CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Big Short

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Charles Randolph, Adam McKay

Producere:
Dede Gardner
Jeremy Kleiner
Arnon Milchan
Brad Pitt

Fotograf:
Barry Ackroyd

Klipper:
Hank Corwin

Komponist:
Nicholas Britell

Censur:
Tilladt for alle, men frar√•des b√łrn under 7 √•r

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
11-05-15:
Exodus
25-02-15:
Fury
23-05-14:
American Hustle
21-04-14:
The Counselor
08-02-12:
Crazy, Stupid, Love
27-01-12:
Drive
15-12-11:
Moneyball
21-06-10:
Kapitalismen - En kærlighedshistorie
25-04-05:
Anchorman
 

Læs også...
I temaet Oscar 2016:
 
Room
Carol
Oscar-vinderne 2016
Spotlight
Sauls s√łn
Bliver dette endelig √•ret, hvor Leo l√łber med en Oscar?
The Martian
Brooklyn
The Danish Girl
Ex Machina
The Revenant
Steve Jobs
Oscar-nomineringerne 2016
The Hateful Eight
Star Wars: The Force Awakens
Inderst inde
Spionernes bro
Mad Max: Fury Road
Sicario
Amy
The Look of Silence

The Big Short

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:130 minutter
Instruktør:Adam McKay
 
Premieredato:28-01-2016
Medvirkende:Som:
Ryan GoslingJared Vennett
Christian BaleMichael Burry
Steve CarellMark Baum
Rafe SpallDanny Moses
Hamish LinklaterPorter Collins
Jeremy StrongVinnie Daniel
Se komplet creditliste her

Finanskrisen for menigmand
 
Finanskrisen er kendt af alle og forst√•et af meget f√•. Det pr√łver komedieinstrukt√łren Adam McKay at lave en smule om p√• med sit underholdende og ligefremme, men samtidig ogs√• indest√¶ngt indignerede portr√¶t af spekulanten Michael Burry, der som en af de f√• gik mod str√łmmen i de glade √•r, hvor ingen kunne se en ende p√• verdens√łkonomiens himmelfart, og begyndte at spekulere p√•, at det hele skulle g√• galt.


Copyright:
UIP
Det er en interessant vinkel. Vi fokuserer p√• outsiderne, som ikke lod sig rive med af den lemmingeadf√¶rd som spekulanter udviste, men i stedet satsede hele baduljen p√•, at de l√¶ste udviklingen rigtigt. Det ved vi nu, at de gjorde ‚Äď og derfor er sp√¶ndingen ogs√• helt frav√¶rende i The Big Short, som i stedet forn√łjer finurligt samtidig med, at den pr√łver at t√łjle en forargelse over den um√•deholdende gr√•dighed, som fik markeder kloden over til i enden at bukke sammen om sig selv, bl√¶st op p√• varmluft og tvivlsomme investeringsobjekter.

McKay har skiftet sin faste makker Will Ferrell ud og har i stedet f√•et en stribe A-stjerner med p√• rollelisten. Brad Pitt er med som producent og futter rundt i kulissen som en tidligere spekulant, der nu har trukket sig tilbage i paranoidt eksil, men som tager en ekstra tur i manegen for at hj√¶lpe nogle unge opkomlinge, som har luret Burrys fidus og pr√łver at score kassen selv p√• en lille opsparing af spandevis af entusiasme.

Christian Bale g√•r weirdo p√• pr√¶cis den m√•de, som kun han kan, i rollen som Burry selv. Tidligere l√¶ge, men nu spekulant og eneansvarlig for en st√łrre investeringsforenings formue ‚Äď og samtidig excentriker af Guds n√•de, der aldrig tvivler p√•, at han har l√¶st markederne korrekt, selv om sammenbruddet lader vente l√¶ngere p√• sig end hans pengekasse har t√•lmodighed til. Og endelig demonstrerer Steve Carell, at han for alvor mestrer en betragtelig sp√¶ndvidde, som spekulanten Mark Baum, hvis lille hold af kynikere finder en s√¶rlig fascination for Burrys opsigtsv√¶kkende adf√¶rd.


Copyright:
UIP
En stor del af The Big Short er vennes√¶l finanskrisekomik, en kupfilm fra en barsk virkelighed og en L√¶s Let-version af en uhyre kompleks baggrund. McKay leger veloplagt med formen og har i sin moralsk tvivlsomme fort√¶ller, Ryan Goslings bankmand, en guide, som n√•r tingene bliver for kompliceret lader os f√• det forklaret af en model i et boblebad eller en michelinkok i sit k√łkken. Og det g√łr faktisk finanskrisens komplicerede n√łglebegreber tilg√¶ngelige for det publikum, der nok har l√¶st aviser og set nyheder ‚Äď og m√•ske ogs√• set en pensionsopsparing fordufte i l√łbet af de h√•rde √•r, men som aldrig helt har f√•et styr p√•, hvad det egentlig var, der fik l√¶sset til at v√¶lte.

Og jo t√¶ttere McKay kommer p√• kernen i krisen, jo mere m√¶rker man ogs√• den indest√¶ngte forargelse boble frem. Faktisk i en grad, s√• The Big Short ender som den film, dokumentaristen og provokat√łren Michael Moore havde lavet, hvis han var fiktionsmand. Moore dyrker ogs√• den humoristiske og sarkastiske tilgang til emnet i sine kritiske dokumentarfilm, der som denne er drevet frem af en fundamental vrede over tingenes tilstand. Det kl√¶der The Big Short at tage et standpunkt, om end et ret let et, i skildringen af krisen, for p√• den m√•de f√•r komikken tyngde og den vrede, som Mark Baum-figuren har b√•ret rundt p√• gennem hele filmen, bliver pludselig hele filmens vrede over et system, der droppede selvkontrollen og s√• stort p√• konsekvenserne af et evigt eskalerende profitrytteri. Vreden bliver til resignation, mens vores helte vinder midt i et samfundsm√¶ssigt nederlag, med en stille l√łftet pegefinger til os i salen om aldrig igen at acceptere en s√• grov manipulation fra ledende finansielle institutioner.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Brad's Status14/12
Stalins d√łd14/12
Star Wars: The Last Jedi13/12
Vinterbr√łdre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opg√łret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken Spike Lee-film var Denzel Washington gift med Angela Bassett?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google