CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Trumbo

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2015

Manuskript:
John McNamara

Producere:
Kevin Kelly Brown
Monica Levinson
Michael London

Fotograf:
Jim Denault

Klipper:
Alan Baumgarten

Komponist:
Theodore Shapiro

Censur:
Tilladt for alle, men frar√•des b√łrn under 7 √•r

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Nyheder:
14-01-16:
Oscar-nomineringerne 2016
 
Anmeldelser:
22-06-15:
The Gambler
15-07-14:
Monumenternes mænd
12-12-13:
Red 2
10-07-13:
Hitchcock
17-08-12:
The Artist
20-03-07:
The Queen
22-12-06:
Double Indemnity
26-09-05:
The African Queen
11-11-02:
Gosford Park
14-11-00:
Citizen Kane
15-08-00:
Ridderfalken
 


Trumbo

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama
Varighed:124 minutter
Instruktør:Jay Roach
 
Premieredato:11-02-2016
Medvirkende:Som:
Bryan CranstonDalton Trumbo
Diane LaneCleo Trumbo
Helen MirrenHedda Hopper
Louis C.K.Arlen Hird
Elle FanningNiki Trumbo
John GoodmanFrank King
Se komplet creditliste her

Heksejagt, intolerance og krænkelse af borgerrettighederne
 
"Jeg vil videregive Oscaren til mine b√łrn, der led, n√•r de blev spurgt: Hvad laver din far?" S√•dan siger, manuskriptforfatteren Dalton Trumbo (1905-76), under efterteksterne til filmen om hans liv, i et lille s/h filmklip fra et tv-interview fra begyndelsen af 70'erne. Og vi skal meget igennem f√łr vi n√•r dertil.
√Öbningsbilledet viser ellers lykke og gammen p√• luksusfarmen i Californien. √Öret er 1947. Hollywoods h√łjst betalte manuskriptsnedker, med en Oscar-nominering, dollars p√• bankbogen og superkontrakt, ligger i god Hollywoodstil i sit badekar, med skriveblok, whiskysjus og cigaretr√łr. For s√•dan arbejder nu bedst, den geniale forfatter, med sans for filmens virkemidler.
Og succes har han. Arbejdsom og arrogant overfor filmmilj√łets forlorenhed, med et blik for social uretf√¶rdighed ‚Äď politisk aktivist, med st√łtte til fagforeninger og borgerretsfork√¶mpere. Et engagement, der f√łrte til hans indmeldelse i det kommunistiske parti i 1943 ‚Äď dengang USA og Sovjet var allierede i krigen mod nazismen.


Copyright:
Scanbox
Efterkrigens sejrsjubel afl√łses snart af en konfrontation mellem "den frie verden" og "den kommunistiske". Jernt√¶ppet var g√•et ned, som Winston Churchill kaldte polariseringen, og den kolde krig erkl√¶ret. Og dermed en amerikansk frygt for krypto-kommunister, dem der var mist√¶nkte for, at g√• 'de r√łdes' √¶rinder. En heksejagt p√• meningsdannere, universitetsl√¶rer, milit√¶r, etc. blev indledt af HUAC, Komiteen til afd√¶kning af uamerikansk virksomhed. McCarthyismens √¶ra var indledt. Og dr√łmmefabrikken i Hollywood var et oplagt sted at jagte uamerikanske elemeter. Nogle n√•ede at fly land (mest kendte: John Huston, Orson Welles, Charlie Chaplin) inden komiteen begyndte sine afh√łringer for at finde syndere med eventuelle sympatier for socialisme/radikalisme eller andet, der smagte uamerikansk.

Dalton Trumbo holder ytringsfrihedens fane h√łjt. Han indkaldes, som mange af hans kollegaer, for den aggressive komite, men n√¶gter at udtale sig. Konklusion: Foragt for retten. Trumbo og en r√¶kke ligestillede skuespillere, producenter er sikker p√•, at h√łjsetret ville omst√łde dommen. Men ak, 10 d√łmmes til f√¶ngselsstraf. Dalton Trumbo m√• afsone 11 m√•neder. L√¶g dertil en blacklisting. Ingen producent eller invester t√łr l√¶ngere binde an med et manus fra en sortlistet. Dalton Trumbo m√• t√•le foragt og spot fra kollegaer, naboer og andre 'frelste' ‚Äď i filmen m√łder vi et par af de v√¶rste, med patrioten John Wayne i spidsen. V√¶rst er dog sladderjournalisten Hedda Hopper, grotesk spillet af Helen Mirren, med skiftende hattekreationer, der i filmmilj√łet og i de kul√łrte spalter spytter gift efter Dalton Trumbo.


Copyright:
Scanbox
Den kapitalistiske kommunist, som han h√•nligt kaldes, m√• tvunget af boykot og sin √łkonomiske derut flytte til en mere ydmyg bolig. Heldigvis flytter h√•ndv√¶rket/talentet med. Hos King Brother Productions, crap-producent vidunderligt spillet af den gamle veteran John Goodman, f√•r han muligheder for at vise sit h√•ndelag ‚Äď og spr√łjter for sm√•penge hundreder af manuskripter til B-film produktioner.
13 √•r skal g√• f√łr hysteriet overvindes. I 1960 vover b√•de Kirk Douglas, primus motor med storfilmen Spartacus, og Otto Preminger med Exodus, at bryde The Blacklist ved at s√¶tte Dalton Trumbos navn p√• deres films fortekster og dermed afslutte et af ytringsfrihedens m√łrkeste kapitler i USA's historie.

Med Trumbo har instrukt√łren Jay Roach skabt en vigtig bio-pic, om en hollywoodsk√¶bne p√• trods af intolerance, hysteri og tilsides√¶ttelse af menneskerettighederne. Vi f√•r bekr√¶ftet vores fordomme om dr√łmmefabrikken ‚Äď og deres (dengang) afstumpede menneskesyn og manglende kultur. Det kildrer lystigt i maven ‚Äď alt imens vi nikker til tidens mange filmkendisser (Edward G. Robinson, Louis B. Mayor), der dukker op i sm√• biroller, godt blandet med news reels, filmcitater og andet godt fra samtiden.
Bryan Cranston spiller med stor kompetence den forfulgte forfatter, selv om nuancer og dybde mangler. Vi mangler den rigtige Trumbos professionelle pen. Den som stod bag bl.a. 30 sekunder over Tokyo, Johnny Got His Gun og flere Oscar-nominerede film.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Mit Gr√łnland24/5
Skjold & Isabel24/5
C'est la vie!24/5
Solo: A Star Wars Story23/5
Standing Tall17/5
Charm√łren17/5
Deadpool 216/5
Sankt Bernhard Syndikatet10/5
Farvel til Tyskland9/5
The Human Shelter9/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er Woody Allens rigtige navn?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google