CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Mad Max: Fury Road

Produktionsland:
USA, Australien

Produktionsår:
2015

Manuskript:
George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathouris

Producere:
George Miller
Doug Mitchell
P.J. Voeten

Fotograf:
John Seale

Klipper:
Margaret Sixel

Komponist:
Junkie XL

Censur:
Tilladt for alle over 15 Ă„r

Distributør:
Warner Home Video

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

LÊs ogsÄ...
Nyheder:
14-01-16:
Oscar-nomineringerne 2016
 
Anmeldelser:
27-07-17:
Atomic Blonde
06-06-16:
The Revenant
12-11-15:
Legend
10-10-14:
Locke
03-12-12:
The Dark Knight Rises
05-10-12:
Prometheus
26-06-12:
This Means War
29-12-09:
Bronson
01-06-09:
RocknRolla
09-09-06:
Aeon Flux
 

LÊs ogsÄ...
I temaet Oscar 2016:
 
Room
Carol
Oscar-vinderne 2016
Spotlight
Sauls sĂžn
Bliver dette endelig Ă„ret, hvor Leo lĂžber med en Oscar?
The Martian
Brooklyn
The Danish Girl
Ex Machina
The Big Short
The Revenant
Steve Jobs
Oscar-nomineringerne 2016
The Hateful Eight
Star Wars: The Force Awakens
Inderst inde
Spionernes bro
Sicario
Amy
The Look of Silence

DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
3 slettede scener
Mad Max: Fury Road

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action
Varighed:115 minutter
Instruktør:George Miller
 
Anmeldelsesdato:03-11-2015
Medvirkende:Som:
Tom HardyMax Rockatansky
Charlize TheronImperator Furiosa
Nicholas HoultNux
Hugh Keays-ByrneImmortan Joe
Josh HelmanSlit
Nathan JonesRictus Erectus
Se komplet creditliste her

Action-mester i topform
 
Det er ganske sjÊldent, at genindspilninger af tidligere supersÊlgere formÄr at tilfÞje originalen sÄ voldsomt meget. De skal snarere ses som et idéfattigt produktionssystems forsÞg pÄ at introducere en ny generation for en opskrift, som virkede for deres forÊldre. Det lÞd umiddelbart ogsÄ forkert, da Mel Gibsons ikoniske kultfigur Mad Max skulle have en tur mere pÄ det store lÊrred, men helt fra begyndelsen var der forsonende elementer.


Copyright:
Warner Bros.
Den oprindelige instruktÞr, australske George Miller, vendte tilbage i instruktÞrstolen med et seriÞst bud pÄ, hvordan man kunne fÄ genstartet den filmserie, som kÞrte ud i sandet efter tre veloplagte lavbudget-titler i Ärene 1979-1985. Og i titelrollen fÄr vi selskab af Tom Hardy, den intense britiske skuespiller, der slog igennem i fÞrst Nicolas Winding Refns Bronson og derefter i Christopher Nolans Inception. Det lignede et godt match mellem Millers brutale overlever og Hardys rÄ udstrÄling.

Nu er Mad Max: Fury Road sĂ„ klar i buldrende 3D og lykkeligvis med en ukuelig tro pĂ„ sig selv. Miller er en effektiv og kontrolleret instruktĂžr, der som ganske fĂ„ andre kan holde tempo i en actionfilm. Alt for mange blockbuster-titler med store budgetter bygges op omkring en fast skabelon, hvor konflikten skal etableres og sĂŠttes i scene, fĂžr man kan give tilskueren fuld valuta for actionpengene, men hos Miller er det ud over stepperne fra stort set fĂžrste minut – og fĂžrst to timer senere letter Miller foden fra pedalen og lader rulleteksterne begynde.

