CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Mad Max: Fury Road

Produktionsland:
USA, Australien

Produktionsår:
2015

Manuskript:
George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathouris

Producere:
George Miller
Doug Mitchell
P.J. Voeten

Fotograf:
John Seale

Klipper:
Margaret Sixel

Komponist:
Junkie XL

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Warner Home Video

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
14-01-16:
Oscar-nomineringerne 2016
 
Anmeldelser:
27-07-17:
Atomic Blonde
06-06-16:
The Revenant
12-11-15:
Legend
10-10-14:
Locke
03-12-12:
The Dark Knight Rises
05-10-12:
Prometheus
26-06-12:
This Means War
29-12-09:
Bronson
01-06-09:
RocknRolla
09-09-06:
Aeon Flux
 

Læs også...
I temaet Oscar 2016:
 
Room
Carol
Oscar-vinderne 2016
Spotlight
Sauls s√łn
Bliver dette endelig √•ret, hvor Leo l√łber med en Oscar?
The Martian
Brooklyn
The Danish Girl
Ex Machina
The Big Short
The Revenant
Steve Jobs
Oscar-nomineringerne 2016
The Hateful Eight
Star Wars: The Force Awakens
Inderst inde
Spionernes bro
Sicario
Amy
The Look of Silence

DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
3 slettede scener
Mad Max: Fury Road

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action
Varighed:115 minutter
Instruktør:George Miller
 
Anmeldelsesdato:03-11-2015
Medvirkende:Som:
Tom HardyMax Rockatansky
Charlize TheronImperator Furiosa
Nicholas HoultNux
Hugh Keays-ByrneImmortan Joe
Josh HelmanSlit
Nathan JonesRictus Erectus
Se komplet creditliste her

Action-mester i topform
 
Det er ganske sj√¶ldent, at genindspilninger af tidligere supers√¶lgere form√•r at tilf√łje originalen s√• voldsomt meget. De skal snarere ses som et id√©fattigt produktionssystems fors√łg p√• at introducere en ny generation for en opskrift, som virkede for deres for√¶ldre. Det l√łd umiddelbart ogs√• forkert, da Mel Gibsons ikoniske kultfigur Mad Max skulle have en tur mere p√• det store l√¶rred, men helt fra begyndelsen var der forsonende elementer.


Copyright:
Warner Bros.
Den oprindelige instrukt√łr, australske George Miller, vendte tilbage i instrukt√łrstolen med et seri√łst bud p√•, hvordan man kunne f√• genstartet den filmserie, som k√łrte ud i sandet efter tre veloplagte lavbudget-titler i √•rene 1979-1985. Og i titelrollen f√•r vi selskab af Tom Hardy, den intense britiske skuespiller, der slog igennem i f√łrst Nicolas Winding Refns Bronson og derefter i Christopher Nolans Inception. Det lignede et godt match mellem Millers brutale overlever og Hardys r√• udstr√•ling.

Nu er Mad Max: Fury Road s√• klar i buldrende 3D og lykkeligvis med en ukuelig tro p√• sig selv. Miller er en effektiv og kontrolleret instrukt√łr, der som ganske f√• andre kan holde tempo i en actionfilm. Alt for mange blockbuster-titler med store budgetter bygges op omkring en fast skabelon, hvor konflikten skal etableres og s√¶ttes i scene, f√łr man kan give tilskueren fuld valuta for actionpengene, men hos Miller er det ud over stepperne fra stort set f√łrste minut ‚Äď og f√łrst to timer senere letter Miller foden fra pedalen og lader rulleteksterne begynde.

P√• helt utrolig vis lykkes det Miller at fusionere lavbudgetfilmens rastl√łse fremdrift med storbudgetfilmens mulighed for at skabe visuel destruktion ‚Äď og samtidig synes det som om han har f√•et noget n√¶r frie h√¶nder til at fastholde og udbygge det univers af freaks og weirdos som Mad Max kom fra i de f√łrste film. Det er s√• afgjort et fremmed land, vi lander i, mens vi i prologen h√łrer om en verden, der er brudt sammen p√• grund af mangel p√• energi ‚Äď og nu reduceret til sm√• fraktioner, der k√¶mper for livet.


Copyright:
Warner Bros.
Mad Max er den ensomme ulv, der strejfer rundt i dette univers, hvor han tages til fange af en krigsherre, som har brug for hans blod som energi til de hvidkalkede unders√•tter, der lystrer hans mindste vink, mens de venter p√• deres chance til at ofre sig selv og drage til Valhalla. En af unders√•tterne er den rebelske chauff√łr Furiosa, som skal lede en forsyningskonvoj, og som smugler koloniens foretrukne avlskvinder ud for at udfri dem fra deres lidelser. Det scorer hun ikke mange point p√• hos vores iltre megaloman, s√• snart er hele holdet af krigslystne galninge i h√¶lene p√• den store lastvogn, som Furiosa f√łrer langt ud i den mennesketomme √łrken. Omst√¶ndighederne vil det, at Max og Furiosa sl√•r pjalterne sammen og s√• begynder overlevelseskampen ellers, mens stadig flere stammer melder sig flokken af forf√łlgere. Furiosa spilles af en genopstanden Charlize Theron, der er den ny generations t√¶tteste bud p√• en Ellen Ripley, som almoderligt f√łrer sine k√łnsf√¶ller ud af avlsprogrammet, mens hun nedk√¶mper skurke p√• stribe. Den figur ser ogs√• ud til at have flere film i sig.

Plotm√¶ssigt bliver det ikke meget enklere end dette, men Miller omfavner til fulde sin histories forankring i pulpfiktionens, ja s√•gar grindhouse-genrens primitive r√łdder. Det skal ikke handle om mere og andet. For med den rette tilgang er det nok at have et udgangspunkt, som er en to-timers biljagt. Han forst√•r pr√¶cis, hvordan man undg√•r at overforklare sit univers, som bestemt er komplekst og med en aldeles uudforsket forhistorie og i stedet lader tilskueren opsnappe n√łjagtig nok informationer til, at man kan finde hoved og hale i skurke og helte, mens tempoet buldrer i vejret. Det er ganske enkelt eminent effektivt og udf√łrt helt uden undskyldninger eller fors√łg p√• at lefle for publikum.

Mad Max: Fury Road er i al sin storsl√•ede enkelhed ganske enkelt en af de sidste mange √•rs bedste actionfilm. En lille, snavset, n√¶sten historiel√łs sag, som er forl√łst med et budget p√• n√¶sten en milliard danske kroner ‚Äď og som beviser, at man med stringent instruktion og forst√•else af filmsprogets dynamiske muligheder kan levere overraskende gode resultater med kendt materiale. Denne udgave af Mad Max l√łfter de tre f√łrste film og lover decideret godt for eventuelle forts√¶ttelser ‚Äď og har givet sommerens √łvrige blockbuster-titler alvorlig kamp ved at udstr√•le ren og sk√¶r begejstret kvalitet.
 
DVD-vurdering
DVD-udgaven byder desværre kun på tre slettede, og meget korte, scener.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Brylluppet12/10
Snemanden12/10
Good Time12/10
Blade Runner 20495/10
My Little Pony: Filmen5/10
Gensynet5/10
The Beguiled5/10
Hobbyhorse Revolution4/10
Michelin Stars4/10
A Modern Man4/10
Flere bio-anmeldelser
 
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Boss Baby15/9
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilke tre Joel Schumacher-film har Colin Farell spillet med i?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google