CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Brooklyn

Produktionsland:
Irland, UK, Canada

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Nick Hornby

Producere:
Finola Dwyer
Amanda Posey

Fotograf:
Yves Bélanger

Klipper:
Jake Roberts

Komponist:
Michael Brook

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 2 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Nyheder:
14-01-16:
Oscar-nomineringerne 2016
 
Anmeldelser:
13-09-18:
The Seagull
06-09-18:
Den dag på stranden
26-04-18:
Lady Bird
13-08-14:
The Grand Budapest hotel
07-09-11:
The Way Back
07-07-11:
Hanna
25-08-10:
The Lovely Bones
22-02-08:
Soning
 

Læs også...
I temaet Oscar 2016:
 
Room
Carol
Oscar-vinderne 2016
Spotlight
Sauls søn
Bliver dette endelig året, hvor Leo løber med en Oscar?
The Martian
The Danish Girl
Ex Machina
The Big Short
The Revenant
Steve Jobs
Oscar-nomineringerne 2016
The Hateful Eight
Star Wars: The Force Awakens
Inderst inde
Spionernes bro
Mad Max: Fury Road
Sicario
Amy
The Look of Silence

Brooklyn

Anmeldt af:Signe Mai Søsted
Genre:Drama, Romantik
Varighed:111 minutter
Instruktør:John Crowley
 
Premieredato:11-02-2016
Medvirkende:Som:
Saoirse RonanEilis
Emory CohenTony
Domhnall GleesonJim Farrell
Jim BroadbentFather Flood
Julie WaltersMrs. Keogh

Hjem er, hvor hjertet er
 
Et gammelt udtryk siger, at én ulykke sjældent kommer alene. Men kender vi ikke alle til dét, at også lykke har det med at komme dumpende, når man mindst venter det, og i en kavalkade af velsignelser, alt sammen på samme tid, der efterlader én ganske fortumlet og lalleglad smilende som en lykkens pamfilius?


Copyright:
Camera Film
Sådan er det for Eilis Lacey, den unge hovedperson i filmen Brooklyn. Livet har indtil nu ikke mødt hende med overvældende medgang; hun vokser op under trange kår i 1950’ernes sydlige Irland, i et hjem med en ordknap moder og gemt i skyggen af sin beundrede storesøster. Faderen døde for år tilbage, og søndagsjobbet i den travle delikatesseforretning overvåges intenst af den bitre ejer, Miss Kelly. Der synes ikke at være megen fremtid for Eilis i den lille hjemby, og således lader hun sig overtale til at tage til New York, da søsteren Rose og den lokale præst får arrangeret både ophold og arbejde i et stormagasin til hende. Mødet med storbyen er en voldsom oplevelse for den tilbageholdende og beskedne Eilis, men langsomt blomstrer hun op, særligt efter hun ved det lokale dansebal træffer den unge italiensk-amerikanske Tony. Irland og fortiden synes langt borte, da en pludselig tragedie tvinger hende tilbage til alt det, hun ellers havde taget afsked med.

21-årige Saoirse Ronan spiller pigen Eilis, og da jeg forud for filmvisningen gennemgik pressematerialet, hæftede jeg mig ved beskrivelsen af hendes præstation som "subtil". I sammenhæng med skuespil opfatter jeg subtilt især som synonym for underspillet – et pudsigt begreb inden for film, tv og teater. De fleste har set grelle eksempler på overspil hos skuespillere, og ingen kan være i tvivl om, at dette som hovedregel er faux pas inden for skuespilfaget. Men hvad med underspil; kan det ikke også blive for skjult, for latent, for blodfattigt at kigge på? Måske. Men jeg må bekende, at Saoirse Ronan i dette tilfælde gjorde min forbeholdenhed til skamme. Hendes præstation som den generte, kønne, kløgtige Eilis med mod og mandshjerte overbeviste mig fuldstændig om, at subtilt kan være ganske rigeligt. Der er ikke noget at sige til, at Saoirse Ronan er den næstyngste kvindelige skuespiller i historien, der er blevet Oscarnomineret to gange for sine evner på det store lærred.


Copyright:
Camera Film
Med dette sagt må jeg desværre ærgerligt konstatere, at der ikke er meget subtilt over filmens visuelle side. Billedsproget er til tider så overgjort eller klichéfyldt, at man må slippe et lille, træt suk – som når Eilis ved afsejlingen til Amerika vinker farvel til sin mor og søster fra skibets dæk i selskab med hundredvis af andre immigrerende, og det hele foregår i slowmotion. Eller da hun, tydeligt lettet, er sluppet igennem paskontrollen, og derefter træder ud på amerikansk jord gennem en solbeskinnet døråbning, og vi ser hendes sorte ryg i det blændende modlys. Så tror jeg vist, alle i salen er med på, at det er et nyt liv, hun går i møde.
Dette til trods er Brooklyn på mange måder en overraskende film. Selvom genren og historien umiddelbart inviterer til endnu et typisk trekantsdrama, så viser plottet sig i stedet at være koncentreret langt mere om menneskelig identitet, valg og fravalg. Filmens tema er først og fremmest personlig udvikling, hvordan vi transformerer os som mennesker gennem de valg, vi tager, og splittelsen, vi oplever, når vi står med valget ikke mellem to onder, men to goder. Og ikke mindst tvivlen, der senere kommer snigende: Havde vi været lykkeligere, hvis vi havde truffet anderledes?

Brooklyn er en yderst rørende film, fordi man genkender sig selv i Eilis; man forstår, hvordan det føles at være fanget mellem to hjem, mellem to versioner af sig selv, som begge har deres berettigelse på hver sin måde. Som begge vil kunne bringe lykke. Og man føler med den unge irske kvinde, når hun skal beslutte, om det er det gamle og velkendte eller det nye og uvisse, der skal definere hendes liv. Konflikten mellem fortid, nutid og fremtid er fornemt eksekveret, helt ned til en ret ærgerlig slutscene, hvor en belejligt ubehagelig hændelse gør det alt for let for Eilis at træffe sin endelige beslutning. Det havde været langt mere interessant, hvis hun alene skulle have fundet ud af, til hvilket hjem hendes hjerte virkelig hørte.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film er ikke en Pixar/Disney-produktion?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google