CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
1864 - brødre i krig

Produktionsland:
Danmark, Sverige

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Ole Bornedal, Tom Buk-Swienty

Producere:
Jonas Allen
Peter Bose

Fotograf:
Dan Laustsen

Klipper:


Komponist:
Marco Beltrami

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Det Danske Filminstitut

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 4 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
12-01-17:
Dræberne fra Nibe
21-04-16:
Der kommer en dag
28-01-16:
Tordenskjold & Kold
02-07-15:
Guldkysten
12-06-14:
Når dyrene drømmer
16-10-13:
I lossens time
16-08-10:
Alting bliver godt igen
23-09-09:
Fri os fra det onde
05-03-08:
Kærlighed på film
 


1864 - brødre i krig

Anmeldt af:Christian Rising Matthiasen
Genre:Drama
Varighed:125 minutter
Instruktør:Ole Bornedal
 
Premieredato:01-02-2016
Medvirkende:Som:
Jens Sætter-LassenPeter Jensen
Jakob OftebroLaust Jense
Marie Tourell SøderbergInge Juel
Pilou AsbækDidrich
Søren MallingJohan
Lars Mikkelsenfar
Se komplet creditliste her

Glimrende beretning om brødre i krig
 
Den danske tv-serie 1864 blev mødt med blandede holdninger, da den ramte DR's sendeflade i 2014, hvoraf størstedelen var kritiske. Personligt har jeg aldrig selv fået set tv-serien, og derfor er det med friske øjne, at jeg vender blikket mod den nedkortede version, der har resulteret i spillefilmen 1864 - brødre i krig.


Copyright:
DFI
I 1864 - brødre i krig er den politiske og historiske baggrund for krigen, samt nutidsfortællingen, skåret bort, og tilbage står en fokuseret fortælling om de soldater, der deltog i krigen. Her ser vi krigens rædsler gennem brødrene Laust (Jakob Oftebro) og Peters (Jens Sætter-Lassen) øjne, der efterlader deres trygge omgivelser på godset og 'dele-kæresten' Inge (Marie Tourell Søderberg), for at drage i krig for at forsvare Danmarks ære.
Inge er dog mere glad for Laust end Peter, og dette udløser et splid mellem de to brødre. 1864 - brødre i krig forsøger således at være mere end et krigsdrama, ved også at have en kærlighedshistorie med. Dette er lykkedes glimrende, og det føles på ingen måde påklistret eller overflødigt. Tværtimod skaber det substans i brødrenes fortælling, og hjælper med at vække vores empati for dem.

Krigsscenerne, og de storslåede slag de indebærer, er ført ud med sikker hånd. Man hører kanonkuglerne synge, som de flyver over hovedet på soldaterne, og krigens brutalitet står ligeså skarpt som den skal. De to brødre spilles overbevisende af Oftebro og Sætter-Lassen, sammen med bl.a. Søren Malling, der i rollen som Johan ligeledes leverer en solid præstation, selvom hans evner som synsk virker uhyre malplaceret.


Copyright:
DFI
Der er lidt ujævnheder undervejs, bl.a. ser vi til tider gennem Preussernes perspektiv, at de ligesom de danske soldater, er mennesker med tvivl og usikkerhed til krigen, og det at dræbe sine medmennesker. Dette fungerer utroligt godt, hvilket også gør det så mærkeligt, at vi senere støder på en Preusser med ar og skamferinger i ansigtet, der ligner og fremstilles som skurken i en B-film.
Hvorvidt Ole Bornedal's 1864 var vellykket eller ej, skal jeg ikke kunne sige, men der er ingen tvivl om, at spillefilmsudgaven 1864 - brødre i krig er et glimrende værk, der får både krigs- og kærlighedsdelene til at fungere.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Michael
7-9-2017 22:06
Serien 1864 var en meget stor skuffelse, og Ole Bornedals forsvar overfor kritikerne var ynkelig. Ole Bornedal er meget overvurderet.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Stalins død14/12
Brad's Status14/12
Star Wars: The Last Jedi13/12
Vinterbrødre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller det unge par i The Notebook?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google