CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Mad Max: Fury Road

Produktionsland:
USA, Australien

Produktionsår:
2015

Manuskript:
George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathouris

Producere:
George Miller
Doug Mitchell
P.J. Voeten

Fotograf:
John Seale

Klipper:
Margaret Sixel

Komponist:
Junkie XL

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Warner Home Video

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
14-01-16:
Oscar-nomineringerne 2016
 
Anmeldelser:
27-07-17:
Atomic Blonde
06-06-16:
The Revenant
12-11-15:
Legend
10-10-14:
Locke
03-12-12:
The Dark Knight Rises
05-10-12:
Prometheus
26-06-12:
This Means War
29-12-09:
Bronson
01-06-09:
RocknRolla
09-09-06:
Aeon Flux
 

Læs også...
I temaet Oscar 2016:
 
Room
Carol
Oscar-vinderne 2016
Spotlight
Sauls søn
Bliver dette endelig året, hvor Leo løber med en Oscar?
The Martian
Brooklyn
The Danish Girl
Ex Machina
The Big Short
The Revenant
Steve Jobs
Oscar-nomineringerne 2016
The Hateful Eight
Star Wars: The Force Awakens
Inderst inde
Spionernes bro
Sicario
Amy
The Look of Silence

DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
3 slettede scener
Mad Max: Fury Road

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action
Varighed:115 minutter
Instruktør:George Miller
 
Anmeldelsesdato:03-11-2015
Medvirkende:Som:
Tom HardyMax Rockatansky
Charlize TheronImperator Furiosa
Nicholas HoultNux
Hugh Keays-ByrneImmortan Joe
Josh HelmanSlit
Nathan JonesRictus Erectus
Se komplet creditliste her

Action-mester i topform
 
Det er ganske sjældent, at genindspilninger af tidligere supersælgere formår at tilføje originalen så voldsomt meget. De skal snarere ses som et idéfattigt produktionssystems forsøg på at introducere en ny generation for en opskrift, som virkede for deres forældre. Det lød umiddelbart også forkert, da Mel Gibsons ikoniske kultfigur Mad Max skulle have en tur mere på det store lærred, men helt fra begyndelsen var der forsonende elementer.


Copyright:
Warner Bros.
Den oprindelige instruktør, australske George Miller, vendte tilbage i instruktørstolen med et seriøst bud på, hvordan man kunne få genstartet den filmserie, som kørte ud i sandet efter tre veloplagte lavbudget-titler i årene 1979-1985. Og i titelrollen får vi selskab af Tom Hardy, den intense britiske skuespiller, der slog igennem i først Nicolas Winding Refns Bronson og derefter i Christopher Nolans Inception. Det lignede et godt match mellem Millers brutale overlever og Hardys rå udstråling.

Nu er Mad Max: Fury Road så klar i buldrende 3D og lykkeligvis med en ukuelig tro på sig selv. Miller er en effektiv og kontrolleret instruktør, der som ganske få andre kan holde tempo i en actionfilm. Alt for mange blockbuster-titler med store budgetter bygges op omkring en fast skabelon, hvor konflikten skal etableres og sættes i scene, før man kan give tilskueren fuld valuta for actionpengene, men hos Miller er det ud over stepperne fra stort set første minut – og først to timer senere letter Miller foden fra pedalen og lader rulleteksterne begynde.

På helt utrolig vis lykkes det Miller at fusionere lavbudgetfilmens rastløse fremdrift med storbudgetfilmens mulighed for at skabe visuel destruktion – og samtidig synes det som om han har fået noget nær frie hænder til at fastholde og udbygge det univers af freaks og weirdos som Mad Max kom fra i de første film. Det er så afgjort et fremmed land, vi lander i, mens vi i prologen hører om en verden, der er brudt sammen på grund af mangel på energi – og nu reduceret til små fraktioner, der kæmper for livet.


Copyright:
Warner Bros.
Mad Max er den ensomme ulv, der strejfer rundt i dette univers, hvor han tages til fange af en krigsherre, som har brug for hans blod som energi til de hvidkalkede undersåtter, der lystrer hans mindste vink, mens de venter på deres chance til at ofre sig selv og drage til Valhalla. En af undersåtterne er den rebelske chauffør Furiosa, som skal lede en forsyningskonvoj, og som smugler koloniens foretrukne avlskvinder ud for at udfri dem fra deres lidelser. Det scorer hun ikke mange point på hos vores iltre megaloman, så snart er hele holdet af krigslystne galninge i hælene på den store lastvogn, som Furiosa fører langt ud i den mennesketomme ørken. Omstændighederne vil det, at Max og Furiosa slår pjalterne sammen og så begynder overlevelseskampen ellers, mens stadig flere stammer melder sig flokken af forfølgere. Furiosa spilles af en genopstanden Charlize Theron, der er den ny generations tætteste bud på en Ellen Ripley, som almoderligt fører sine kønsfæller ud af avlsprogrammet, mens hun nedkæmper skurke på stribe. Den figur ser også ud til at have flere film i sig.

Plotmæssigt bliver det ikke meget enklere end dette, men Miller omfavner til fulde sin histories forankring i pulpfiktionens, ja sågar grindhouse-genrens primitive rødder. Det skal ikke handle om mere og andet. For med den rette tilgang er det nok at have et udgangspunkt, som er en to-timers biljagt. Han forstår præcis, hvordan man undgår at overforklare sit univers, som bestemt er komplekst og med en aldeles uudforsket forhistorie og i stedet lader tilskueren opsnappe nøjagtig nok informationer til, at man kan finde hoved og hale i skurke og helte, mens tempoet buldrer i vejret. Det er ganske enkelt eminent effektivt og udført helt uden undskyldninger eller forsøg på at lefle for publikum.

Mad Max: Fury Road er i al sin storslåede enkelhed ganske enkelt en af de sidste mange års bedste actionfilm. En lille, snavset, næsten historieløs sag, som er forløst med et budget på næsten en milliard danske kroner – og som beviser, at man med stringent instruktion og forståelse af filmsprogets dynamiske muligheder kan levere overraskende gode resultater med kendt materiale. Denne udgave af Mad Max løfter de tre første film og lover decideret godt for eventuelle fortsættelser – og har givet sommerens øvrige blockbuster-titler alvorlig kamp ved at udstråle ren og skær begejstret kvalitet.
 
DVD-vurdering
DVD-udgaven byder desværre kun på tre slettede, og meget korte, scener.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Tomb Raider15/3
Loving Vincent15/3
Så længe jeg lever8/3
Death Wish: En mand ser rødt8/3
120 slag i minuttet8/3
I fars hænder1/3
Red Sparrow1/3
The Florida Project1/3
Game Night22/2
The Shape of Water22/2
Flere bio-anmeldelser
 
Blade Runner 20492/3
The Snowman16/2
Kingsman: The Golden Circle13/2
Mother!12/2
The Big Sick9/2
It2/2
American Made22/12
Dunkirk21/12
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Meryl Streep vandt en Oscar for rollen, som forfatteren til Sophie’s Choice oprindeligt havde tiltænkt hvem?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google