CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Yards

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
James Gray, Matt Reeves

Producere:
Nick Wechsler
Paul Webster
Kerry Orent

Fotograf:
Harris Savides

Klipper:
Jeffrey Ford

Komponist:
Howard Shore

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(24 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
27-01-05:
Nyt fra Wahlberg, Walker & William H. Macy
11-03-03:
Phoenix & Witherspoon som countrymusikere
19-12-02:
Nyt om Val Kilmer-film
20-11-02:
Ricci som Therons kæreste
15-10-02:
Theron som seriemorder
03-07-02:
Nye folk til The Italian Job
12-06-02:
Norton med i The Italian Job
30-05-02:
Charlize re-teamer med Wahlberg
08-09-01:
Phoenix filmer med Gibson & Shyamalan
10-04-01:
Charade genindspilles
19-03-01:
Tim Burton skyder 5 slutninger
07-02-01:
Flere stjerner til Vinterberg
 
Anmeldelser:
27-10-08:
Reservation Road
09-04-08:
We Own the Night
16-11-07:
We Own the Night
09-09-06:
Aeon Flux
28-06-06:
Walk the Line
25-04-06:
Four Brothers
23-08-04:
Monster
23-04-04:
Monster
11-02-04:
The Italian Job
10-02-04:
Buffalo Soldiers
19-11-03:
The Truth About Charlie
07-07-03:
City of Ghosts [I]
10-03-03:
In the Shadows
28-05-02:
Rock Star
05-02-02:
Planet of the Apes
30-10-01:
Sweet November
30-10-01:
Sweet November
09-03-01:
Quills
07-02-01:
Dobbeltspil [2000]
22-11-00:
Gladiator
13-09-00:
Three Kings
21-08-00:
Clay Pigeons
02-05-00:
Boogie Nights
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2,35:1 Anamorphic, 16:9

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailers, biografier, interviews, B-roll optagelser, Bag kameraet, billedgalleri, kommentarspor
The Yards

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama/Krimi
Varighed:110 minutter
Instruktør:James Gray
 
Anmeldelsesdato:11-06-2001
Medvirkende:Som:
Mark WahlbergLeo Handler
Joaquin PhoenixWillie
Charlize TheronErica
James CaanFrank Olchin
Ellen BurstynVal Handler
Faye DunawayKitty Olchin
Se komplet creditliste her

Grå nuancer
 
Kulsort starter filmen inde i en tog-tunnel, men så bryder toget ud i lyset, mens filmen stadig holder sig i mørket. James Grays første film Little Odessa var også en dyster sag, og Gray er ikke blevet mindre mørk efter fem års film-fravær. Hans anden film The Yards er ligeså dunkel, men bestemt også en mørk sag der er værd at bruge to timer på.


Forkerte valg
Leo Handler har været i fængsel. Han tog skylden for et par venner, men har nu "biltyv" stående i sine papirer. Han har ingen rigtig uddannelse, og han fortæller selv, at han ikke har ordene i sin magt. Hans mosters nye mand Frank Olchin ejer et firma, der reparerer S-togene i New York, så Leo håber på et job hos familien. Frank ser allerhelst, at Leo uddanner sig som mekaniker, men det vil tage to år, og Leo skal bruge penge nu. Hans mor har problemmer med hjertet, så da vennen Willie, der arbejder for onkel Frank, inviterer Leo ind i den mistænkelige varme, er han for desperat til at sige nej. Willie vifter med bundter af de store sedler og havde Leo bare haft et par ekstra point på IQ-skalaen havde han regnet ud, af de ikke var endt i Willies hænder på lovlig vis.

Den lille mand i midten
Det er en meget usædvanlig gangsterfilm, den unge James Gray har lavet. Her er ingen rappe reblikker, psykotiske håndlangere, overflod af håndvåben eller afskårede hestehoveder. Der er heller ingen reelle skurke. Da Leos første job med Willie går galt, og alle nu tror, at Leo er den skyldige, vender familien sig imod ham, og han må flygte både fra loven og sine nærmeste. Men hverken Frank eller vennen Willie, der begge forråder ham, gør det af ondskab. De har bare for meget i klemme og er nødt til at dække deres egen banedel. Dette er netop det facsinerende ved The Yards, her er ingen afgrænsede områder. Det hele er en stor grå farvepalet, og Leo er tilfældigvis havnet midt i det hele, uden han har gjort sig fortjent til det.

Sitrende spil
James Gray er ingen Hitchcock, men han dygtig til at skabe en tyk og intens atmosfære. Et velskrevet manuskript giver tyngde til filmen, der stråler klarest, når man ser den fra skuespiller-vinklen. Både Mark Wahlberg og Joaquin Phoenix som de to venner yder fabelagtige præstationer, omend vidt forskellige. Wahlberg spiller Leo indadvendt og i en konstant rastløs tilstand, Phoenix derimod er en bombe, der venter på at springe. Phoenix er vel nok en af de mest karismatiske unge skuespillere i dag, og i rollen som Willie Gutierrez kører han farligheden til kanten. Men hverken James Caan eller Charlize Theron skal overses, også de leverer stærke og rammende præstationer til skuespillerpuljen, der fremstår som filmens absolutte trumfkort.

Stille men stærk
Det er en noget deprimerende fortælling, som Gray fortæller, og de grå toner bliver hurtigt meget nedslående. Men kigger man gennem de triste nuancer af mørke, ligger der en fin lille historie om en ung mand, der kunne være blevet en hæderlig borger, og om hvor lidt der skal til, før man ender i en pøl af korruption, bestikkelse, forræderi og ufortjente dødsfald. Opløftende er det ikke, men Gray er en filmskaber med klasse og personlig stil, så han sætter sin historie i fokus og gør det med dygtige skuespillere og en velfungerende troværdig historie. Mere behøves ikke.
 
DVD-vurdering
Det eneste, der er virkelig interessant ved denne DVD udgivelse, er med-forfatter og instruktør James Grays kommentarspor. Gray forholder sig køligt og meget direkte til sin film. Ingen kække selvironiske kommentarer eller ligegyldig sladder. Om ikke voldsomt underholdende, så er det en meget lærerig oplevelse, hvis man vil have en dybere indsigt i filmen og dens meget omfattende univers. Gray er exceptionel skolet at høre på, så man spilder ikke sin tid.
Derimod er det resterende ekstramateriale temmelig kedeligt. Biografierne er meget farvede. De plejer ellers at være rimeligt objektive, men ikke her. Filmografierne, der plejer at være sammen med biografierne, mangler her, hvilket er lidt irriterende. De små vedhæftede interviews er overflødige, da de også forekommer i den del, der hedder Bag kameraet.
De få minutters B-roll optagelser er som altid trivielle medmindre man er stor fan af filmen, men billedgalleriet med en masse klassiske malerier er til gengæld interessant at gå i lag med. Alt i alt er det dog Grays kommentarspor der redder bonusmaterialet på denne udgivelse.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Valeria
2-4-2014 15:49
When you're lonely, I wish you Love!When you're down, I wish you Joy!When you're toblrued, I wish you Peace!When things seem empty, I wish you Hope!Have a Happy New Year!

jk carlo
22-3-2004 02:02
stjernespækket tragedie-drama


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Darling19/10
Kære far19/10
Brylluppet12/10
Snemanden12/10
Good Time12/10
Blade Runner 20495/10
My Little Pony: Filmen5/10
Gensynet5/10
The Beguiled5/10
Hobbyhorse Revolution4/10
Flere bio-anmeldelser
 
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Boss Baby15/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken Ringenes Herre-skuespiller har rollen som Odysseus i Wolfgang Petersens Troy?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google