CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Elle

Produktionsland:
Frankrig, Tyskland, Belgien

Produktionsår:
2016

Manuskript:
David Birke

Producere:
Saïd Ben Saïd
Michel Merkt

Fotograf:
Stéphane Fontaine

Klipper:
Job ter Burg

Komponist:
Anne Dudley

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 4 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
17-11-16:
Dagen i morgen
29-08-16:
Valley of Love
03-12-15:
Louder Than Bombs
10-12-07:
Black Book
25-10-05:
I Heart Huckabees
11-08-03:
8 kvinder
03-05-02:
Pianisten
29-01-02:
RoboCop [1987]
 


Elle

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama, Komedie
Varighed:130 minutter
Instruktør:Paul Verhoeven
 
Premieredato:16-03-2017
Medvirkende:Som:
Isabelle HuppertMichèle Leblanc
Laurent LafittePatrick
Anne ConsignyAnna
Charles BerlingRichard Leblanc
Virginie EfiraRebecca
Christian BerkelRobert

En feel-bad film for voksne
 
Et rædselsskrig, støj fra væltede smadrede ting, et rabalder fra et slagsmål. Sådan er lydsiden i den mørklagte biograf, før filmen overhovedet får billeder på lærredet. For Elle, Paul Verhoevens nye film efter ti års tavshed, tager udgangspunkt i en voldtægt – volden i sit grimmeste, foragteligste udtryk.


Copyright:
UIP
Michele Leblanc, nuanceret, indfølt og menneskeliggjort af Isabelle Huppert, er offeret – med kun en småfed grå kats grønne øjne som vidne. Den iskolde succesfulde forretningskvinde, chef for et computerspilselskab med speciale i vold og sex. Følelseskold, kontrollerende og kalkulerende i sit forhold til sit arbejde, sin søn, svigerdatter, elsker, mor... kort sagt til omverdenen.
Michele er rystet efter voldtægten af en hætteklædt ukendt mand i hendes velhaverhjem – dog ikke mere, end at hun umiddelbart efter, med blod på hænderne, fejer skårerne op og vælger ikke at involvere politiet for i stedet selv at lege privatdetektiv. Hvorfor nu det? Svarene er flertydige. Men tydeligst: Selvtægt, hævn og den grusomme kendsgerning, at hendes far er livsvarigt fængslet.

For 30 år siden slog faren 27 mennesker og en stribe børn ihjel. Dengang var Michele 10 år. Vi ser et foto af den lille pige i ruinerne af familiens hjem, som faren sammen med hende nedbrænder. Noget af et traume at bære rundt på. Farens fortsatte fængsling står pt til diskussion – og dermed en berettiget frygt for fornyet medieinteressen for massemordere, hvis navn hun bærer (le blanc – den hvide!). Hendes selvbeherskelse og fortrængningsevne får næsten Louis Bunuelske dimensioner a la Borgerskabets diskrete charme, da hun med sine nærmeste venner er på restaurant og henover krystalglassene henkastet siger: "Jeg er blevet voldtaget. Det er lige meget – skal vi bestille maden?"

Micheles verden er netop det bedre borgerskab, dem med kulturen, penge, tæmmet vildskab og den seksuelle frigjorthed. Så midt i voldtægts-hævndramaet, får vi også en lystig, næsten Woody Allensk satire. Moderen, den botox-pumpede, erklærer at hun skal giftes med sin unge gigolo. Sønnen skal have barn med en lille punk-dulle – og hun føder ham et mulatbarn! Robert, hendes bedste venindes mand, ligger hun i med – og den fhv. ægtemand, en falleret forfatter, er der også plads til på sengekanten, i det på alle måder kreative miljø. Farligst er dog naboen, den kønne gifte bankmand, hvis kone endda er en dybt nedringet hyper-katolik. Noget af et persongalleri.


Copyright:
UIP
Det er ikke mikroskoperingen af miljøet, der gør filmen stor – det er først og fremmest Micheles sinds mangfoldigheder, en blanding af offer og masochist. Stramt og cool spillet af Isabelle Huppert, hvis udtryksfulde smukke ansigt, kameraet omhyggeligt registrerer og ikke slipper det meste af filmen igennem. Selv den mindst dirren ved mundvigen, et koldt øjenlook, sender signaler, ofte af foragt og arrogance. Voldtægtsfantasier med undertoner af hævn, vælter frem.

Den hollandske veteraninstruktør Paul Verhoeven har i lighed med mange af sine tidligere film f.eks Basic Instinct og RoboCop skabt en voldelig historie – men heldigvis også meget, meget mere. Elle er en dybdegående analyse, et nærbillede af en kvinde – bestemt ikke den klassiske sympatiske/varme kvinde, men et uhyggelig troværdigt nuanceret portræt af en kvinde med mega-fortrængninger. Stærk i det selvkontrollerende, med undertrykte, uudviklede seksuelle behov. En mesterpræstation af Isabelle Huppert – der befæster sin plads som Europas – måske største – verdensstjerne. Glem voldtægt, amoralitet og overfladiske miljøer. Nyd hendes nuancerede, vedkommende spil, på godt – og især ondt. En rigtig feel-bad film for voksne.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Elsk mig!27/4
Guardians of the Galaxy Vol. 227/4
The Fits27/4
Den anden side27/4
Hedi20/4
Creative Control20/4
The Edge of Seventeen20/4
Du forsvinder20/4
Fast & Furious 813/4
The Handmaiden12/4
Flere bio-anmeldelser
 
Allied10/4
Fantastiske skabninger... og hvor de findes31/3
The Accountant27/3
Doctor Strange21/3
Trolls20/3
Inferno7/3
Jack Reacher: Never Go Back6/3
Storkene28/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
”Fem småforbrydere. Tonvis af kokain. 27 døde. To overlevende og ikke skyggen af et bevis.” Hvilken film er der tale om?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google