PĂ„ helt utrolig vis lykkes det Miller at fusionere lavbudgetfilmens rastlĂžse fremdrift med storbudgetfilmens mulighed for at skabe visuel destruktion – og samtidig synes det som om han har fĂ„et noget nĂŠr frie hĂŠnder til at fastholde og udbygge det univers af freaks og weirdos som Mad Max kom fra i de fĂžrste film. Det er sĂ„ afgjort et fremmed land, vi lander i, mens vi i prologen hĂžrer om en verden, der er brudt sammen pĂ„ grund af mangel pĂ„ energi – og nu reduceret til smĂ„ fraktioner, der kĂŠmper for livet.


Copyright:
Warner Bros.
Mad Max er den ensomme ulv, der strejfer rundt i dette univers, hvor han tages til fange af en krigsherre, som har brug for hans blod som energi til de hvidkalkede undersÄtter, der lystrer hans mindste vink, mens de venter pÄ deres chance til at ofre sig selv og drage til Valhalla. En af undersÄtterne er den rebelske chauffÞr Furiosa, som skal lede en forsyningskonvoj, og som smugler koloniens foretrukne avlskvinder ud for at udfri dem fra deres lidelser. Det scorer hun ikke mange point pÄ hos vores iltre megaloman, sÄ snart er hele holdet af krigslystne galninge i hÊlene pÄ den store lastvogn, som Furiosa fÞrer langt ud i den mennesketomme Þrken. OmstÊndighederne vil det, at Max og Furiosa slÄr pjalterne sammen og sÄ begynder overlevelseskampen ellers, mens stadig flere stammer melder sig flokken af forfÞlgere. Furiosa spilles af en genopstanden Charlize Theron, der er den ny generations tÊtteste bud pÄ en Ellen Ripley, som almoderligt fÞrer sine kÞnsfÊller ud af avlsprogrammet, mens hun nedkÊmper skurke pÄ stribe. Den figur ser ogsÄ ud til at have flere film i sig.

PlotmÊssigt bliver det ikke meget enklere end dette, men Miller omfavner til fulde sin histories forankring i pulpfiktionens, ja sÄgar grindhouse-genrens primitive rÞdder. Det skal ikke handle om mere og andet. For med den rette tilgang er det nok at have et udgangspunkt, som er en to-timers biljagt. Han forstÄr prÊcis, hvordan man undgÄr at overforklare sit univers, som bestemt er komplekst og med en aldeles uudforsket forhistorie og i stedet lader tilskueren opsnappe nÞjagtig nok informationer til, at man kan finde hoved og hale i skurke og helte, mens tempoet buldrer i vejret. Det er ganske enkelt eminent effektivt og udfÞrt helt uden undskyldninger eller forsÞg pÄ at lefle for publikum.

Mad Max: Fury Road er i al sin storslĂ„ede enkelhed ganske enkelt en af de sidste mange Ă„rs bedste actionfilm. En lille, snavset, nĂŠsten historielĂžs sag, som er forlĂžst med et budget pĂ„ nĂŠsten en milliard danske kroner – og som beviser, at man med stringent instruktion og forstĂ„else af filmsprogets dynamiske muligheder kan levere overraskende gode resultater med kendt materiale. Denne udgave af Mad Max lĂžfter de tre fĂžrste film og lover decideret godt for eventuelle fortsĂŠttelser – og har givet sommerens Ăžvrige blockbuster-titler alvorlig kamp ved at udstrĂ„le ren og skĂŠr begejstret kvalitet.
 
DVD-vurdering
DVD-udgaven byder desvÊrre kun pÄ tre slettede, og meget korte, scener.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
IndlÊg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
69 Minutes of 86 Days17/8
Hjemme i Verden17/8
Superswede: En film om Ronnie Peterson17/8
Patriarken17/8
Lys i mĂžrket17/8
The Big Sick17/8
The Dark Tower17/8
Danserinden10/8
Annabelle 2: Skabelsen10/8
Fortiden foran os10/8
Flere bio-anmeldelser
 
Ghost in the Shell11/8
Kong: Skull Island8/8
T2 Trainspotting28/7
20th Century Women25/7
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken alsidig amerikansk skuespillerinde er Patrick Fugits mor i Almost Famous?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sűg pć Google