CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
He Named Me Malala

Produktionsland:
USA, Forenede Arabiske Emirater

Produktionsår:
2015

Manuskript:


Producere:
Davis Guggenheim
Laurie MacDonald
Walter F. Parkes

Fotograf:
Erich Roland

Klipper:
Greg Finton
Brad Fuller
Brian Johnson

Komponist:
Thomas Newman

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Fox/Paramount

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
13-01-11:
Waiting for Superman
27-07-10:
It Might Get Loud
13-02-07:
En ubekvem sandhed
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
6 featuretter, billedgalleri, trailers
He Named Me Malala

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Dokumentar
Varighed:84 minutter
Instruktør:Davis Guggenheim
 
Anmeldelsesdato:22-03-2016
Medvirkende:Som:
Malala Yousafzai

En lille film om en stor pige
 
De afghanske tropper er ved at blive slået på flugt af britiske tropper. En ung pige griber fanen, styrter op på bjergtoppen, hvorfra hun, som en anden Jeanne d'Arc, opildner de tabende soldater, til modstand – og krigslykken vender – men ak, pigen dræbes af modstandernes kugler. Det er legenden om det 19. århundredes nationale helt Malalai fra Maiwand, der gav navn til vores unge heltinde, født i 1997, Malala Yousafzai, under overskriften: "Det er bedre at være løve én dag, end slave i 100 år."


Copyright:
Fox Film
Sådan starter den tidligere Oscar-modtager (En ubekvem sandhed, 2007) Davis Guggenheims dokumentarfilm om landsbypigen Malala fra Swat-dalen i Pakistan, der som 16 årig, i 2013 modtog Nobels fredspris, for sin indsats for pigers ret til skolegang. En højdramatisk historie med appel til os alle.
Malalas far er skolelærer i den lille landsby, og aktivist for, at retten til viden og undervisning skal være en menneskeret, også for piger – men sådan ser virkeligheden ikke ud. 66 millioner piger i skolealderen modtager ingen, slet ingen undervisning. Og Taliban bevægelsen ser det som en dødssynd, at lade piger få en skolegang.

Som 11 årig begynder Malala, anonymt, at blokke på BBC’s hjemmeside – en gribende hverdags fortælling, om ganske almindelige landsbypigers kamp for retten til undervisning. Medrivende, og så om sig gribende, at Taliban sætter Malala på dødslisten. Og det lykkes – næsten! – i et attentat mod en bus, hvor hun er passager, bliver Malala skudt i hovedet. Kuglen trænger ind i dele af hjernen. Bevidstløs bringes hun til det lokale hospital – der må opgive og kun takket være et ambulancefly rekvireret fra Saudi-Arabien, der flyver hende til England, få nogle af verdens bedste kiruger mulighed for at redde hendes liv. Modsat legenden, overlever Malala – ganske vist med nedsat hørelse og lammelser i højre side af ansigtet.


Copyright:
Fox Film
Takket være mediebevågenhed, er den lille landsbypige fra Swat-dalen blevet hele verdens forkæmper for ligestilling mellem kønnene. For Malala har, med fornyet styrke, rejst sig efter Taliban-attentatet. Sammen med sin fader, nu med bolig i England, er hun blevet et aktivt symbol på kvinders ret til skolegang. En kamp, der kulminerer med Nobels fredspris.
De fleste kender i grove træk Malalas historie. Davis Guggenheim er vil mere, nemlig fortælle om "en ganske almindelig pige". Prøve at skrælle mediefernissen af og skildre dagliglivet før og efter verdensprojektøren rettede sig mod pigen, der trods berømmelse, alligevel insisterer på at gå til eksamen for (med nevøsiet), at bestå, det der svare til afgang fra 10. klasse. Mest vellykket er familie-klip med hendes mindre brødres uimponerethed og broderlige dril.
Forholdet far/datter er tæt – og selv om faren understreger, at Malala kan og skal selv, er vi ikke i tvivl om, at den begavede lillepige fra fødslen, er blevet indprentet vigtigheden af lighed mellem kønnene, herunder pigers ret til undervisning. At han er stolt over datterens evner og gennemslagskraft, men også har selvbebrejdelser efter attentatet, er forståeligt. Vi er ikke i tvivl, Malala er en sjælden begavelse, med et mod, et engagement og en tro på retfærdighed.

På spørgsmålet, ved en af de mange pressekonferencer, om hvad der ville være blevet af hende, hvis hun ikke havde haft nogen skolegang: "Gift med to børn og analfabet", lyder svaret prompte. Selv om Malala er en happy-ending historie, om verdens yngste nobelpristager, må det ikke glemmes, at Malala har måtte give afkald på en almindelig barndom og teenagerverden, i sin kamp for andre. He named me Malala er en loyal film, der med ny og gamle filmklip, rekonstruktioner, tegnefilm og først og fremmest interviewes med Malala og de nærmeste, fortæller hendes historie fra fødsel til nu. I et lille år har instruktøren fulgt hovedpersonen.
Filmen er i kampen for pigers ret til undervisning en vigtig manifestation. Som film, traditionel og trods de gode viljer, langt fra det kunstneriske niveau og den originalitet, man måtte kunne forvente af Davis Guggenheim. Et must for undervisning og oplysning. En lille film om en stor pige.
 
DVD-vurdering
Som ekstramateriale får vi en bunke korte featuretter, der alle fungerer som promovering i stedet for forklaring om hvordan filmen blev skabt. Hvilket egentlig virker mere passende, og da de små indslag er ganske informative, er de klart værd at bruge nogle ekstra minutter på.
Yderligere får vi et billedgalleri med samt et par trailers.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Jerry Lewis-dramaet The Day the Clown Cried (1972) blev af pressen dømt så stødende, at filmen aldrig blev udgivet i biograferne – hvad handlede filmen om?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google