CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A United Kingdom

Produktionsland:
UK

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Guy Hibbert

Producere:
Brunson Green
Peter Heslop
Justin Moore-Lewy
David Oyelowo

Fotograf:
Sam McCurdy

Klipper:
Jonathan Amos
Jon Gregory

Komponist:
Patrick Doyle

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 2 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
29-07-15:
Selma
11-06-15:
A Most Violent Year
31-01-14:
The Butler
04-01-12:
Det stærke køn - We Want Sex
01-11-10:
An Education
15-01-08:
Fracture
19-06-07:
The Last King of Scotland
07-06-06:
Stolthed og fordom
 


Kærlighed kender ingen grænser

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama, Romantik
Varighed:111 minutter
Instruktør:Amma Asante
 
Premieredato:09-03-2017
Medvirkende:Som:
David OyelowoSeretse Khama
Rosamund PikeRuth Williams
Tom FeltonRufus Lancaster
Jack DavenportSir Alistair Canning
Laura CarmichaelMuriel Williams
Terry PhetoNaledi Khama

Stærk kærlighed, racisme og samtidshistorie
 
En god historie skal have et troværdigt forløb. Byde på moralske og etiske konflikter, plus ægte kærlighed – samtidigt med, at vi trygt læner os tilbage i biografsædet, vidende om, at det nok skal gå alt sammen. Alt det har Kærlighed kender ingen grænser. Og så er historien endda sand.


Copyright:
UIP
Vi starter i London kort efter anden verdenskrig. Ruth der kommer fra den typiske engelske lavere mellemklasse, er selverhvervende, ugift, kontordame, der stadig bor hjemme hos forældrene. Til missions-dansen i det nærliggende missionshus møder hun en sort, velklædt, velformulerende, jurastuderende, Seretse Khama – der endog er en god bokser og danser. Jazzens rytmer er befordrende for den spirede tiltrækning de to imellem. Ruth familie er ikke glad for forbindelsen til den afrikanske negerhøvding – filmens første signal om racisme. Helt galt går det, da en flok bøller på åben gade overfalder de to forelskede, under råbet: Hold fingrene fra vores piger. Heldigvis slår Khama en prober næve – de engelske voldsmænd jages på flugt. Kærligheden mellem hvid og sort har sine kampe – som de begge er villige til at tage.

Så godt, så langt. Khama synker spyttet, MEN "der er noget jeg må sige dig, Ruth", han tøver og tilstår: Min bedstefar var konge – og jeg er selv hans arving. Så kan historien for alvor tage fat. For kongedømmet (UK protektoratet) er Bechuanaland (fra 1966 anerkendt som Botswana) et afrikansk land, dengang blandt de ti fattigste i verden, i udstrækning på størrelse med Frankrig, men med et mere beskedent indbyggertal, hvortil Khama snart skal vende tilbage som tronarving. På trods af de næsten uoverstigelige problemer – en hvid gifter sig sort og endda for at blive dronning for de sorte – frier Khama, og Ruth siger ja. I al stilhed gifter de sig på rådhuset i London, for biskoppen har nedlagt forbud mod en kirkelig vielse (!).

Modtagelsen hjemme i landsbyen af de nygifte er ikke overraskende afvisende. Negativ alene begrundet i tanken om, at skulle regeres af en hvid dronning. Også de britiske myndigheder er alt andet end positive overfor det blandede ægteskab. Nabolandet Sydafrika, med sine tætte bånd til UK, har netop vedtaget en apartheidspolitik, der klart skiller hvid fra sort. For dem er relationen utænkelig – de må kræve ægteskabet opløst. Presset både fra hvid og sort er umenneskeligt. Den engelske regering får lokket Khama til London for at forhandle – hvor det ender med, at han bliver nægtet indrejse til sit eget kongedømme. Alene med deres nyfødte barn, får Ruth mere og mere kontakt til sit nye folk – og accepteres langsomt.


Copyright:
UIP
Filmen viser nådesløst racismens værste sider – og ikke mindst politikernes dobbeltspil og hykleriske manøvrering – alt sammen for at pleje egne interesser og please det økonomisk stærke Sydafrika, der både har guld og uran. Et historisk drama, hvor vi i dag kender historiens gang – med de hvides nederlag i Sydafrika og fordømmelsen af apartheids politikken.

Instruktøren Amma Asante har med Kærlighed kender ingen grænser både ville fortælle om stærk kærlighed og skildre et historisk forløb, der ikke må glemmes. David Oyelowo, som tronarvingen, forener sin afrikanske herkomst og tradition med sin britiske universitets baggrund – stærk velafbalanceret og værdig, selv i de mest pressede situationer. Ruth er varmt og menneskeligt fremstillet af Rosamund Pike. Den hvide kvinde, der er anstødsstenen, har en smuk og afbalanceret udstråling – ikke de mange nuancer, men troværdig, som tapper kvinde bag kongen. Den tredje, ikke mindst vigtige, medspillere er Botswanas smukke, men tørkeramte landskab og dens sorte indbyggere. Er man til det traditionelle historiske samtidsdrama, malet med bred pensel, så er Kærlighed kender ingen grænser en velment og smukt fremstillet beretning om kampen for menneskerettigheder og demokrati i et fattigt/fattigt undertrykt land.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Darling19/10
Kære far19/10
Brylluppet12/10
Snemanden12/10
Good Time12/10
Blade Runner 20495/10
My Little Pony: Filmen5/10
Gensynet5/10
The Beguiled5/10
Hobbyhorse Revolution4/10
Flere bio-anmeldelser
 
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Boss Baby15/9
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken skuespiller har haft mere end én gæsteoptræden tv-serien The X Files?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google