CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Hell or High Water

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Taylor Sheridan

Producere:
Peter Berg
Carla Hacken
Sidney Kimmel
Julie Yorn

Fotograf:
Giles Nuttgens

Klipper:
Jake Roberts

Komponist:
Nick Cave
Warren Ellis

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Nyheder:
24-01-17:
Oscar-nomineringerne 2017
 
Anmeldelser:
18-03-16:
Sicario
10-02-15:
20000 Days On Earth
30-06-14:
Lone Survivor
04-03-13:
Lawless
06-08-10:
Crazy Heart
31-03-10:
Bottle Shock
14-12-09:
L.A. Gigolo
11-06-08:
30 Days of Night
10-06-08:
Hallam Foe
27-05-08:
3:10 to Yuma
01-11-05:
Hostage
23-05-05:
Young Adam
 

Læs også...
I temaet Oscar 2017:
 
Oscar-vinderne 2017
La La Land
Alletiders kvinder
Lion
Moonlight
Vaiana
Hidden Figures
Oscar-nomineringerne 2017
Manchester by the Sea
Jackie
Nocturnal Animals
Rogue One: A Star Wars Story
Captain Fantastic
Arrival
Min far Toni Erdmann
Fantastiske skabninger... og hvor de findes
Hacksaw Ridge
Deepwater Horizon
Junglebogen
Florence
Zootropolis
En mand der hedder Ove
Under sandet

Hell or High Water

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Krimi, Drama
Varighed:102 minutter
Instruktør:David Mackenzie
 
Premieredato:08-12-2016
Medvirkende:Som:
Chris PineToby Howard
Ben FosterTanner Howard
Jeff BridgesMarcus Hamilton
Gil BirminghamAlberto Parker
Katy MixonJenny Ann
Kevin RankinBilly Rayburn

Toby & Tanner
 
Vi bliver smidt midt ind i dramaet. Bom. To mænd i en bil. Højt tempo. De standser ved en bank og springer ud som bankrøvere. Tydeligvis har de ikke gjort det før. Der er lidt uenighed om hvordan situationen skal takles, men de slipper af sted med ugerningen og er snart i gang med næste bank.


Copyright:
Scanbox
Og stille og roligt lærer vi mere om de to mænd. De er brødre. Deres mor er død for nogle uger siden. Lillebror har arvet 'gården'. Storebror er bitter, men støtter lillebror, der vil give stedet til sine to drenge. Problemet er at de ikke ejer den længere. Banken har overtaget og der er netop fundet olie i grunden. De to Howard-brødre har derfor besluttet meget hurtigt at få tilbagebetalt bank-gælden, så de kan beholde den snarligt værdifulde jord. Men hvordan får de skaffet det høje beløb, de skylder Texas Midlands Bank. De røver naturligvis en masse af bankens filialer; får pengene vekslet i diverse indianer-kasinoer rundt omkring i staten og nabostaterne og tilbagebetaler altså banken med deres egne penge. Det er fandeme frækt. Og genialt. Og vidunderligt underholdende.

Manden i instruktørstolen, til denne fine lille samfundskritiske moderne western-roadmovie, hedder David Mackenzie har film som Young Adam, Hallam Foe og Starred Up på sit cv. Intense dramaer med rå kanter. Forfatteren bag Hell or High Water er Taylor Sheridan, der – udover at have spillet Charmings unge sherif David Hale i dramaserien Sons of Anarchy – er ham som skrev sidste års filmguf Sicario. Hell or High Water er ligeledes ulmende diskret raseri. Vi er dybt begravet i den amerikanske arbejderklasses triste forfald.
Nu er vreden rettet mod en verden ejet og styret af banker.


Copyright:
Scanbox
Hell or High Water kan altså tolkes som en moderne Bonnie Clyde & Clyde – eller Ronnie & Clyde – hvor vi er på bankrøvernes side. Selv når tingene begynder at skride og brødrene begynder at skyde, mister vi intet for dem. For som den ene af de to Rangers, der er i hælene på dem, siger, "mine forfædre mistede dette land til de hvide mænd, der tog det fra dem. I dag mister disse folk deres land. Nu er det bare til bankerne."
Men trods den dystre tone og det nærmest apokalyptiske landskab med gæld, gru og fattigdom spredt ud over billedet, er det en fornøjelse af følge Toby og Tanners rejse. Chris Pine og Ben Foster yder naturligvis en ypperlig indsats, især Foster er fremragende. Men også Jeff Bridges og Gil Birmingham som de to Rangers er morsomt selskab. Bridges’ figur er rimelig strid med sine stødende bemærkninger til den yngre kollega – der er halv mexicaner og halv indianer, og pænt træt af gamlingens spydige tunge – men som altid får han gjort rollen aldeles menneskelig.

Stemningsmæssigt er vi derfor tættere på Thelma & Louise. Nu er det med Nick Cave og Warren Ellis på lydsporet, men vejene støver stadig når vores sympatiske makkerpar på flugt fra loven drøner hen af den øde landevej. Og vi frygter også hvordan det vil ende. For ingen slipper vel af sted med i livet i behold, når først blodet begynder at flyde. Mackenzie & Sheridan har altså godt fast om vores koncentration både når kuglerne flyver og i de stille stunder, når brødrene møder nye mennesker og Toby konversere med sin ældste søn. Det er ganske rørende alt sammen. Og tragisk. Det er selvfølgelig langt ude at nogen er så desperate at de bliver bankrøvere, men det er samtidigt uhyggeligt skræmmende hvor realistisk filmen alligevel fremstår. Uden de store armbevægelser og med inderlig nerve giver disse dygtige filmfolk os en velbalanceret og elegant fortælling. Nedtonet kan også være underholdende og der er langt imellem de solide dramaer, der gør indtryk. Hell or High Water er en klasse over de fleste. Se den!
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Girls Night Out20/7
Dunkirk20/7
Abernes planet: Opgøret13/7
Wish Upon13/7
Girls Lost13/7
En hustlers dagbog13/7
Mysteriet ved Slack Bay6/7
Spider-Man: Homecoming6/7
At elske Pia6/7
Personal Shopper6/7
Flere bio-anmeldelser
 
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Hidden Figures3/7
LEGO Batman filmen30/6
Split26/6
xXx: Return of Xander Cage23/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede ikke med i Ørkendronningen Priscilla?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google