CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Mia madre

Produktionsland:
Italien, Frankrig

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Valia Santella, Gaia Manzini, Chiara Valerio

Producere:
Nanni Moretti
Domenico Procacci

Fotograf:
Arnaldo Catinari

Klipper:
Clelio Benevento

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
12-07-12:
Habemus Papam
12-06-08:
Il Caimano - mig og Berlusconi
31-01-03:
Sønnens værelse
 


Min mor

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama
Varighed:106 minutter
Instruktør:Nanni Moretti
 
Premieredato:25-12-2015
Medvirkende:Som:
Margherita BuyMargherita
John TurturroBarry Huggins
Giulia LazzariniAda
Nanni MorettiGiovanni

Film, drøm og virkelighed
 
"Nej til fyringer" er de strejkendes kampråb i en voldelig konfrontation med politiet. Arbejderne forsøger at storme og besætte fabrikken. Vi er i filmens første minutter, midt i et heftigt arbejder/arbejdsgiver opgør. Så lyder en spinkel kvindestemme: STOP! Næste klip afslører, at det hele er en illusion, at vi er midt i en filmoptagelse – hvor Magherita (Margherita Buy) spiller filmens instruktør, der i statistmyldret forsøger at holde styr på filmholdet.


Copyright:
Camera Film
En film i en film – det er set før, bl.a. bittersøde François Truffauts Den amerikanske nat og Federico Fellinis selvopgør 8½. Min mor er et portræt af Magheritas kamp for at færdiggøre sin socialrealistiske film, parallelt med, at hendes mor ligger for døden. Et stille tæt psykologisk familiedrama, tilsat et morsomt, næsten farceagtigt, ironisk billede af kaotiske filmoptagelser.
Den italienske filminstruktør Nanni Moretti, kendt for bl.a. guldpalme-vinderen Sønnens værelse (2001), der også er en af filmens manuskriptforfattere, trækker på egne erfaringer. Han oplevede selv under optagelserne til Habemus Papam (2011) sin mors død.

Min mor har ud over det kaotiske filmmiljø, tre generationer af kvinder i hovedrollerne. Ada (Giulia Lazzarini), den kloge gamle mor, i et tæt forhold til teenager barnebarnet Livia (Beatrice Mancini) og vor hovedperson, den arbejdsstressede Magherita, der kæmper med nu- og fortiden i sin konfrontation med morens forestående død. Alt sammen i en skøn blanding af film, drøm og virkelighed. For Margherita skal både klare film- og familie-konfrontation. Eks-manden (i øvrigt spillet af den rigtige instruktør, himself), som hun tror vil være til trøst i følelseskaosset, siger i stedet sandheder om hendes manglende menneskelige kontakt og følelseskulde.


Copyright:
Camera Film
Bedre bliver det ikke – men morsommere – da filmens fabriksdirektør Barry Huggins, i John Turturros skikkelse, dukker op som en Hollywood skuespillerkrukke af format. Her er nok filmens mest groteske scener, hvor Turturro får lov til at gå alle på nerverne, med sine stjernenykker og sin selvovervurdering – bl. a. skryder han med fantasier om sit mange måneders samvær med Stanley Kubrick – plus, værst, en katastrofal manglende evne til at huske selv korte replikker.

Margheritas mantra i sin instruktion er at fortælle skuespillerne, hvor vigtigt det er, at de kan stå ved siden af rollen og også være sig selv. Men hvor står hun selv? Pludselig opdager hun en meningsløshed – en pressekonference understreger denne tomhed – en hulhed som gør hende forskrækket, samtidig med at moderens død nu er tæt på. Den humanistiske bror trøster, men gør ikke det følelsesmæssige katastrofe mindre.
Selv om filmens mange elemeter er behændigt flettet sammen og Margheritas fortvivlelse og sorg afspejles nuanceret i hendes kønne øjne, så mangler hun den karisma og gennemslagskraft en instruktør normalt er gjort af – en bevidst afmystificering fra Nanni Morettis side?
Vi tror ikke rigtig på, at filmen i filmen – grotesk og absurd som forløbet er – har nogen gang på jorden, selv ikke i Fellinis fædreland. Derimod er der, for at blive i det banale filmsprog, 'stjernestunder', når den gamle dame fra hospitalssengen, træder i karakter og får de tre generationer til at funkle.
Min mor, opfylder til fulde i filmverdenens dramaturgi. Et behændigt velspillet mix på flere planer. Eksistentielle følelser, til tåre og latter, efterladende en bitter smag af ubodelig ensomhed, tæt på dødens uomgængelighed, midt i en turbulent kunstig (film)verden. Nogen happy end tror vi ikke rigtig på.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende citat:

“Look at me. Jerking off in the shower. This will be the highlight of my day.”
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google