CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Tordenskjold & Kold

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Erlend Loe

Producere:
Lars Bredo Rahbek

Fotograf:
Jørgen Johansson

Klipper:
Kasper Leick

Komponist:
Henrik Skram

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
01-02-16:
1864 - brødre i krig
02-07-15:
Guldkysten
02-05-12:
Undskyld jeg forstyrrer
18-05-09:
Frygtelig lykkelig
07-11-05:
Kinamand
08-10-03:
En som Hodder
 


Tordenskjold & Kold

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Komedie, Drama
Varighed:98 minutter
Instruktør:Henrik Ruben Genz
 
Premieredato:28-01-2016
Medvirkende:Som:
Jakob OftebroTordenskiold
Martin BuchKold
David DencikDr. Mabuse
Julie Agnete VangAnne Sofie Reventlow
Ole Christoffer ErtvaagCasper Wessel
Björn KjellmanVon Holstein

En roadmovie anno 1720
 
Peter Wessel var hans borgerlige navn. Mest kendt som den dansk/norske søhelt Tordenskjold. Ham fra tændstikæskerne og sangen, om "kuglerne omkring ham fløj". Det er snart 300 år siden, at han med strategisk tæft og snuhed, under Den Store Nordiske Krig, vandt det ene søslag efter det andet – og hjemførte synlige sejrstrofæer til kongen – i form af kaprede fregatter.
Tordenskjold er ikke kun havets helt; han er/var en myte, ikke mindst hos raske drenge med trang til sø og slagsmål – om der måtte være flere tilbage her i computerspilalderen. Heroiske fortællinger i bøger, vaudeviller og sågar film, har vedligeholdt hans helte status. Tordenskjold går i land, instrueret af Georg Schneevoigt (1942), er med en muntert syngende Hans Kurt med paryk og kårde, blev endda tolket som en slags modstandsfilm mod den tyske besættelsesmagt.


Copyright:
SF Film - Jiří Hanzl
Den nye fortolkning af søhelten er uden krudt og kugler. Den danske instruktør Henrik Ruben Genz (Frygtelig lykkelig, 2008 og Undskyld jeg forstyrrer, 2012) har sammen med den norske forfatter Erlend Loe (ham med den vidunderlig skøre bog om elgen Doppler) valgt at rette sø-kikkerten mod søhelten til lands og i freds tider. En roadmovie anno 1720.
Tordenskjold keder sig – ingen at slås med, intet at kapre – ud over damerne, naturligvis. Og det er han god til. Sammen med sin tro kammertjener Kold, drager de to i hestetrukken karet på en 'tour de fisse' gennem Danmark og Tyskland med endemål: Den skjønne stinkende rige frøken Norris i Hannover.

Berømt som en nutidig rock/sportsstjerne tilbedes og hyldes helten fra Dynekilde, overalt hvor han kommer frem. Storpralende og dramatisk beretter barock-stjernen om sine bedrifter. Og det giver "fisse" – et ord der sammen med andre nutidige ord ligger godt på Tordenskjolds tunge, blandet med lidt norske brokker. For Tordenskjold og Kold blæser raskt på det historisk korrekte. Og det skal der ikke herfra lyde et bebrejdende ord for – for det er (vel) en komedie? En blanding af historisk sengekant-film, med stænk fra Sofia Coppolas Marie Antoinette og andre ambitiøse udstyrsfilm.
Fotografisk flot er filmen optaget, som Bornedals 1864, i Tjekkiet. Masser af statister i imponerende kostumer i vaudeville optrin (de synger dog ikke). Helikopterbilleder af karetens ridt gennem farveskønne landskaber.


Copyright:
SF Film - Jiří Hanzl
Jakob Oftebro er en dristig vild, flot og maskulin Tordenskjold med parykkrøller og kalvekrøs. Ledsaget af Martin Buch, som den snusfornuftige, filosofiske kammertjener, Kold. Et klassisk par, der skal tjene til konfrontationen: Dumdristighed/fornuft. Og der er nok at tage fat på i deres forskelligheder under sex-turen – der langt om længe bliver dramatisk. Efter en lang kedsommelig rejse med Tordenskjolds begær efter negerpiger og andre skæve sex-oplevelser, vågner vi for alvor op i filmens sidste kvarter: Duellen.

Under en af sine glansfulde tirader foran et festklædt selskab, fornærmes han groft med nedladende tilråb fra en svensk søofficer, der råber, at Tordenskjold er en elendig strateg og alene har været heldige i sine søslag.
En duel er uundgåelig – Tordenskjold vælger kåre. Duellen skal blive hans død, en tåget morgen på en mark udenfor Hanover. Men, nej, så enkel er filmens historie om Tordenskjolds død heller ikke. Men ikke et ord mere fra mit tastatur om filmens slutning.
Som nævnt, det sidste kvarter får en lidt op på mærkerne – men hverken de mange flade vittigheder, de blottede bryster og de bevidste historiske morsomheder, herunder at en baron Münchhausen og en Dr. Mabuse dukker op, er nok til at fastholde interessen.
Tordenskjold keder sig i fredstid – og det gjorde vi med ham.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
buy poe items
3-4-2018 12:00
I was wondering if after work we could grab a cup of coffee
buy poe items http://www.starcitizenguides.net/the-full-patch-notes-in-poe-3-2-0b/

poe currency buy
14-3-2018 11:44
I made a fool of myself.
poe currency buy http://www.d3game.net/the-best-classes-in-path-of-exile-which-class-is-the-best-choice/


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem debuterede som instruktør i 1978 med ungdomsfilmen Vil du se min smukke navle??
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google