CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Skyggen af en helt

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Anders Østergaard, Laurits Munch-Petersen

Producere:
Miriam Nørgaard

Fotograf:
Laurits Munch-Petersen
Jan Pallesen
Blai Tomàs

Klipper:
Jacob Ditlev

Komponist:
Peter Peter

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
DOX:BIO

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(7 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
01-08-12:
Over kanten
13-12-05:
Ambulancen
 


Skyggen af en helt

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Dokumentar
Varighed:90 minutter
Instruktør:Laurits Munch-Petersen
 
Premieredato:03-06-2015
Medvirkende:Som:
Laurits Munch-Petersensig selv
Ruth BrejnholmLisbet
Ulrich ThomsenGustafs stemme

Skygger fra det underste land
 
Instruktøren Laurits Munch-Petersen debuterede med real-time-eksperimentet Ambulancen og gav et dobbeltbundet thriller fra Møn med Over kanten, men det er i premiereaktuelle Skyggen af en helt, at man for første gang mærker og føler et dybt og brændende personligt engagement fra den unge filmmand med det imponerende kulturelle familiebagland. Moderen er keramikeren Ursula Munch-Petersen, hvis lertøj dominerer fashionable designbutikkers sortiment og morfaren var digteren og maleren Gustaf Munch-Petersen, der var en central del af den tidlige danske surrealistiske bevægelse og med i den danske kulturkanon med digtet "Det underste land".


Copyright:
DOX:BIO
Men familien bærer på en skygge. En skygge, der går på tværs af generationer, for morfaren forlod sin højgravide kone i Gudhjem for at slutte sig til boheme-revolutionen i Spanien, hvor den frisindede ungdom fra hele Europa samledes for at bekæmpe Franco. Her blev han skudt og døde – og hjemme i Gudhjem konen tilbage med tabet, fortvivlelsen og to børn. Hun blev gift igen, og straks de to piger nåede en acceptabel alder blev de sendt bort for evigt. Gentagende forsøg på at genetablere kontakten blev afvist – mormorens hjem var lukket land.

Det forsøger Munch-Petersen den yngre nu at gøre op med. Han er selv ved at blive far til nummer to – og drager på sin egen dannelsesrejse for at jage skyggen på porten og få skabt bånd mellem generationerne i familien. Han melder sin ankomst hos den mormor, han aldrig har mødt – og får langsomt åbnet for de ellers hermetisk tillukkede skotter i det idylliske Gudhjem. Der krydsklippes fint mellem det besøg og hans tur til Spanien, hvor han prøver at finde sin morfars sidste hvilested baseret på brevudvekslinger og kammeraters erindringer.


Copyright:
DOX:BIO
I bund og grund er historien lige til og mysteriet så afgjort til at overskue. Det ikke for spændingens skyld, at man skal løse billet til Skyggen af en helt, hvor motiverne er almenmenneskelige som noget kan være. Sorgfyldte minder danner ofte dybe kløfter og hvis ingen melder sig som brobyggere, så fortsætter kløften med at holde folk adskilt. Til gengæld er den interessant og rørende som en personlig generationsskildring, hvor morfarens blik for surrealismens virkelighedsforskydning hyldes på tværs af tid og sted. Filmen bygges så at sige med de byggesten, som den fjerne hovedperson selv fandt sin inspiration i.

Noget er rekonstruktion, andet er rekonstruktion i virkeligheden og andet er regulære interview. Det er en rejse ind i en familiehemmelighed både visuelt og strukturelt – en opdagelsesekspedition ned til familiens underste land – og det er denne rejse, der rummer fascinationskraften og dramaet snarere end den ganske banale forklaring på, hvorfor mormoren har haft forskanset sig på Bornholm uden kontakt til børn og børnebørn. Man fornemmer, at Laurits Munch-Petersen får kastet lys over familieskyggen – og det er glædeligt, at det sker i en så harmonisk konstrueret fortælling, hvor emne og form for alvor smelter sammen til et hele, når nu det store drama udebliver.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken spansk skuespillerinde virkede dragende på både Diego Luna og Gael García Bernal i ...og din mor!?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google