland:
UK, USA

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Alex Garland

Producere:
Andrew Macdonald
Allon Reich

Fotograf:
Rob Hardy

Klipper:
Mark Day

Komponist:
Geoff Barrow
Ben Salisbury

Censur:
Tilladt for alle, men frar√•des b√łrn under 7 √•r

Distributør:
Det Danske Filminstitut

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 4 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Nyheder:
14-01-16:
Oscar-nomineringerne 2016
 
Anmeldelser:
20-10-16:
X-Men: Apocalypse
17-06-16:
The Danish Girl
19-05-16:
X-Men: Apocalypse
25-06-15:
Testament of Youth
17-09-13:
Anna Karenina
04-02-13:
Dredd
28-11-12:
En kongelig affære
 

Læs også...
I temaet Oscar 2016:
 
Room
Carol
Oscar-vinderne 2016
Spotlight
Sauls s√łn
Bliver dette endelig √•ret, hvor Leo l√łber med en Oscar?
The Martian
Brooklyn
The Danish Girl
The Big Short
The Revenant
Steve Jobs
Oscar-nomineringerne 2016
The Hateful Eight
Star Wars: The Force Awakens
Inderst inde
Spionernes bro
Mad Max: Fury Road
Sicario
Amy
The Look of Silence

Ex Machina

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Sci-Fi
Varighed:108 minutter
Instruktør:Alex Garland
 
Premieredato:04-02-2016
Medvirkende:Som:
Domhnall GleesonCaleb
Oscar IsaacNathan
Alicia VikanderAva

Mennesket i maskinen
 
Kunstig intelligens? Lykkes det en dag videnskaben at skrue en maskine sammen som p√• egen h√•nd form√•r at skabe selvst√¶ndigt t√¶nkende kredsl√łb? Unikke tankem√łnstre, der opst√•r af n√łdvendighed og selvopholdelsesdrift og ikke forprogrammerede kodelinjer. Fascinationen af tanken om denne evne til p√• n√¶sten overjordisk vis at skabe liv af mekanik har ikke blot holdt forskere til ilden gennem √•rene, den har ogs√• sat sit pr√¶g p√• filmhistorien, hvor m√łdet mellem mennesket og den t√¶nkende maskine har foldet sig b√•de filosofisk ud og v√¶ret grundlag for rendyrket ramasjang.

Nu er forfatteren og den debuterende instrukt√łr Alex Garland klar med et overm√•de interessant bud p√• genren med Ex Machina, der havde den tvivlsomme forn√łjelse af at v√¶re den film sidste √•r, som flest blev forundret over, at der ikke var biografplads til i de danske sale. Distribut√łrens fejl retter Cinemateket i K√łbenhavn op p√• ved at s√¶tte filmen op, og Garlands dv√¶lende billeder og filosoferende skildring af en robots store test ‚Äď Turing-testen, der skal afg√łre, om en kunstig intelligens har udviklet et eget tankem√łnster eller blot er avanceret programmeret ‚Äď f√•r sin rette plads p√• et stort l√¶rred.


Copyright:
DFI
Vi √•bner med, at den unge programm√łr Caleb vinder f√łrstepr√¶mien i et lotteri p√• hans arbejdsplads hos verdens st√łrste s√łgemaskine BlueBook. Pr√¶mien er et m√łde med firmaets ejer og geniale stifter, som i tidernes morgen har skrevet koden til den globale s√łgemaskine, men som nu bor i aldeles isolation langt ude i vildmarken. Boligen er en kombination af k√łlig nordisk luksus√¶stetik kombineret med fors√łgsbunker og her har geniet (t√łr man sige Guden) Nathan forskanset sig, mens han arbejder med at udvikle en robot med kunstig intelligens.

Caleb indser snart, at han snarere er udvalgt end bare almindelig heldig, og han f√•r til opgave at teste Nathans seneste kreation, Ava. En graci√łs skabning med fuldendt ansigt og halvf√¶rdig krop ‚Äď en prototype, hvis fineste funktion er at teste hjernefunktionen, men som den temperamentsfulde og utilregnelige Nathan trods alt ogs√• har udstyret med en seksualitet og et lystcenter. Man aner, at noget ikke er, som det skal v√¶re i huset langt ude i skoven, og mistanken bekr√¶ftes, da Caleb begynder at opleve de f√łrste af mange str√łmudfald, som plager Nathans opholdssted.


Copyright:
DFI
Garland har blandt andet tidligere skrevet manuskript til Danny Boyles interessante og t√¶t p√• vellykkede Sunshine, hvor vi fulgte en gruppe p√• vej mod solen, som har brug for en vitaminindspr√łjtning i form af et par bomber til at ‚ÄĚskrue op for varmen‚ÄĚ og redde vores hensygnende klode. Her koncentrerede Garlands historie sig om en h√•ndfuld figurer i et ingenmandsland mellem videnskab og vanvid, p√• kanten til ukendt terr√¶n. Et fascinerende studie i accelererende galskab, der dog til sidst spandt ud af kontrol. Ex Machina l√¶gger sig strukturelt i forl√¶ngelse af Sunshine. Der er sk√•ret ned p√• persongalleriet, som t√¶ller tre individer, men isolationen og m√łdet mellem velkendte magtstrukturer og ukendt terr√¶n dyrkes igen med frugtbare resultater og intensiteten stiger i sit eget adstadige tempo ogs√• frem mod en febervild finale p√• kanten af fornuften. Et drama omkring en Turing-test, hvor Caleb hver dag i en uge tilbringer tid sammen med Ava for at l√¶re hende at kende og samtidig holde √łje efter tegn p√• selvst√¶ndig tankevirksomhed, en personlighed uafh√¶ngig af skaberenes kode.

I Garlands h√¶nder er skabelsesberetningen blevet et ildevarslende skakspil mellem to kvikke, men v√¶sensforskellige m√¶nd ‚Äď og deres kreation. For Ava er s√• afgjort en modspiller med mange talenter, og sp√łrgsm√•let om, hvorvidt hun blot er et produkt af sine skabere, en avanceret men forudsigelig kombination af pr√¶definerede reaktioner ‚Äď eller en maskine med en egen evne til at l√¶se, tolke og agere p√• menneskelige interaktion, holdes √•ben filmen igennem. Garland f√•r behandlet konceptet Kunstig Intelligens med mere dybde og eftert√¶nksomhed end mange andre produktioner, der bruger id√©en som l√łst fundament i mere primitivt underholdende √¶rinde, og p√• sin helt egen, mediterende og dv√¶lende facon bliver Ex Machina en overraskende st√¶rk og grum fort√¶lling om m√łdet mellem den evigt fejlbeh√¶ftede menneskelighed og maskinens strengt rationelle logik. Det er sci-fi for det t√¶nkende publikum ‚Äď og i √łvrigt en k√¶rkommen lejlighed til at se endnu et eksempel p√• svenske Alicia Vikanders alsidige talent.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Elsk mig!27/4
Guardians of the Galaxy Vol. 227/4
The Fits27/4
Den anden side27/4
Hedi20/4
Creative Control20/4
The Edge of Seventeen20/4
Du forsvinder20/4
Fast & Furious 813/4
The Handmaiden12/4
Flere bio-anmeldelser
 
Allied10/4
Fantastiske skabninger... og hvor de findes31/3
The Accountant27/3
Doctor Strange21/3
Trolls20/3
Inferno7/3
Jack Reacher: Never Go Back6/3
Storkene28/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har instrueret den deprimerende svenske film Slangens Vej?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google