CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Shavua ve Yom

Produktionsland:
Israel

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Asaph Polonsky

Producere:
Naomi Levari
Saar Yogev

Fotograf:
Moshe Mishali

Klipper:
Tali Helter-Shenkar

Komponist:
Ran Bagno

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.En uge og en dag

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama
Varighed:98 minutter
Instruktør:Asaph Polonsky
 
Premieredato:19-01-2017
Medvirkende:Som:
Sharon AlexanderShmulik Zooler
Shai AviviEyal Spivak
Evgenia DodinaVicky Spivak
Uri GavrielRefael
Tomer KaponZooler

Bittersød komedie om et tabuiseret emne
 
Sorg er en følelse, der ofte vender indad. En tilstand, der skal bearbejdes af den enkelte – og som kræver tid og selvindsigt.
Det er det den lille sympatiske israelske film En uge og en dag handler om.
Eyal og Vichy er et midaldrende ægtepar har mistet deres 25-årige søn. Jødiske traditioner (Shivaen) byder en sorgperiode på en uge efter begravelsen, hvor familie og venner kommer forbi hjemmet, med trøst og deltagelse i sorgen. Det er her "en uge og en dag" efter begravelsen, at vi møder ægteparret, der efter 7 dage i sorgzonen, skal prøve at komme tilbage til hverdagen. Hun, ivrig efter at komme videre. Han, indadvendt, vrissen, aggressiv, ikke mindst overfor de lidt elskovsstøjende naboers forsøg på at vise medfølelse og yde hjælp.


Copyright:
Øst for Paradis
Eyal opsøger hospicet, hvor sønnen døde af kræft (en diagnose, der kun fornemmes) og finder i forbindelse med sin søgen efter sønnens ejendele en pose med marihuana til medicinsk brug. Og hvad er mere nærliggende end, at Eyal i sin desperate indadvendte sorg, får lyst til at søge trøst i det euforiserende stof. Det er her filmen i sit stille mood viser sin styrke, ved at vove sig ud i et grænseland fyldt med en stor sorg og en stille absurd humor. For Eyal, der spilles af Israels kendte komiker Shai Avivi, er som 'den pæne mand' fra forstadskvarteret, uvant med at rulle en joint. Han fumler og tumler med hashsmulerne og cigaretpapiret, så det er en fryd – heldigvis er naboens uvorne søn, Zooler, motorcykel Sushi-bud og afdødes legekammerat, med på at give en rullende hånd, så de sammen kan ryge sig skæve.

Gennem hashtågen udvikles et skævt venskab – hvor Eyal i al sin vrede og aggression nok afviser omverdenen, men samtidigt forsøger at finde tilbage til sønnen i den småtossede nabosøns skikkelse. Zooler (Tomer Kapon), skæv og stonet, er legebarnet der bl.a. er vild med at spille luftguitar og får Eyal med på trippet. Sammen søger de ind i en imaginær verden.
Vichy derimod (troværdigt og loyalt spillet af Evgenia Dodina) vil hurtigt tilbage til hverdagen – men ak, hendes job som lærer er i sorgperioden blevet erstattet af en vikar – der nærmest smider hende på porten for øjnene af eleverne.


Copyright:
Øst for Paradis
Asaph Polonskys går i sin debutfilm (præmieret ved Cannes festivalens Semaine de la Critique 2016) tæt på det sorgtyngede ægtepar – og deres forskellige reaktionsmønstre. Et nærbillede i cinemascope format, med stille hverdags detailler, og hvor det dramatiske højdepunkt er, da Eyal stikker nabokonen en lussing, fordi hun i hans øjne, er hyklerisk omsorgsfuld.
At ægteparret sammen, efter hver deres terapeutiske rejse, kommer igennem sorgen, giver ikke nødvendigvis filmen en happy ending, men med dog en accept af den banale pointe, at livet går videre.
Det er de små detailler, hvor sorg og stille smil veksler, der gør En uge og en dag til en fin lille, stille, bittersød komedie, om et tabuiseret emne.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken kærlig betegnelse har Jay aldrig brugt om Silent Bob?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google