CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Le tout nouveau testament

Produktionsland:
Belgien, Frankrig, Luxembourg

Produktionsår:
2015

Manuskript:
Jaco van Dormael, Thomas Gunzig

Producere:
Jaco van Dormael

Fotograf:
Christophe Beaucarne

Klipper:
Hervé de Luze

Komponist:
An Pierlé

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
41shadows

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
14-08-12:
Anonyme romantikere
26-10-11:
Potiche
28-03-11:
Louise-Michel
28-01-11:
Micmacs
20-04-10:
Coco før Chanel
19-01-07:
Ifølge Charlie
26-07-05:
En lang forlovelse
11-11-03:
En klods om benet
11-08-03:
8 kvinder
12-08-02:
Den fabelagtige Amélie fra Montmartre
 


Det spritnye testamente

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Komedie, Fantasy
Varighed:113 minutter
Instruktør:Jaco van Dormael
 
Premieredato:09-06-2016
Medvirkende:Som:
Benoît PoelvoordeDieu
Pili GroyneEa
Catherine DeneuveMartine
François DamiensFrançois
Yolande MoreauLa femme de Dieu

Gud bor i Bruxelles i en 3-værelses
 
Lad mig sige det med det samme: Jeg er glad for absurde, skæve, vanvittige film, gerne med en undertone af filosofisk eksistentielt indhold – og allerhelst i et anarkistisk billedsprog. Belgierne/franskmændene er gode til den filmiske billedleg, med Leos Carax (Holy Motors) og Jean-Pierre Jeunet (De fortabte børns by) i spidsen.
Jaco van Dormael (Mr. Nobody, 2011) belgisk instruktør af Det spritnye testamente er en af dem, der både får giraffer og strudse til at vandre i Bruxelles gader og supermarkeder – og Catherine Deneuve til at gå i seng med King Kongs storebror.


Copyright:
41 Shadows
Udgangspunktet er, at Gud eksisterer og bor i Bruxelles! Nærmere bestemt i en slumlejlighed sammenmed en undertrykt husmor-kone og en 10-årig vaks datter, Ea. Guds magt udøves (naturligvis) gennem computeren. En rigtig skidt knægt, der manipulerer med menneskeheden – og kun vil den ondt.
Den lille familie er spærret inde i Guds slumunivers af en 3-værelses, hvor computerværelset, der minder om fraklip fra Terry Gilliams Brazil, kun er tilgængeligt for Gud, (velspillet af den belgiske komiker Benoît Poelvoorde, ham med kultfilmen Mand bider hund (1992) den lazaronagtige far, der ikke kun behandler os mennesker slet – men også er både ond og arrig overfor kone og datter.

Ea (Pili Groyne, barneskuespiller med store øjne og smittende energi) gør oprør, godt støttet af sin "broder" Jesus Christ, der i form af en talende statuette, er enig i, at de 12 apostle ikke var til megen nytte. Seks nye – 18 ialt, som på et baseballhold – ville være tiltrængt. Ea undslipper Guds rige – den 3-værelses – gennem en vaskemaskine og lander midt i den virkelige verden i et Vascomat (Hvem sagde: Being John Malkovich?). Den første dødelige Ea møder er den gamle vagabond Victor, der indvilliger i at fungere som hendes "skriverkarl" for Det ny Testamente trænger alvorligt til en ny tekst.
Jagten går nu ind efter seks ny apostle: En armløs pige, en der hader sit arbejde, en sexmaniak og hans tyske kærlighed, en skydegal, en gorilla i seng med skønne Deneuve og drengen, der vil være pige. Fælles for alle de seks skæve eksistenser er deres søgen efter kærlighed.


Copyright:
41 Shadows
Så kommer chokket. Det der gør filmen eksistentiel og nærværende. For at drille sin far har Ea ladet cumputeren sende smser til hver enkelt menneskes mobiltelefon. Guds hidtil hemmeligholdte oplysninger, om hvornår han/hun skal dø – angivet på minuttet/sekundet. På sekundet kender vi nu alle tiden for vores sidste time. Hvordan reagerer verden? For nok ved vi, som det sikreste, når vi fødes, at vi skal dø, men ikke udløbsdatoen.
Midt i forvirringen bliver det filmens hovedtema. Men filmen vil meget mere. Fyldt med kaotiske ind- og udfald, som vil det hele og lidt til. Aldrig bange for at bryde normer. En rodebutik, hvor Marcel Proust-citater og flade visuelle vittigheder går op i en højere forvirring.

For forvirret, absurd, i bedste fald eventyrlig, er filmen, der tager en med ind i en verden fyldt med forunderlige forvredne detaljer. Her får kristendommen et brush-up, vaneforestillingerne en lussing og midt i det hele spirer kærligheden mellem menneskene frem. Er sindet åbent venter der en skæv, respektløs absurd revision af vores kristendoms kundskaber, virtuost fortalt med masser af humor – og visuelle vanvid. Fantasifuldt, men også kaotisk – nogen orden kom der nok ikke på verdensbilledet – ej heller på manuskriptets dramatiske struktur. Tilgivet, for filmen har også plads til den gode latter midt i respektløsheden. En usædvanlig film, rodet og usammenhængende, men vigtig midt i en tid, hvor action- og mainstreamfilm dominerer.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem af disse skuespillere har ikke spillet D’Artagnan?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google