CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Founder

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Robert D. Siegel

Producere:
Don Handfield
Jeremy Renner
Aaron Ryder

Fotograf:
John Schwartzman

Klipper:
Robert Frazen

Komponist:
Carter Burwell

Censur:
Tilladt for alle, men frar√•des b√łrn under 7 √•r

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
01-08-16:
Spotlight
06-05-16:
Me and Earl and the Dying Girl
05-06-15:
Birdman
22-05-15:
Camp X-Ray
18-11-14:
22 Jump Street
07-12-04:
Super Size Me
03-11-03:
Confidence
 


The Founder

Anmeldt af:Daniel Skov Madsen
Genre:Drama
Varighed:115 minutter
Instruktør:John Lee Hancock
 
Premieredato:02-02-2017
Medvirkende:Som:
Michael KeatonRay Kroc
Nick OffermanDick McDonald
John Carroll LynchMac McDonald
Linda CardelliniJoan Smith
B.J. NovakHarry J. Sonneborn
Laura DernEthel Kroc
Se komplet creditliste her

Tomheden bag de gyldne buer
 
Historien om McDonalds-mogulen Ray Kroc er ogs√• historien om den amerikanske dr√łm. Du kan blive hvad du vil og n√• uanede h√łjder af succes, hvis bare du arbejder h√•rdt nok. The Founder viser fornemt, at det til geng√¶ld ogs√• kr√¶ver en vis villighed til at bruge andres dr√łmme som trappestige p√• vejen, men det skal man jo ikke lade sig begr√¶nse af. The Founder l√łftes op fra at v√¶re et gennemsnitligt biografisk drama af et par virkeligt gode pr√¶stationer, f√łrt an af Michael Keaton, men ogs√• af sin fascinerende sande historie.


Copyright:
UIP
Ray Kroc (Michael Keaton) er en mere eller mindre falleret rejsende s√¶lger. Han har sl√•et sig op p√• en r√¶kke gimmick-produkter, men s√¶lger nu i 1954 milkshake-maskiner is√¶r til drive-in restauranter. Han overraskes, da en enkelt restaurant k√łber hele otte af hans maskiner, og Ray ops√łger nysgerrigt de to br√łdre der st√•r bag; Dick (Nick Offerman) og Mac (John Carroll Lynch) McDonald. Ray forelsker sig i br√łdrenes nyskabende koncept, der har effektiviseret burgerproduktionen i en hidtil uset grad, og beslutter med det samme at han vil have en del af kagen. Det f√•r han da br√łdrene McDonald, lidt t√łvende, giver ham ansvaret for at √•bne franchises af McDonalds i resten af USA. Men Rays ambitioner vokser hurtigt. Hvorfor dog stille sig tilfreds med en del af kagen ‚Äď hvis man kan f√• det hele?

Den store gevinst for The Founder er selvsagt Michael Keaton i rollen som Ray Kroc. Med sin karakteristiske blanding af mani og sympati pr√¶senterer Keaton en karakter, der starter som underdog, men langsomt afsl√łrer sine hensynsl√łse ambitioner. Det er simpelthen en af Keatons bedste roller. Derudover er to af mine favorit karakterskuespillere Nick Offerman og John Carrol Lynch helt fantastiske som de sympatiske down-to-earth McDonald-br√łdre. Det er smerteligt at se de to sm√•geniale m√¶nd langsomt miste deres livsv√¶rk til Kroc.


Copyright:
UIP
Filmen omkring dem er ikke overraskende, men altid solid. Der leveres en fin kul√łrt gengivelse af den stigende kommercialisme i 1950'ernes USA, der st√•r i skarp kontrast til Krocs tiltagende dystre handlinger. Til tider bliver ekspositionen m√•ske lidt tung, og dialogen en tand on-the-nose, men historien er s√• fascinerende i sig selv, at det sj√¶ldent er et problem. The Founder starter p√• mange m√•der som en McDonalds reklame eller tr√¶ningsvideo. De to br√łdres genialitet glorificeres, m√•ske ogs√• mere end berettiget. Men det viser sig at v√¶re et godt trick af manuskriptforfatter Robert Siegel ‚Äď der st√•r bag to andre geniale historier om uperfekte m√¶nd The Wrestler og Big Fan. Kroc forvandler nemlig senere br√łdrenes oprigtige nyskabelser og v√¶rdier til et hult brand, der skjuler en enorm og gr√•dig organisation.

The Founder fort√¶ller en enormt fascinerende sand historie, der l√łftes endnu h√łjere af magel√łse Keaton. Den afsl√łrer b√•de det tomme hul i Ray Krocs hjerte, men ogs√• tomheden bag de velkendte gyldne buer. Jeg blev efterladt med en kapitalistisk d√•rlig smag i munden, men mon ikke den kan skylles v√¶k af en stor vaniljeshake og en Big Mac?
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Mother!14/9
Team Hurricane11/9
De vildfarne7/9
Stefan Zweig - Farvel til Europa7/9
Logan Lucky7/9
It7/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Sm√łlferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Sk√łnheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem blev oprindeligt tilbudt rollen som Clarice Starling i Ondskabens Øjne?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google