CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
My Old Lady

Produktionsland:
UK, Frankrig, USA

Produktionsår:
2014

Manuskript:
Israel Horovitz

Producere:
Nitsa Benchetrit
Gary Foster

Fotograf:
Michel Amathieu

Klipper:
Stephanie Ahn
Jacob Craycroft

Komponist:
Mark Orton

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
02-09-16:
The Lady in the Van
28-08-15:
The Second Best Exotic Marigold Hotel
06-03-15:
Før vinterkulden
28-10-14:
Selv i de bedste hjem
09-07-13:
Kvartetten
08-10-12:
Laksefiskeri i Yemen
24-07-12:
The Best Exotic Marigold Hotel
08-08-11:
De kaldte hende Sarah
18-01-10:
Jeg har elsket dig så længe
27-11-07:
Becoming Jane
14-04-05:
De-Lovely
11-11-02:
Gosford Park
27-02-02:
California Suite
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Intet
Min lejlighed i Paris

Anmeldt af:Signe Mai Søsted
Genre:Komedie, Drama
Varighed:103 minutter
Instruktør:Israel Horovitz
 
Anmeldelsesdato:27-02-2015
Medvirkende:Som:
Kevin KlineMathias Gold
Maggie SmithMathilde Girard
Kristin Scott ThomasChloé Girard
Dominique PinonMonsieur Lefebvre

Kammerspil med gamle kendinge
 
Nogle film har det fysiske rum som omdrejningspunkt for fortællingen, forstået på den måde, at omgivelserne i den ene eller den anden henseende har en afgørende rolle i det, der skal blive til det endelige indtryk, man som seer har, når man forlader biografen. Ofte er det fysiske rum en begrænset størrelse, et snævert eller indeklemt sted, måske mest i metaforisk forstand, men ikke desto mindre altså af stor betydning for karakterernes indbyrdes relation; jo mindre den fysiske afstand, des større chance (eller risiko, om man vil) for at skulle interagere med hverandre.


Copyright:
SF Film
Kammerspillet er en variant af filmene med et sådant fysisk rum. Et kammerspil kan betegnes som et fortættet drama med få personer i en afgrænset lokalitet. Denne form lægger op til at vægte psykologisk intensitet og intime scener i arbejdet med værket, noget, der kræver en del af de medvirkende skuespillere – måske endnu mere på det store lærred end på teaterscenen, hvortil kammerspillet oprindeligt hørte.

Min lejlighed i Paris kan meget vel beskrives som et kammerspil; det meste ligger allerede i titlen, der understreger handlingens fysisk afgrænsede rum. Lejligheden, der måske nok er en anelse nedslidt og hengemt, er alligevel smuk på særlig gammeldags manér. Den indeholder det ene værelse efter det andet, flere etager, vinterstuer og kringelkroge og utallige glemte historier om de beboere, der har gæstet den gennem tiden.


Copyright:
SF Film
Nu er det så blevet efterår, næsten vinter. Kulden og regnen står parat på helt symbolsk vis for filmens hovedkarakterer, den amerikanske fortabte søn Mathias Gold, der ankommer til Paris fra New York. Med sig har han ikke stort andet end tøjet, han går og står i – alt andet er solgt for at holde kreditorerne fra døren. Mathias’ far er netop død, og det eneste, han har efterladt sin arving, er lejligheden i Paris; en ejendom, Mathias nu vil sælge så hurtigt som muligt for at kunne betale sin gæld og starte tilværelsen på ny.

Vel fremme ved den betagende Jardin du Luxembourg træder Mathias ind i lejligheden kun for chokeret at finde ud af, at den allerede er beboet af 90-årige engelske Mathilde Girad og dennes datter Chloé, der er på samme alder som Mathias. Mathilde har ingen som helst planer om at flytte ud af lejligheden, der nemlig viser sig at være en såkaldt viager: En særregel i fransk lovgivning for ejendomshandler, der går ud på, at køber i stedet for et engangsbeløb betaler sælger et månedligt salær og dertil lader sælger blive boende i boligen indtil han eller hun dør. En viage kan altså være en overordentlig god investering, hvis sælger hurtigt forlader denne jord, og omvendt en stor økonomisk og morbid belastning, hvis sælger, som Mathilde, ikke har tænkt sig at falde om inden for nærmeste fremtid. Mathias står nu i en noget prekær situation, og i sin søgen gennem lejlighedens mange glemte værelser efter noget, der endegyldigt kan sætte hans uønskede beboere på gaden, ender han med at opdage helt andre hemmeligheder fra fortiden.

Som nævnt i indledningen kræver denne type film ganske meget af sine medvirkende. Det tjener derfor bestemt til fordel for En lejlighed i Paris, at dens bærende roller er besat af så erfarne og eminente skuespillere som Dame Maggie Smith og Kristin Scott Thomas. I samspil med Kevin Kline, der gør det udmærket som retnings- og modløs mand, formår de lige akkurat at hive filmen op på et niveau, der gør, at man ikke slumrer helt ind undervejs – men også kun lige.
At filmtitlen skal tages endog meget bogstaveligt viser sig nemlig relativt hurtigt at være korrekt. Vi bevæger os stort set ikke uden for pariserlejlighedens fysiske rammer, hvilket handlingen simpelthen ikke kan bære – dertil sker der alt for lidt. Resultatet er, og det gør lidt ondt i hjertet at sige det, men virkelig, virkelig kedeligt.
 
DVD-vurdering
Der er intet ekstramateriale med på dvd-udgivelsen.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken amerikansk skuespiller spiller hovedrollen i den film der vandt 'The Golden Swan' ved Copenhagen International Film Festival i 2003?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google