CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Martian

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Drew Goddard

Producere:
Mark Huffam
Simon Kinberg
Michael Schaefer
Ridley Scott
Aditya Sood

Fotograf:
Dariusz Wolski

Klipper:
Pietro Scalia

Komponist:
Harry Gregson-Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Fox/Paramount

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 2 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Nyheder:
14-01-16:
Oscar-nomineringerne 2016
 
Anmeldelser:
11-05-15:
Exodus
07-05-15:
Blade Runner - The Final Cut
15-07-14:
Monumenternes mænd
05-10-12:
Prometheus
30-10-09:
The Informant!
07-01-08:
Blade Runner
03-01-08:
The Bourne Ultimatum
23-02-05:
Bourne-duellen
10-09-02:
Black Hawk Down
02-10-00:
The Talented Mr. Ripley
 

Læs også...
I temaet Oscar 2016:
 
Room
Carol
Oscar-vinderne 2016
Spotlight
Sauls s√łn
Bliver dette endelig √•ret, hvor Leo l√łber med en Oscar?
Brooklyn
The Danish Girl
Ex Machina
The Big Short
The Revenant
Steve Jobs
Oscar-nomineringerne 2016
The Hateful Eight
Star Wars: The Force Awakens
Inderst inde
Spionernes bro
Mad Max: Fury Road
Sicario
Amy
The Look of Silence

DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40:1

Lyd:
DTS-HD 7.1

Ekstra materiale:
Featuretter, fraklip, trailer, billedgalleri
The Martian

Anmeldt af:Morten M√łller Bertelsen
Genre:Action, Sci-Fi
Varighed:141 minutter
Instruktør:Ridley Scott
 
Anmeldelsesdato:19-02-2016
Medvirkende:Som:
Matt DamonMark Watney
Jessica ChastainMelissa Lewis
Michael Pe√ĪaRick Martinez
Kate MaraBeth Johanssen
Sebastian StanChris Beck
Aksel HennieAlex Vogel
Se komplet creditliste her

En kærlighedserklæring til naturvidenskaben
 
Rumfilmen som genre har p√• det seneste f√•et en mindre ren√¶ssance. Her t√¶nker jeg ikke kun p√• den intense og klaustrofobiske Gravity, rumeventyret Avatar og den spektakul√¶re Interstellar. Ogs√• indiefilmen Moon, animationshittet WALL¬∑E og superhelteblockbusteren Guardians of the Galaxy er fremragende eksempler p√•, hvordan man med stor forskellighed kan gribe det ydre rum an. I betragtning af det brede udbud er det derfor lidt af en pr√¶station, at The Martian ikke f√łles som noget, man har set f√łr.


Copyright:
Fox Film
Rent plotm√¶ssigt er The Martian dog ikke vildt original. Den kan bedst beskrives som en krydsning mellem Matt Damons subplot i Interstellar og Cast Away. For da en slem sandstorm rammer den amerikanske bes√¶tning p√• Mars, bliver holdet af astronauter n√łdt til at forlade den golde planet i en fart. Det betyder, at Mark Watney (Matt Damon), som bes√¶tningsmedlemmerne tror er d√łd, efterlades p√• planeten. Da det viser sig, at Mark stadig er i live, har han derfor lidt af et problem: Det tager flere √•r for et rumfart√łj at redde ham, og han har kun mad nok til at overleve i en br√łkdel af den tid. Af denne √•rsag er Mark mildest talt n√łdt til at t√¶nke ud af boksen.

Det lyder m√•ske kedeligt at skulle f√łlge en astronaut alene p√• en √łde planet, men det er det ikke. I h√¶nderne p√• Ridley Scott, der med Alien og Blade Runner p√• CV‚Äôet m√• kunne betegnes som en rumvirtuos, bliver Marks kamp for overlevelse b√•de fascinerende og medrivende. Scott form√•r endda at f√• ens indre naturvidenskabsn√łrd frem. P√• samme m√•de som tv-serien Mythbusters forbl√łffer The Martian en med, hvad naturvidenskaben er i stand til, hvis man bare er kreativ nok. S√•ledes form√•r Mark at pr√¶stere den ene videnskabelige umulighed efter den anden, s√•som at producere vand p√• Mars.


Copyright:
Fox Film
Man kan dog nok med rette kritisere The Martian for at v√¶re noget overfladisk. N√•r man t√¶nker p√•, at Matt Damon er alene p√• Mars i flere √•r, er det i hvert fald bem√¶rkelsesv√¶rdigt, s√• optimistisk han er. De personlige nedture er begr√¶nset til korte raseriudbrud, og at den utvivlsomt benh√•rde tilv√¶relse som marsboer skulle t√¶re p√• ham, er der ikke noget, som for alvor tyder p√•. Hum√łret bliver i hvert fald aldrig s√• d√•rligt, at bes√¶tningskaptajnens hang til diskomusik ikke ogs√• lige kan f√• en kommentar med p√• vejen. Glimtet i √łjet g√łr ganske vist filmen lettere at sluge, men det skaber un√¶gteligt ogs√• en vis distance.

The Martian er hverken s√• intens som Gravity eller s√• spektakul√¶r som Interstellar. Til geng√¶ld fort√¶lles den med en k√¶rlighed til naturvidenskaben, der fik min indre n√łrd frem. At se Mark gro kartofler ved at afgr√łde sin egen lort er, uanset hvor bizart det end lyder, vildt fascinerende. Men selvom den videnskabeligt funderede kamp for overlevelse er et friskt pust til rumfilmen som genre, s√• bliver fort√¶llingen aldrig mere end blot underholdende. Mens den varer, hygger man sig dog gevaldigt i selskab med Matt Damons opfindsomme astronaut.
 
DVD-vurdering
Ud over to 'almindelige' featuretter, der handler om hvordan filmen blev lavet, finder man seks featuretter, der er lavet i filmens univers. Alts√• ikke med Ridley Scott & Co. men med astronauterne og NASA-folkene i fokus. Og de er ganske sev√¶rdige. Klippene er kun p√• cirka 3 minutter hver (p√• n√¶r det f√łrste "Ares III: ReFocused", der varer 17 minutter), mens de regul√¶re indslag fylder 10-14 minutters tid. Yderligere finder man tre omfattende billedgallerier.
En fin samling bonus: Overkommeligt og underholdende i al dets lettere overfladiske form.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Birth of a Nation23/3
Power Rangers23/3
Life23/3
Det er bare verdens undergang23/3
Elle16/3
Patriots Day16/3
Sk√łnheden og udyret16/3
Kong: Skull Island9/3
Godless9/3
Aminas breve9/3
Flere bio-anmeldelser
 
Doctor Strange21/3
Trolls20/3
Inferno7/3
Jack Reacher: Never Go Back6/3
Storkene28/2
Peter og dragen24/2
Idol22/2
X+Y21/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket år udkom Titanic?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google