CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
La rançon de la gloire

Produktionsland:
Frankrig, Schweiz, Belgien

Produktionsår:
2014

Manuskript:
Xavier Beauvois, Etienne Comar

Producere:
Pascal Caucheteux

Fotograf:
Caroline Champetier

Klipper:
Marie-Julie Maille

Komponist:
Michel Legrand

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Another World

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
14-08-12:
Anonyme romantikere
28-03-11:
Louise-Michel
19-01-07:
Ifølge Charlie
12-09-06:
Mellem fjender
12-05-06:
Gå og bliv den du er
12-03-05:
Pigen med paraplyerne
11-11-03:
En klods om benet
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Billedgalleri, trailers
Jagten på Chaplin

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Komedie, Drama
Varighed:110 minutter
Instruktør:Xavier Beauvois
 
Anmeldelsesdato:02-05-2016
Medvirkende:Som:
Benoît PoelvoordeEddy Ricaart
Roschdy ZemOsman Bricha
Séli GmachSamira
Chiara MastroianniRosa
Nadine LabakiNoor
Peter CoyoteJohn Crooker

Eddy har en plan
 
Fængselsporten åbnes tungt til Michel Legrands svulstig toner. Eddy lukkes ud til friheden. Fangevogterens afskeds ord lyder manende: Nu ikke flere klovnerier. Er vi på vej til en fransk Olsenbande? – ikke helt. Selv om, der i den ikke uefne fortælling er både humor og originalitet – er der mere socialt bid og poesi hos den franske instruktør Xavier Beauvois, end vi finder hos Erik Balling.


Copyright:
Filmbazar
Tiden er 1977, i den lille schweiziske by Vevey ved Lac Leman søen – miljøet er rigdom og småborgerlighed. Eddy og kammeraten Osman hører til på skyggesiden. Osman er arbejdsmand ved kommunen og har "af principielle grunde", som han siger, ladet Eddy bo i sin faldefærdige skurvogn. Eddy arbejdsløs, charmerende og småkriminel, tager sig af Omans og Rosas 7-årige Samira, mens mor er hospitaliseret. Eddy 'organiserer' julen, så der midt i fattigdommens mørke alligevel kommer el-kæder, julelys – og gaver. Flottest et lille tv, som vækker jubel, ikke mindst hos Samira.
Pludselig midt i juleglæden annonceres på tv: Den 88 årige Charlie Chaplin er død. I de næste par dage får vi på skærmen glimt fra hans film og overvældende luksusvilla. Interviews med familien, butleren m fl. - netop i samme schweiziske lille by, hvor de tre nøjsomme skutter sig i skurvognen.

Og så er det Eddy 'har en plan', stærkt inspireret af fængsels kammeraternes kidnapningers erfaringer: Levende mennesker er det besværligt at skjule. En død, så meget nemmere. Så hvorfor ikke stjæle Chaplins ny-bisatte kiste – og kræve løsepenge. Oman overtales modvilligt til at gå med på kiste-kidnapningen, ikke mindst fordi han står og mangler penge til ægtefælles forestående kostbare operation. Kiste-tyveriet lykkes – trods mange forhindringer og ikke mindst Omans samvittigheds kvaler: "Vi ender i helvedet". Først nu begynder vanskelighederne for alvor, med afkrævning af penge fra den kun engelsk talende Chaplinfamilie, udveksling af løsesum, etc. Og her hopper kæden af. Fra at være en lettere socialrealistisk komedie – med et par tosser som fumle-kidnappere - får vi en poetisk cirkusromantik ind over. Eddy bliver forelsket i en rigtig cirkusprinsesse – og fluks succesfuld reserveklovn. Alt opløser sig til en fjollet forpustet slutning – der nok prøver at ligne en ægte lyrisk Chaplin happy-ending.


Copyright:
Filmbazar
Jagten på Chaplin har mange Chaplin-hints. Eddys og Samiras voksen/barn-forhold er tæt på The Kid. Balancen mellem drøm og virkelighed hentet fra Byens lys. Aller tydeligst da Eddy, sminker sig i cirkusgarderoben foran spejlet, her er vi tæt på Chaplins klovn i Rampelys. Skulle vi være i tvivl, er Michel Legrands melodiøse musik fyldt med Chaplin-temaer (i et kort glimt på tv ser/hører vi endda et klip fra Legrand/Demys Pigerne fra Rochefort).
Lad manuskriptet være nok så klodset. Benoît Poelvoorde, som Eddy skaber en vidunderlig menneskelig 'vagabond'. Uden stok og bowler, har hans figur mange lighedspunkter med mesterens udødelige vagabond. Fiffig, snu og lidt storbysmart. Alligevel er det magthaverne, de rige og smukke, der løber med gevinsten. Vi nyder hans klovnerier, det charmerende glimt i øjet og evnen til at overleve. Sammenspillet med fornuftige Osman (Roschdy Zem) er både rørende og højkomisk, ikke mindst, når de demonstrere deres begrænsede engelsk i forhandlingerne om løsesum.
Jagten på Chaplin er baseret på en virkelig historie. Tre måneder efter begravelsen blev kisten faktisk stjålet – også her kiksede røveriet.
Forvent ikke nogen socialrealistisk spændingsfilm – ej heller en Olsenbande – i bedst fald, en velspillet charmerende harmløs underholdning.
 
DVD-vurdering
seks trailers, inklusive filmens egen, samt nogle stillbilleder er udgivelsens ekstramateriale.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken skuespillerinde skulle oprindeligt have spillet Gud i Dogma?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google