CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Fifty Shades Darker

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Niall Leonard

Producere:
Dana Brunetti
Michael De Luca
E.L. James
Marcus Viscidi

Fotograf:
John Schwartzman

Klipper:
Richard Francis-Bruce

Komponist:
Danny Elfman

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
30-06-15:
Fifty Shades of Grey
11-03-13:
Twilight - Breaking Dawn Del 2
16-03-12:
Twilight - Breaking Dawn Del 1
10-12-10:
Twilight - Eclipse
20-11-09:
Twilight - New Moon
18-05-09:
Twilight
30-10-07:
Perfect Stranger
 


Fifty Shades - i mørket

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Romantik
Varighed:115 minutter
Instruktør:James Foley
 
Premieredato:09-02-2017
Medvirkende:Som:
Jamie DornanChristian Grey
Dakota JohnsonAnastasia Steele
Tyler HoechlinBoyce Fox
Bella HeathcoteLeila Williams
Kim BasingerElena Lincoln
Luke GrimesElliot Grey
Se komplet creditliste her

Viagra til Mr. Grey, tak!
 
Et af nyere tids med bizarre litterære fænomener er den fuldkommen overvældende succes som fan fiction-forfatteren E.L. James oplevede, da hun besluttede sig for at skrive et par uofficielle fortsættelser til Twilight-bøgerne, hvor Bella og Edward dyrkede seksualitetens mørkere sider, for siden at transformere historierne over i deres eget univers under hovedtitlen Fifty Shades. Der ligger ingen nævneværdige kvaliteter i arbejdet andet end evnen til at ramme præcist ned i et behov blandt den erotiske triviallitteraturs læserskare for at få spædet deres dosis af pikant drama op med fantasien om dominans, underkastelse og et solidt rap i røven. Ud af det blå var der solgt 100 millioner kopier af de tre bøger, og så er man pludselig på alles læber.


Copyright:
UIP
Således også Hollywoods, hvor den første filmatisering lagde stift og kun i få øjeblikke lystfyldt fra land. Historien fastholder sit oprindelige forlæg i Stephenie Meyers Twilight-serie, hvor den unge kvinde lader sig fascinere af en mystisk og dragende mand i forsøget på at finde ind bag hans farlige facade og elske ham på hans præmisser, mens hun skal undgå at tabe for meget af sig selv. Med vampyrismen lagt på hylden, er det nu BDSM-universet i Christian Greys røde rum, der adskiller ham fra det ordinære, og som tiltrækker vores unge hovedperson Anastasia Steele, der i den første film lærte hvor hendes egne grænser gik. Livslektien rækker dog ikke længere end til åbningsscenen i den premiereaktuelle fortsættelse, hvor et intenst blik garneret med den opfindsomme replik "Jeg vil have dig" er nok til, at hun er tilbage i Greys arme.

Når man kender bøgerne, ved man også, at det første mødes dirrende usikkerhed og farlighed på tværs af trilogien stille og roligt bliver afløst af penthouse, Porsche og pengeoverflod, og det tager den absolut sidste snert af intensitet ud af forestillingen. For når der ikke længere er nogen reel spænding om, hvad Grey står for – og hvad han vil med hende – hvad er der så tilbage? Så er det parforholdsproblemer og lidt primitiv psykologisk analyse af en hård barndom, der skal brolægge vejen mod det uundgåelige frieri, og hvis det skal bære en film, så skal der altså tænkes en hel del mere over plot og dialog. Det konstruerede krimiplot fra romanerne, hvor Anas nye chef er en nar og en af Greys tidligere "piger" forfølger det lykkelige par, er klistret med på filmen, men det bliver aldrig andet end til tamme klichéer, som jo desværre kommer til at trække spor hele vejen gennem den tredje og sidste film.


Copyright:
UIP
Holdet bag filmen er skiftet ud fra den første, og manuskriptet ligger i Niall Leonards hænder, mens instruktionen styres af James Foley. Leonard har de sidste 30 år været gift med E.L. James, og mens det ikke automatisk diskvalificerer ham, så kræver hendes prosa ganske enkelt en ret skarp vinkling for at virke, og der er han for ubehjælpsomt loyal. Replikkerne står stive og kriminelt humorforladte hen, mens plottet skraber sig af sted og dyrker den billige soap operas mest desperate tricks. "Vores helt er styrtet ned i et bjergområde og forsvundet – ta-da, nu kommer han mildt forslået ind af døren". Fundamentet under filmen er en katastrofe, og det kan ingen hverken gode eller de forhåndenværende middelmådige kræfter rette op på. Og så kan man tilmed nyde gode gamle Kim Basinger i noget, der minder om hendes karrieres Marianergrav. Botoxen står så stift, at hun intet får formidlet i rollen som Greys gamle læremester, men til gengæld er den decideret vandskyende, da hun endelig får den fortjente cocktail kylet i fjæset. Tak spids for en deroute.

Publikum skal nok strømme til Fifty Shades – i mørket, for når så mange har læst bøgerne, så vil man også se filmen. Det er samtidig en 'lovlig' undskyldning til at dyrke lidt kinky lummerlir i biografen sammen med ligesindede, og landets sex-butikker har angiveligt øget bemandingen til at kunne gribe den forventede efterspørgsel på frækt voksenlegetøj. Det er alt sammen ganske fint, og i stedet for de sex-scener, der bizart nok fremstår påtvunget på trods af, at de er hele historiens eksistensberettigelse, så kan publikum nyde to timers æstetisk forsvarligt studie af livet blandt de allerrigeste. Grey er jo, som bekendt, så velhavende, at det overgår enhver forstand. Det var dog ikke for meget at ønske sig, at lysterne under og over de danske dyner steg som følge af en film, der rent faktisk var fræk, farlig og forførende i stedet for dette dovne og sløsede drama.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
La La Land23/2
Gold23/2
Operation Avalanche23/2
Fist Fight23/2
Alletiders kvinder16/2
A Cure for Wellness16/2
The Great Wall16/2
Lion9/2
Moonlight9/2
The Wailing9/2
Flere bio-anmeldelser
 
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children20/2
The Shallows17/2
Sully13/2
Bridget Jones' baby10/2
Mike and Dave Need Wedding Dates25/1
The Lobster20/1
Ghostbusters13/12
Captain Fantastic12/12
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film indgår der ikke et bryllup?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google