CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Rogue One: A Star Wars Story

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Chris Weitz, Tony Gilroy, John Knoll, Gary Whitta

Producere:
Simon Emanuel
Kathleen Kennedy
Allison Shearmur

Fotograf:
Greig Fraser

Klipper:
John Gilroy
Colin Goudie
Jabez Olssen

Komponist:
Michael Giacchino

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
24-01-17:
Oscar-nomineringerne 2017
 
Anmeldelser:
21-03-17:
Doctor Strange
29-07-16:
10 Cloverfield Lane
16-12-15:
Star Wars: The Force Awakens
24-09-14:
Godzilla
02-01-13:
The Bourne Legacy
09-02-12:
Star Wars Episode 1 - The Phantom Menace 3D
26-11-08:
Star Wars - The Clone Wars
18-11-05:
Star Wars Episode 3 - Sith-fyrsternes hævn
23-02-05:
Bourne-duellen
15-11-02:
Star Wars Episode 2 - Klonernes angreb
 

Læs også...
I temaet Oscar 2017:
 
Oscar-vinderne 2017
La La Land
20th Century Women
Lion
Moonlight
Vaiana
Hidden Figures
Oscar-nomineringerne 2017
Manchester by the Sea
Jackie
Nocturnal Animals
Captain Fantastic
Hell or High Water
Arrival
Min far Toni Erdmann
Fantastiske skabninger... og hvor de findes
Hacksaw Ridge
Deepwater Horizon
Junglebogen
Florence
Zootropolis
En mand der hedder Ove
Under sandet

Rogue One: A Star Wars Story

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action, Adventure
Varighed:133 minutter
Instruktør:Gareth Edwards
 
Premieredato:14-12-2016
Medvirkende:Som:
Felicity JonesJyn Erso
Diego LunaCassian Andor
Alan TudykK-2SO
Donnie YenChirrut Îmwe
Wen JiangBaze Malbus
Ben MendelsohnOrson Krennic
Se komplet creditliste her

Opr√łrernes store kup
 
Sidste √•r blev Star Wars-dr√łmmene t√¶ndt igen i b√•de gamle og nye fans. Star Wars: The Force Awakens markerede startskuddet p√• en ny trilogi og en ny fremtid for det elskede space opera-univers i Disneys dygtigt kalkulerende h√¶nder. Filmen blev under J.J. Abrams ledelse pr√¶cis den genoplivning af eventyret, som man kunne dr√łmme om, selv om kritikerne kunne have lidt ret i, at den strukturelt lagde sig t√¶t op af den oprindelige A New Hope.

I √•r er det tid til en ny opfindelse. Star Wars Anthology-filmene er t√¶nkt som enkeltst√•ende historier fra andre dele af universet, som ikke n√łdvendigvis skal b√¶re langstrakte trilogi-venlige fort√¶llinger, men i stedet kan fungere som sm√•, selvst√¶ndige historier fortalt i og med respekt for det store univers, som George Lucas lagde fundamentet til og som hovedhistorien udspiller sig i. Rogue One er et godt eksempel, der tager udgangspunkt i en enkelt s√¶tning fra A New Hope, hvor vi f√•r at vide, at spioner har stj√•let tegningerne til D√łdsstjernen, s√• opr√łrerne med Luke Skywalker i spidsen kan s√¶tte det alt√łdel√¶ggende angreb ind mod Imperiets "planetdr√¶ber" i det hektiske klimaks, der som titlen angav, t√¶ndte et nyt h√•b i galaksen.


Copyright:
Walt Disney Studio Motion Pictures
Disse spioner og deres baggrund l√¶rer vi at kende i Rogue One, som trods en grundid√© om at v√¶re en lille fort√¶lling fra yderkanten af universet, er endt som det t√¶tteste, man kan komme p√• en regul√¶r prequel/sequel til hovedhistorien. Centralt st√•r Jyn Erso, datter af Galen Erso og en kamplysten ung kvindelige opr√łrer med ikke s√• f√• f√¶llestr√¶k med Rey fra The Force Awakens, hvis man lige ser bort fra Jedi-arven. Galen Erso er i Mads Mikkelsens firsk√•rne skikkelse det v√¶sentlige b√•nd ind til hovedhistorien. Han er arkitekten bag D√łdsstjernen, men fuld af fortrydelse, da Imperiets reelle hensigter med det nye superv√•ben g√•r op for ham. Han har fors√łgt at flygte fra Imperiet, men de finder ham og hans familie p√• den √łde planet, hvor han har sl√•et sig ned ‚Äď og for √łjnene af den skjulte datter Jyn bliver konen dr√¶bt og Galen selv taget med retur for at f√¶rdigg√łre arbejdet.

