CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
What Lies Beneath

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Clark Gregg

Producere:
Jack Rapke
Steve Starkey
Robert Zemeckis

Fotograf:
Don Burgess

Klipper:
Arthur Schmidt

Komponist:
Alan Silvestri

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(123 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
08-07-04:
Harrison Ford stjæler
10-09-03:
Gammeldags effekter i Indy 4
29-07-02:
Ford & Hartnett
12-03-02:
Nyt fra Harrison Ford & Benicio Del Toro
23-01-02:
Indy 4 på vej
23-01-02:
Blinkende lygter blev årets videohit
04-01-02:
Spielberg og Zemeckis bryder op
 
Anmeldelser:
27-09-06:
Firewall
20-04-04:
Hollywood Cops
02-04-03:
K-19: The Widowmaker
09-10-02:
Tilbage til fremtiden
09-10-02:
Tilbage til fremtiden 3
11-09-02:
Thir13en Ghosts
05-03-02:
Flygtningen
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Dolby Digital 5.1

Lyd:
2.35:1, Widescreen Version 16:9

Ekstra materiale:
Kommentarspor (Zemeckis, Starkey, Rapke), Skuespiller- og produktionsholds-biografier, Trailer, Featurette Constructing the Perfect Thriller.
Bag facaden

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Gyser
Varighed:130 minutter
Instruktør:Robert Zemeckis
 
Anmeldelsesdato:06-06-2001
Medvirkende:Som:
Harrison FordNorman Spencer
Michelle PfeifferClaire Spencer
Diana ScarwidJody
James RemarWarren Feur
Miranda OttoMary Feur
Amber ValettaMadison Ellizabeth Frank
Se komplet creditliste her

Ånder i familien
 
Et af Hollywoods store legebørn, instruktøren Robert Zemeckis, har med stor kærlighed til genren kastet sig over en vaskeægte gyser for et voksent publikum, og med Harrison Ford og Michelle Pfeiffer foran kameraet og Alfred Hitchcock i tankerne styrer han med teknisk snilde og fortællemæssigt drive Bag facaden gennem en lang række nervepirrende spændende scener inden det uheldige forsøg på at lukke og slukke.

Uventede gæster
Bag facaden - som faktisk er en udmærket danske titel – foregår næsten udelukkende i ægteparret Spencers hus ved en sø i Vermont. Norman Spencer er en højtestimeret læge med mange forpligtelser og derfor også en hel del arbejde. Det efterlader hans smukke og kølige kone, Claire, med mange tomme timer i privaten, og i det vintertyste landskab begynder den psykisk ustabile kvindes verden at krakelere. Hun har et års tid tidligere været ude for et alvorligt biluheld, og langsomt finder vi ud af mere og mere omkring uheldet, som er tæt forbundet med selve historiens noget uventede afsløring. Claire ser og hører ting, som ikke er helt naturlige – og måske alligevel? Døre går op, billeder bliver ved med at falde ned – og det filmvante publikum begynder straks at tænke i Poltergeist-baner.

Gode forklaringer
For at kanalisere sine mistanker og paranoide anfald over på andre, begynder Claire at udspionere parrets nye naboer, og hun bliver hurtig sikker på, at nabomanden har myrdet sin kone. Zemeckis bruger megen energi på sideplottet med naboen – og på den måde bliver man som seer ganske smart lokket væk fra den langsomt afdækkede sandhed. For der er naturligvis en ånd i Spencer-huset – og den har brug for Claires hjælp. Plottet i Bag facaden er i sandhed ikke noget mesterværk. Forfatteren Clark Gregg er debutant, og han er slet ikke i nærheden af at finde en intelligent vinkel. I stedet bygger han filmen op som en skamløs ”Hitchcock Greatest”, hvor vi får skizofrenien fra Vertigo, voyeurismen fra Skjulte øjne og masser af action på badeværelset fra Psycho. Og man kan næsten høre Gregg fnise veltilfreds i hjørnet, når folk efterfølgende opdager, at et godt kendskab til Hitchcock straks havde afsløret filmens store hemmelighed.

