CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Founder

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Robert D. Siegel

Producere:
Don Handfield
Jeremy Renner
Aaron Ryder

Fotograf:
John Schwartzman

Klipper:
Robert Frazen

Komponist:
Carter Burwell

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
01-08-16:
Spotlight
06-05-16:
Me and Earl and the Dying Girl
05-06-15:
Birdman
22-05-15:
Camp X-Ray
18-11-14:
22 Jump Street
07-12-04:
Super Size Me
03-11-03:
Confidence
 


The Founder

Anmeldt af:Daniel Skov Madsen
Genre:Drama
Varighed:115 minutter
Instruktør:John Lee Hancock
 
Premieredato:02-02-2017
Medvirkende:Som:
Michael KeatonRay Kroc
Nick OffermanDick McDonald
John Carroll LynchMac McDonald
Linda CardelliniJoan Smith
B.J. NovakHarry J. Sonneborn
Laura DernEthel Kroc
Se komplet creditliste her

Tomheden bag de gyldne buer
 
Historien om McDonalds-mogulen Ray Kroc er også historien om den amerikanske drøm. Du kan blive hvad du vil og nå uanede højder af succes, hvis bare du arbejder hårdt nok. The Founder viser fornemt, at det til gengæld også kræver en vis villighed til at bruge andres drømme som trappestige på vejen, men det skal man jo ikke lade sig begrænse af. The Founder løftes op fra at være et gennemsnitligt biografisk drama af et par virkeligt gode præstationer, ført an af Michael Keaton, men også af sin fascinerende sande historie.


Copyright:
UIP
Ray Kroc (Michael Keaton) er en mere eller mindre falleret rejsende sælger. Han har slået sig op på en række gimmick-produkter, men sælger nu i 1954 milkshake-maskiner især til drive-in restauranter. Han overraskes, da en enkelt restaurant køber hele otte af hans maskiner, og Ray opsøger nysgerrigt de to brødre der står bag; Dick (Nick Offerman) og Mac (John Carroll Lynch) McDonald. Ray forelsker sig i brødrenes nyskabende koncept, der har effektiviseret burgerproduktionen i en hidtil uset grad, og beslutter med det samme at han vil have en del af kagen. Det får han da brødrene McDonald, lidt tøvende, giver ham ansvaret for at åbne franchises af McDonalds i resten af USA. Men Rays ambitioner vokser hurtigt. Hvorfor dog stille sig tilfreds med en del af kagen – hvis man kan få det hele?

Den store gevinst for The Founder er selvsagt Michael Keaton i rollen som Ray Kroc. Med sin karakteristiske blanding af mani og sympati præsenterer Keaton en karakter, der starter som underdog, men langsomt afslører sine hensynsløse ambitioner. Det er simpelthen en af Keatons bedste roller. Derudover er to af mine favorit karakterskuespillere Nick Offerman og John Carrol Lynch helt fantastiske som de sympatiske down-to-earth McDonald-brødre. Det er smerteligt at se de to smågeniale mænd langsomt miste deres livsværk til Kroc.


Copyright:
UIP
Filmen omkring dem er ikke overraskende, men altid solid. Der leveres en fin kulørt gengivelse af den stigende kommercialisme i 1950'ernes USA, der står i skarp kontrast til Krocs tiltagende dystre handlinger. Til tider bliver ekspositionen måske lidt tung, og dialogen en tand on-the-nose, men historien er så fascinerende i sig selv, at det sjældent er et problem. The Founder starter på mange måder som en McDonalds reklame eller træningsvideo. De to brødres genialitet glorificeres, måske også mere end berettiget. Men det viser sig at være et godt trick af manuskriptforfatter Robert Siegel – der står bag to andre geniale historier om uperfekte mænd The Wrestler og Big Fan. Kroc forvandler nemlig senere brødrenes oprigtige nyskabelser og værdier til et hult brand, der skjuler en enorm og grådig organisation.

The Founder fortæller en enormt fascinerende sand historie, der løftes endnu højere af mageløse Keaton. Den afslører både det tomme hul i Ray Krocs hjerte, men også tomheden bag de velkendte gyldne buer. Jeg blev efterladt med en kapitalistisk dårlig smag i munden, men mon ikke den kan skylles væk af en stor vaniljeshake og en Big Mac?
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri11/1
Væbnet med ord & vinger11/1
Hjertestart4/1
Loveless4/1
Wonder4/1
The Greatest Showman25/12
Neruda25/12
En frygtelig kvinde25/12
Wonder Wheel25/12
Brad's Status14/12
Flere bio-anmeldelser
 
American Made22/12
Dunkirk21/12
Baby Driver19/12
Annabelle 2: Skabelsen18/12
Superswede: En film om Ronnie Peterson15/12
Biler 311/12
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken sang synger hesten i spion-spoofen Top Secret!?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google