CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Hidden Figures

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Theodore Melfi, Allison Schroeder

Producere:
Peter Chernin
Donna Gigliotti
Theodore Melfi
Jenno Topping
Pharrell Williams

Fotograf:
Mandy Walker

Klipper:
Peter Teschner

Komponist:
Benjamin Wallfisch
Pharrell Williams
Hans Zimmer

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Fox Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 2 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Nyheder:
24-01-17:
Oscar-nomineringerne 2017
 
Anmeldelser:
14-09-15:
St. Vincent
30-10-14:
No Good Deed
18-09-14:
Think Like a Man Too
14-05-14:
Fruitvale Station
06-12-12:
Think Like A Man
01-05-12:
En ny chance til Larry Crowne
17-11-11:
Niceville
18-06-09:
Benjamin Buttons forunderlige liv
27-09-06:
Hustle & Flow
25-07-01:
Thirteen Days
27-02-01:
JFK
 

Læs også...
I temaet Oscar 2017:
 
Oscar-vinderne 2017
La La Land
Alletiders kvinder
Lion
Moonlight
Vaiana
Oscar-nomineringerne 2017
Manchester by the Sea
Jackie
Natdyr
Rogue One: A Star Wars Story
Captain Fantastic
Hell or High Water
Arrival
Min far Toni Erdmann
Fantastiske skabninger... og hvor de findes
Hacksaw Ridge
Deepwater Horizon
Junglebogen
Florence
Zootropolis
En mand der hedder Ove
Under sandet

Hidden Figures

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:127 minutter
Instruktør:Theodore Melfi
 
Premieredato:26-01-2017
Medvirkende:Som:
Taraji P. HensonKatherine G. Johnson
Octavia SpencerDorothy Vaughan
Janelle Mon√°eMary Jackson
Kevin CostnerAl Harrison
Kirsten DunstVivian Mitchell
Jim ParsonsPaul Stafford
Se komplet creditliste her

talent > fordomme
 
Det biografiske drama kan gribes an på mange måder, men hvis man ikke har en original idé, så har genren en fuldstændig driftssikker manual liggende, som kan tages i brug. Og du godeste, hvor bliver den brugt i Theodore Melfis pæne og veldrejede drama om et par af de kvinder, der helt i strid med tidens toner endte med at få betroede stillinger i det NASA, der kæmpede en brav kamp for at få en astronaut helskindet ud i rummet.


Copyright:
Fox film
Historien om borgerrettighedskampen i 60‚Äôerne er fortalt mange gange p√• film. Ofte med fokus p√• netop kampen. Protestmarcherne, de karismatiske ledere, opr√łrstrangen og konfrontationen med det for√¶ldede, racistiske samfundssystem. I Hidden Figures fort√¶lles med humoristisk glimt i √łjet om den institutionaliserede racisme og om hvordan talent ender med at overvinde fordommene. En positivt ladet historie fra et m√łrkt kapitel i det unge amerikanske samfunds historie, hvor racismen skyldes dumhed og uvidenhed snarere end inkarneret ondskab. M√•ske for p√¶n en skildring i manges √łjne, men det skal ikke tage den umiddelbare underholdningsv√¶rdi og den √łjeblikkelige charme fra Melfis h√łflige filmatisering.

Centralt har vi et st√¶rkt trekl√łver i form af Taraji P. Henson, Janelle Mon√°e og Oscar-nominerede Octavia Spencer, der spiller de tre skjulte personligheder, som titlen refererer til. De har alle tre eksisteret og arbejdet for NASA, hvor de var med bag de store landvindinger i matematikkens og geometriens verden, som endte med at sende en mand til m√•nen. De fungerede som menneskelige computere i selskab med mange andre, hvor de mange komplicerede beregninger i rumfartsprogrammet blev gennemf√łrt manuelt. Det arbejde kr√¶vede de bedste af de bedste, og b√•de hvide og sorte bidrog, men sidstn√¶vnte gruppe var blot placeret i deres helt egen bygning, som kun n√łdig blev bes√łgt af den afdelingsleder, som fordelte arbejdsopgaverne.