Zemeckis redder dagen
Derfor er det lidt af et mirakel – og en lidt ufortjent ekstra stjerne værd – at Robert Zemeckis formår at få så spændende og medrivende en film ud af forlægget. Han har altid været et teknisk wunderkind, der lige fra sine tidligste succeser, Tilbage til fremtiden-serien, ikke kunne få nok af effekter og lækker brug af mediet. I Bag facaden er det samarbejdet med fotografen Don Burgess, der umiddelbart imponerer – og på mange af Michelle Pfeiffers vandreture rundt i det mørke hus, kæmper man en brav kamp for at holde hænderne fra øjnene og sveden fra panden. Kameraet forlader aldig sine personer, og man ser aldrig helt nok af omgivelserne til at føle sig sikker. På den måde overføres personernes angst til tilskueren – og flere gange oplever man det vellystige sug i maven af uhygge.

Degeneration
Filmens plot er udspekuleret og med en behagelig overraskelse til sidst. Ikke på niveau med afsløringen i dens kollega i genren, Den sjette sans, men nok til at man kunne have gået tilfreds hjem. Desværre tvinger Clark Greggs manuskript historien ud gennem 3-4 ekstra slutninger, som demonstrativt bliver banket ovenpå, og i stedet for at holde de sidste minutter af filmen i det hus, som har været så klaustrofobisk gennem 2 timer, så skal Zemeckis og Co. pludselig ud og lege med de store armbevægelser. Det bliver klodset og forudsigeligt – og alt for tæt på den egentlige kvalitet af manuskriptet. Men vurderet på de første 2 timers snigende uhygge, som 100% er instruktørens fortjeneste, er Bag facaden et langt mere uhyggeligt tilbud i gysergenren, end de mange teenage-udgaver, som dominerer markedet.
 
DVD-vurdering
DVD-udgivelsen af Bag Facaden er et godt, solidt produkt i den gode ende af kvalitetsskalaen. Skuespillerbiografierne, der ikke bare dækker Pfeiffer og Ford, er af yderst glimrende kvalitet med et par siders tekst plus karrierens højdepunkt til hver skuespiller. Desuden er der lige så glimrende biografier på hele produktionsholdet, hvilket desværre ofte er en sjældenhed.
Hvis nysgerrigheden om Robert Zemeckis ikke er stillet, kan den omtrent et kvarter lange featurette anbefales som en god, hurtig gennemgang af Zemeckis' vej til toppen af filmbrancen. Desværre har det lille program fået en decideret misvisende titel, for der er meget lidt om selve filmen eller thrillere i det hele taget, og det trækker lidt ned i det samlede billede af en ellers også flot opsat DVD, der rundes af med kommentarspor af Zemeckis og hans to producere. De får fyldt de to timers taletid rimelig fornuftigt ud, selvom der også er en del fyldsnak ind imellem.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (10 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Naomi
1-9-2016 10:01
Den hedder "Beneath the lies"

Jubelidiot
28-8-2012 09:16
Den hedder Back The Face Up,chef.

stev1
26-8-2012 18:09
har fundet det ...

stev1
26-8-2012 18:09
nogen der ved hvad den hedder på engelsk.. for når jeg søger "behind the facade" kommer der intet ...

Thomas Sehested Nielsen
20-6-2009 07:49
BagFacaden.info er god en Søndag under dynen :-)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
69 Minutes of 86 Days17/8
Hjemme i Verden17/8
Superswede: En film om Ronnie Peterson17/8
Patriarken17/8
Lys i mørket17/8
The Big Sick17/8
The Dark Tower17/8
Danserinden10/8
Annabelle 2: Skabelsen10/8
Fortiden foran os10/8
Flere bio-anmeldelser
 
Ghost in the Shell11/8
Kong: Skull Island8/8
T2 Trainspotting28/7
20th Century Women25/7
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film af Emir Kusturica spiller Johnny Depp en af hovedrollerne?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google