CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
París Norðursins

Produktionsland:
Island, Frankrig, Danmark

Produktionsår:
2014

Manuskript:
Huldar Breiðfjörð

Producere:
Sindri Páll Kjartansson
Thor Sigurjonsson

Fotograf:
G. Magni Ágústsson

Klipper:
Kristján Loðmfjörð

Komponist:
Prins Póló

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
41shadows

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
05-07-18:
Under træet
 


Paris of the North

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Komedie
Varighed:98 minutter
Instruktør:Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
 
Premieredato:11-06-2015
Medvirkende:Som:
Björn ThorsHugi
Nanna Kristín Magnúsdóttir
Helgi Björnsson

I ly af fjeldet
 
Der er noget vejrbidt over islandsk humor, som ofte kommer til udtryk i deres filmiske fortællinger. En stille, underspillet og ofte tungsindig morskab, der leveres knastørt, næsten modvilligt, men som rammer dybt og godt, når den virker. Den er der eksempler på i historien fra det knapt så parisiske nord, hvor vores hovedperson Hugi henslæber tilværelsen i slut-30’erne som skolelærer i en lille flække i ly af et mægtigt fjeld.


Copyright:
41shadows
Hugi har forladt det pulserende storbyliv forstår vi undervejs, fordi alkoholen fik for godt tag i ham, især efter bruddet fra en ekskæreste, der tog til Portugal for at finde sig selv. Derfor er han rykket i ly for fristelserne spærret inde i mikrosamfundet mellem hav og klippe, og her går han i filmens begyndelse ind i en sommerferie uden noget at tage sig til. Hans bedste ven er knægten Albert, hvis mor netop har slået op med ham – og hans fundament i tilværelsen er de faste AA-møder, hvor byens tre alkoholikere mødes uden skyggen af reel anonymitet. Gruppen består af Alberts biologiske far – og Alberts morfar!

Hugis liv bliver slået ud af kurs, da hans far pludselig melder sin ankomst. Stor og buldrende er han landet fra en karriere som barejer i Thailand – med øldåser på slæb og en vindende personlig, der kan lægge hvad som helst ned, rider han ind i Hugis stillestående tilværelse og udgør pludselig både en trussel og en mulighed for vores livstrætte skolelærer. For er det meningen, at man skal hensygne mindre end halvvejs gennem livet – eller har man måske bare brug for en ny kickstart?


Copyright:
41shadows
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson har drejet en underfundig og tålmodig film. Som stilgreb trækker han filmen helt ned i det tempo, som Hugis liv udspiller sig i, og mens det passer vældig fint til emnet og faktisk giver filmens et harmonisk udtryk, så vil det også være en udfordring for nogle. Det går langsomt, hvis det ikke ligefrem går i stå, men situationerne undervejs rummer så mange fine og urkomiske optrin, at der er rigeligt med grin gemt. Som når Alberts mor slår op med Hugi i de minutter, hvor han prøver at få vejret efter en lang løbetur, eller når faderens forfaldne verdensmand forsøger på en og samme gang at imponere sin date og slippe for regningen ved at tale thailandsk med serveringsdamen på den lokale thai-restaurant. Det er sørgmodigt morsomt og godt iscenesat.

Til gengæld kunne man godt savne lidt mere originalt kød på figurerne, for når den islandske vejrbidte humor er klinget af, så er der reelt ikke noget nyt på historien om et skvat, som bliver tvunget til at tage sig sammen fordi noget udefrakommende rykker ved hans tilværelse. Paris of the North vinder på sin stille charme – og hvis man holder af det islandske sindelag, så er turen nordpå så afgjort værd at tage.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken filmfigur er Paul Newman blevet Oscar-nomineret for to gange?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google