CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Weiner

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Josh Kriegman, Elyse Steinberg, Eli B. Despres

Producere:
Josh Kriegman
Sean McGing
Elyse Steinberg

Fotograf:
Josh Kriegman

Klipper:
Eli B. Despres

Komponist:
Jeff Beal

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Det Danske Filminstitut

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.Weiner

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Dokumentar
Varighed:95 minutter
Instruktør:Josh Kriegman
Elyse Steinberg
 
Premieredato:26-01-2017
Medvirkende:Som:
Huma Abedin
Anthony Weiner

Valgkamp og sex-selfier
 
Halve sandheder og hele løgne. Knive i ryggen. Personsager i stedet for politik. Manglende troværdighed og politikerfnidder. Påstande uden fakta. Kort sagt: Det sidste halve års amerikanske valgkamp – og resultatet, Donald Trumps indsættelse som USA's 45. præsident, forleden.
Den amerikanske dokumentarfilm Weiner af Josh Kriegman og Elyse Steinberg handler ikke direkte om præsidentvalget – men har alligevel tråde ind til valgkampens kærnepersoner. Filmens hovedfigur er Anthony Weiner. Kongresmedlem for demokraterne – veltalende, insisterende, engageret som få – en politisk wonderboy, der nok skal nå langt. Hvis da bare ikke – og det 'hvis' er politikernes (og mediedirektørers!) skræk – adgangen til de elektroniske medier for andre end dem, de oprindeligt var tiltænkt, var så afslørende.


Copyright:
DFI
Anthony Weiner har til diverse kvinder sendt lystne selfier af bulen i sine tætsiddende underbukser (dem ser vi) og formentlig også mere i fridressur (det må vi fantasere os til). Se den form for selfie-sex går ikke, når man er godt og lykkeligt gift, endda med Huma Abedin, personlig rådgiver for Hilary Clinton, og da slet ikke, når man også er kongresmedlem. Så kan man påberåbe sig privatlivets fred nok så meget – og det gør Weiner heftigt – men mediestormen tvinger ham alligevel til at trække sig i 2011 som medlem af kongressen.
Men den karismatiske, ærgerrige, ambitiøse politiker er ikke til at standse. Weiner undskylder sin dumhed og vigtigst har offentligt fået tilgivelse fra sin hustru. Derfor mener han, og hans tilhængere, at han fortjener en ny chance. Han vil som god demokrat kæmpe for at give magten tilbage til middelklassen. Kæmpe for de fattige, de boligløse...

Anthony Weiner stiller op som borgmesterkandidat i New York i maj 2013. Og det er den valgkamp vi følger tæt. Oplever hvordan hans lille kampagnetrup med (til at begynde med) hustruen Huma som utrættelig fundraiser. Ihærdigt kæmper de for at få Weiner i medierne, på billboards og ikke mindst på talerstolene i New Yorks mange kvarterer. Her må Weiner hele tiden forsvare fordoms fejltrin, selv om han meget hellere vil tale om demokraternes politik. Alligevel lykkedes det kampagneholdet, de første par måneder, at få Weiner pænt placeret i opinionsundersøgelserne.
Men ak, the dark spot, hos kandidaten skal nok engang kaste mørke ind over hans politiske karriere. Nye lumre fotomails og telefon-sexpartnere dukker op. Weiner benægter – ja, lyver CNN’s seere direkte op i ansigtet.
Huma må finde en grimasse, der kan passe – og atter sammen med den uheldige husbond stille op overfor den glubske presse og forsikre, at de er en, åh så lykkelig familie, nu med et to årigt barn.

Filmen går tæt på. Vi får et uretoucheret billede af Weiner. Vi oplever hans sælgercharme, labile temperament og ikke mindst hans ufattelige tro på sit eget værd. Plus et knivskarpt billede af organisationen bag kandidaten. De mange ærligt engagerede – og skuffede – idealister, der kaster sig ukritisk ud i forsvaret af en karismatisk fascinerende – men løgnagtig – politiker. Et uhyggeligt skarpt foto af en valgkamp, som et medie-dirigeret politisk underholdnings show.

At Anthony Weiner bliver klædt af til det bare skind, er han, i ordets egentlige forstand, selv skyld i. Et politisk selvmord, som et senbillede på USA’s demokrati. Men hvad med kvinden bag manden, Huma Abedin? Hvem er hun og hvorfor spiller hun med i mandens politiske spil? Humas loyalitet ud ad til, skal formentlig ses i lyset af, at hun under valgkampen, var personlig rådgiver for Hillary Clinton, der jo nok kender til, at skulle finde grimassen, i forbindelse med Billys sex-eskapade. Begge mænds sex-lyster blev da også lystigt brugt af Donald Trump i hans kamp mod Hillary Clinton.


Copyright:
DFI
Galgenhumoristisk er Weiners paniske flugt, da modstanderne forsøger at præsentere ham for en af hans telefon-sex piger, der forundret spørger: Er han da virkelig bange for at møde en 21-årig pige?
I filmens sidste scene bliver Weiner spurgt om, hvorfor han medvirker i filmen. Svaret er som forventet noget i retning af: Fordi jeg gerne ville have tegnet et mere nuanceret billede! Og det får vi – et nærbillede, hvor selv tv-seriens House of Cards politiske intriger bliver overgået af virkelighedens.
I sandhedens navn, og til trøst for demokratiet, skal det nævnes at Weiner kun opnåede 4,9% af stemmerne ved borgmestervalget i New York. Og at Huma Abedin, efter filmens færdiggørelse, har meddelt, at parret skal skilles!
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem er skurken i Disney-klassikeren Snehvide og de syv små dværge?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google