I trods foregiver han at arbejde videre med projektet, men indbygger en strukturel fejl i designet, s√• en velplaceret eksplosion vil udl√łse en k√¶dereaktion, der f√•r hele D√łdsstjernen til at forg√•. Pr√¶cis den eksplosion og den konstruktionsfejl, der i slutningen af A New Hope havde et sk√¶r af "for let til at v√¶re sandt" over sig. Et gammelt plothul godt lappet. Jyn vokser op hos Galens rabiate ven Saw Gerrera, der er voldelig rebelsk overfor Imperiets fremmarch, og hun ender som ung kvinde i en af Imperiets fangelejre. Herfra befries hun af opr√łrerne, der har brug for hj√¶lp ‚Äď og s√• er eventyret i gang.

Forfatterne Chris Weitz (About a Boy) og Tony Gilroy (Michael Clayton og Bourne-serien) skildrer opr√łrerne som en r√¶kke sm√• fraktioner af grupper l√łseligt samlet i Opr√łrsalliancen under ledelse af Mon Mothma og Jimmy Smits‚Äô Bail Organa, der var plejefar for prinsesse Leia. Der er indledningsvist tegn p√•, at filmen faktisk vil dykke ned i fraktionerne og skildre opr√łret som en del af en delvist uorganiseret gr√¶srodsbev√¶gelse, hvor blandt andet Diego Lunas iltre Cassian Andor har noget nerv√łst uforudsigeligt over sig og Donnie Yens blinde munk Chirrut √émwe l√¶ner sig overbevist op af troen p√• Kraften, men da f√łrst Jyn er kommet p√• banen, s√• samler ogs√• plottet sig i en mere genkendelig form bag hende som den centrale figur og de mest kul√łrte akt√łrer fra opr√łrsgrupperne som medlemmer af hendes s√¶rligt udvalgte hold.


Copyright:
Walt Disney Studio Motion Pictures
Herfra f√łlger en flot realiseret og helt igennem underholdende kupfilm, hvor det g√¶lder om at f√• ledetr√•dene f√łrt sammen og gennemf√łre selve det centrale kup af tegningerne af D√łdsstjernens konstruktion, s√• opr√łrerne kan f√• deres vitale ledetr√•d til at overleve A New Hope. Opgaven er s√•ledes l√łst til fulde, men man kan ikke undg√• at f√łle, at der ligger noget endnu mere interessant og risikabelt uforl√łst lige under den sikre overflade. Interview afsl√łrer, at Rogue One startede som en lille, snavset fort√¶lling fra opr√łrernes verden, som undervejs p√• sin rejse ind i det officielle Star Wars-univers voksede i st√łrrelse og budget. Instrukt√łren Gareth Edwards blev valgt netop for hans evne til at skabe sp√¶nding og action i sm√• rammer, men i sidste ende har man alligevel ikke turde l√¶gge sig for langt fra trilogierne ‚Äď hverken i udtryk eller handling.

Det er naturligvis sjovt og ofte flot l√łst, n√•r Rogue One trin for trin kobler sig p√• hovedhistorien med sm√• og store ledetr√•de. Darth Vader er en voksende skygge over opr√łrernes fremtidsudsigter, mens Peter Cushings skr√¶mmende kyniske Grand Moff Tarkin genoplives som en ren digital figur ombord p√• D√łdsstjernens kommandobro. Vi m√łder henkastet R2-D2 og C3PO, der sludrer l√łs som s√¶dvanlig, og hen mod slutningen l√¶gger handlingen sig flottere og flottere til kaj ved udgangspunktet for den f√łrste film, s√• de stort set s√łml√łst kan ses i forl√¶ngelse af hinanden.

Det helt relevante sp√łrgsm√•l midt i gl√¶den over endnu en vellykket fort√¶lling fra Star Wars-universet er, om det reelt var og burde v√¶re form√•let med Anthology-filmene, hvor i hvert fald en Han Solo-film ogs√• er p√• vej i produktion. I dette tilf√¶lde forhindres Rogue One i at blive helt sin egen, fordi b√•ndene til trilogiernes historie bindes s√• sn√¶vre. Det g√łr p√• ingen m√•de filmen d√•rlig ‚Äď for den er ofte voldsomt underholdende og flot skruet sammen, men hvis hele pointen var, at Anthology-historierne netop ikke var kapitler i en st√łrre fort√¶lling, men sm√• selvst√¶ndige historier fra samme univers, s√• er det s√¶rt, at Rogue One i d√©n grad g√łr sig umage og lykkedes med at fungere som en direkte prequel til A New Hope. Der er masser at elske for fans, men det kan godt √¶rgre, at modet til at pr√łve noget anderledes i forhold til velkendte trods alt ikke var st√łrre ‚Äď og at det kommercielle sikkerhedsnet endte med at blive sp√¶ndt ud under Edwards & Co.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Justice League16/11
Rodin16/11
Glasslottet16/11
QEDA16/11
Ballerina9/11
The Killing of a Sacred Deer9/11
Monsieur Verdoux9/11
Den unge Karl Marx9/11
Human Flow9/11
The Shining9/11
Flere bio-anmeldelser
 
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken amerikansk skuespiller spiller hovedrollen i Viscontis overdådige Leoparden?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google