CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
20th Century Women

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Mike Mills

Producere:
Anne Carey
Megan Ellison
Youree Henley

Fotograf:
Sean Porter

Klipper:
Leslie Jones

Komponist:
Roger Neill

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
18-10-16:
The Neon Demon
21-07-16:
Wiener-Dog
31-10-13:
Frances Ha
23-09-13:
Ginger & Rosa
22-10-12:
We Bought a Zoo
22-02-12:
Beginners
31-01-11:
The Kids Are All Right
19-03-09:
The Women
27-10-08:
Reservation Road
24-10-05:
Being Julia
 

Læs også...
I temaet Oscar 2017:
 
Oscar-vinderne 2017
La La Land
Lion
Moonlight
Vaiana
Hidden Figures
Oscar-nomineringerne 2017
Manchester by the Sea
Jackie
Natdyr
Rogue One: A Star Wars Story
Captain Fantastic
Hell or High Water
Arrival
Min far Toni Erdmann
Fantastiske skabninger... og hvor de findes
Hacksaw Ridge
Deepwater Horizon
Junglebogen
Florence
Zootropolis
En mand der hedder Ove
Under sandet

Alletiders kvinder

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Komedie, Drama
Varighed:118 minutter
Instruktør:Mike Mills
 
Premieredato:16-02-2017
Medvirkende:Som:
Annette BeningDorothea
Elle FanningJulie
Greta GerwigAbbie
Billy CrudupWilliam
Lucas Jade ZumannJamie

En stærk kvinde, frigjorthed, sex og alt det andet jazz
 
Filmens introduktion er dramatisk nok. En bil i brand foran et supermarked. Kunderne slipper forskrækket. Indkøbsvognene fyldt med forbrugergoder og ser den brændende bil gennem spejlglasruden. Det er Dorotheas gamle Ford Galaxy, der selvantændt har skabt opmærksomhed. Vi er i solskins byen Santa Barbara, Californien, året er 1979, den kreative klasses favoritsted, med et stænk af de-luxe-hippier og promeneret frisind. Her bor 55-årige fraskilte Dorothea med sin 15-årige søn Jamie i et nedrakket patricierhus, som hun ved altmuligmanden Williams hjælp, langsomt er ved at sætte i stand.


Copyright:
Scanbox
Dorothea er tidens selvstændige emanciperede frigjorte kulturradikale med en arkitektuddannelse og som under 2. verdenskrig gennemgik en pilotuddannelse. Hun har tjek på sit liv – det eneste foruroligende er pubertetsønnen Jamie. For hun ved godt, at selv om dørene står åben i bohemehjemmet, skal der mere til at opdrage drenge. Hun allierer sig med sin lejer, den desillusionerede rapkæftede rødhårede punker Abbie (Greta Gerwig: Vildt skønt, provokerende spillet) og den jævnaldrende nabodatter Julie (Elle Fanning er teenager med hvalpefedt og sexlyst). Abbies mor er sexterapeuten og datteren deltager tit i seancerne – så det er helt naturligt at forære Jamie "Kvinde kend din krop" – Jo, frisindet blomster omkring middagsbordet, hvor klitoris og menstruation er hverdagskost.

Vi er tæt på den lille 70'er-familie med Dorothea som et livgivende centrum. Et senbillede på USA i tiden op til Ronald Reagan (1980). Her bliver nikket og samtykket til Carters store tale i 79, med budskabet: Materialismen er tom – vi skal søge dybere i os selv.
Alletiders kvinder vrimler med nostalgiske detaljer, både i billede og lyd fra en tid, hvor den ene cigaret afløser dem anden og trangen til ærlig åbenhed får os til at smile – og det er filmens styrke. Et kalejdoskopisk nærbillede af en lille tidslomme i 'lykke-land'.

Allermest er filmen et uimodståeligt portræt, nuanceret og nært spillet af Annette Bening. Den altdominerende kvinde der, i sin evige silkekimono, i fodformede sandaler og tjavsede hår, er ligeglad med sit udseende, hver morgen med sønnen noterer aktiekurserne, læser "Kaninbjerget" og dater mænd på hendes vilkår. En herlig kvinde, hvis integritet vi ikke betvivler. Christopher Plummer fik fortjent en Oscar for faderrollen i Mills sidste film Beginners (2011) – og Annette Bening burde have haft en Oscar-chance med moderrollen.
Mike Mills er en kærlig erindrings kunstner med stor humor og indføling, der afstår for de ydre dramatiske virkemidler. Handling er spinkel – det er detaljerne, de stille replikker, nuancerne, der gør os glade – og Alletiders kvinder til alletiders film.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
La La Land23/2
Gold23/2
Operation Avalanche23/2
Fist Fight23/2
Alletiders kvinder16/2
A Cure for Wellness16/2
The Great Wall16/2
Lion9/2
Moonlight9/2
The Wailing9/2
Flere bio-anmeldelser
 
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children20/2
The Shallows17/2
Sully13/2
Bridget Jones' baby10/2
Mike and Dave Need Wedding Dates25/1
The Lobster20/1
Ghostbusters13/12
Captain Fantastic12/12
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem er skurken i Disney-klassikeren Snehvide og de syv små dværge?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google