Det overordnet atypiske ved tre sorte kvinder i s√• ansvarsfulde hverv i slut-50‚Äôerne noteres med overraskelse af en landbetjents i filmens anden √•bningsscene, der sl√•r tonen helt pr√¶cist an. F√łrste indslag i filmen er et flashback til vores talentfulde hovedperson Katherines barndom, hvor hun bliver optaget p√• en skole for s√¶rligt intelligente (hvis vi nu skulle v√¶re i tvivl). Den kunne man godt have undv√¶ret, men fra landbetjenten og frem st√•r det klart, at Hidden Figures skildrer tidens kvaler med humoristisk overskud og en sikker musikalsk fornemmelse. Det √¶ndrer dog ikke ved, at vejen frem i verden, n√•r man befinder sig i den m√łrke k√¶lder hos NASA er lang. Selv da Katherine bliver forfremmet, m√• hun stadig krydse p√• tv√¶rs af de mange bygninger i Langley for at benytte toilettet forbeholdt hende, og hendes kolleger f√•r snart sat en "Colored only"-kaffekande op p√• kontoret.


Copyright:
Fox film
Katherine beslutter sig dog snart til at regne bukserne af de andre, og snart udfordrer hun afdelingens chefingeni√łr Paul Stafford og fascinerer afdelingens leder Al Harrison i Kevin Costners altid sympatiske skikkelse. Han er naturligvis for verdensfjern til at se den urimelige forskelsbehandling, men da konsekvenserne begynder at g√• op for ham, bliver han ikke overraskende en n√¶r allieret. Sidel√łbende f√łlger man Mary Jacksons karriere, der udspiller sig i vindtunnellerne hos den ansvarlige rumskibsbygger, og til dels i retssalene, hvor hun k√¶mper for at f√• lov til at f√łlge pr√¶cis det kursus p√• en 'hvid' skole, som skal til for at blive NASA-ingeni√łr ‚Äď og Octavia Spencers varme Dorothy Vaughan indser som en af de f√łrste, at man nok hellere m√• holde sig p√• god fod med det nye monstrum som IBM installerer hos NASA, s√• hun sikrer, at alle hendes piger l√¶rer Fortran og dermed udman√łvrer alle de kloge m√¶nd.

Problemerne l√łser sig med andre ord stille og roligt. Vores tre hovedpersoner er dygtigere, mere rolige og overb√¶rende og selvf√łlgelig ogs√• mere forudseende end alle andre. Man overraskes ikke, n√•r de hiver en s√¶rlig sindrig formel eller betragtning op af lommen, og l√łsningerne p√• deres problemer er lette og ubesv√¶rede. Der er bestemt ikke mange kanter at river sig p√• i Hidden Figures, men den fort√¶ller charmerende og velfungerende om et for mange helt skjult kapitel i rumfartens formative √•r, hvor i hvert fald tre sorte kvinder gjorde en verden til forskel for b√•de egne forhold og rettigheder i et samfund, der stadig sad fast i fortidens for√¶ldede verdenssyn, men s√• sandelig ogs√• for NASAs evne til at lykkes med at sl√• russerne i det ind√¶dte rumkapl√łb op gennem 60‚Äôerne.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Efter stormen25/5
Sweet Dreams25/5
Alt eller intet25/5
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge24/5
Safari24/5
Free Fire24/5
3 ting18/5
Cézanne og Zola18/5
Alien: Covenant17/5
Kong Arthur: Legenden om sværdet11/5
Flere bio-anmeldelser
 
Syng1/5
American Honey28/4
Arrival24/4
Rogue One: A Star Wars Story18/4
Allied10/4
Fantastiske skabninger... og hvor de findes31/3
The Accountant27/3
Doctor Strange21/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken dansk skuespiller har lavet både Black Hawk Down og Kingdom of Heaven med Ridley Scott?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google