CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
American Honey

Produktionsland:
UK, USA

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Andrea Arnold

Producere:
Thomas Benski
Lars Knudsen
Lucas Ochoa
Pouya Shahbazian
Jay Van Hoy
Alice Weinberg

Fotograf:
Robbie Ryan

Klipper:
Joe Bini

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Universal/Sony Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
14-09-17:
Borg
25-02-15:
Fury
05-11-12:
Stormfulde højder
04-03-11:
Fish Tank
08-09-09:
Amazing Grace
31-10-07:
A Guide to Recognizing Your Saints
29-06-07:
Red Road
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.33:1

Lyd:
DTS-HD 5.1

Ekstra materiale:
Intet
American Honey

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:163 minutter
Instruktør:Andrea Arnold
 
Anmeldelsesdato:28-04-2017
Medvirkende:Som:
Sasha LaneStar
Shia LaBeoufJake
Riley KeoughKrystal
McCaul LombardiCorey
Arielle HolmesPagan

USA på vrangen
 
Britiske Andrea Arnold har i sine film ofte skildret et samfund og et milj√ł gennem intense personskildringer. Hendes historier har altid v√¶ret med et skarpt portr√¶t i centrum, men aldrig uden en tydelig nysgerrighed efter at vise, hvilket samfund, der har st√łbt og p√•virket individet. Nu rykker hun fra det hjemlige England til USA med et brag af en road movie, der form√•r b√•de at v√¶re voksen og eftert√¶nksom og samtidig legende og rebelsk. Det er ganske enkelt forrygende godt.


Copyright:
UIP
Andrea Arnolds stil er naturlig og flere steder med et kamera, der indg√•r s√• organisk i handlingen, at det endda m√• flytte sig for akt√łrernes ageren. Hun filmer sine billeder i det gamle Academy-format, der i dimension minder om et gammelt billedr√łrsfjernsyn. Det kan overraske i biografen, hvor billedet kryber sammen i n√¶sten kvadratisk format p√• midten af l√¶rredet, men netop klaustrofobien i det sn√¶vre billede og de mange n√¶roptagelser af skuespillerne er en pointe, som hun bruger her med samme overbevisende effekt som tidligere. Midt i det naturlige format opn√•r Arnold en n√¶sten lyrisk naturlighed, som peger i retning af f.eks. Terrence Malick uden at g√• planken helt s√• langt ud, som han har f√•et for vane, og hun holder altid sine personer i centrum, selv n√•r handlingen et kort √łjeblik m√• vige for visuelle intermezzoer. Stilen er kun blevet forfinet over tid og kunne godt kulminere overbevisende i American Honey.

Debutanten Sasha Lane er en klippe af trodsig modstandskraft i den centrale hovedrolle Star. Fanget i et forhold af den slags, som fattigdom og tr√łstesl√łshed f√łrer til, med to bonusb√łrn som hun p√• bedste vis tager sig af og med en fordrukken sjuft af en fyr til at styre hverdagen. Han er ude, mens hun har b√łrnene med p√• skralderture, hvor supermarkedernes containere bliver endevendt i jagten p√• den aftensmad, der b√•de skal v√¶re varm og l√¶kker, n√•r husfaderen melder sin ankomst.

En dag overv√¶rer hun p√• supermarkedets parkeringsplads en mini-bus med unge, h√łjtrystede mennesker, og is√¶r med den ene udveksles der nysgerrige blikke. Han fjoller og g√łgler under indk√łbsturen, lige p√• kanten af hvad der kr√¶ver indgreb fra sikkerhedsvagterne, og han venter p√• hende p√• parkeringspladsen bagefter. Som en ridder ud af det bl√• tilbyder han Star et job som magasins√¶lger. Det er et lyn fra en skyfri himmel, som kan v√¶re vejen ud af livets tr√¶ngsler, men udfordringen er blot, at de er en rejsende trup af s√¶lgere, der k√łrer fra by til by, s√• hun skal klippe forbindelsen til sit eksisterende liv, hvis hun vil med.

Med bonusb√łrnene parkeret hos deres √¶gte mor, hvis lyst til at genovertage forpligtelsen kan ligge p√• et meget lille sted, m√łder Star op p√• motellet, hvor det vilde sl√¶ng af s√¶lgere holder til og med √©t er det form√•lsl√łse liv skiftet ud med en rejse ud i det mulighedernes USA, der har lokket s√• mange p√• jagten efter dr√łmmen om selvst√¶ndighed i forhold til b√•de liv og job. Den √łkonomiske uafh√¶ngighed lokker, men truende nok er selv den h√¶derkronede Amerikanske Dr√łm m√•ske blot et dr√łmmesyn holdt kunstigt i live af kyniske bagm√¶nd og tilstr√¶kkeligt med desperate dr√łmmere.

Turen g√•r p√• tv√¶rs af det industrialiserede USA, hvor de f√• glimt af uspoleret natur konstant brydes af den s√¶rlig overdimensionerede amerikanske industristandard ‚Äď uanset om det g√¶lder lastbiler, lader, oliet√•rne, arbejdsv√¶rkt√łjer eller firhjulstr√¶kkere. Naturen er t√¶t p√• at bukke under for den konstante jagt p√• mere, og samme sk√¶bne n√¶rmer sig lurende bussen med glade optimister. Hum√łret er dog h√łjt i denne rejse ind i den m√łrke amerikanske sj√¶l, som ude i den virkelige verden efter filmens premiere i maj m√•ned p√• filmfestivalen i Cannes lod sin frustration klinge rent ud ved valget i november. Den samment√łmrede gruppe fester h√•rdt mellem turene ud i skiftende nabolag, hvor m√•let er at s√¶lge magasinabonnementer for kontanter, s√• hovedkvinden Krystal kan f√• sin andel p√• 80%, og der opst√•r et helt s√¶rligt sammenhold mellem de i √łvrigt konkurrerende s√¶lgere. En slags familie for alle dem uden den √¶gte vare i deres liv, men ogs√• individualister, der fors√łger at undg√• den ugentlig n√¶vekamp mellem ugens to d√•rligste s√¶lgere, som trods forkl√¶dningen som motiverende leg blot understreger for kyniske metoder, der anvendes for at f√łre dr√łmmerne p√• afveje.


Copyright:
UIP
Det er en deprimerende styrke i Arnolds film, at hver gang den f√•r luft under dr√łmmernes vinger og skildrer frihedstrangen og det k√¶rlige sammenhold i gruppen af unge til lyden af det soundtrack, der holder stemningen oppe p√• de lange k√łreture mellem arbejdsopgaverne, s√• bremses opturen af virkelighedens barske realiteter. Krystal er en kynisk leder, og hun ledsages af den karismatiske Jake ‚Äď Shia LaBeouf perfekt castet ‚Äď der ogs√• er m√•let for Stars fysiske interesse og som dermed holder hende bundet til gruppen i de sv√¶re tider. Omgivelserne er enten nedladende eller udnyttende, og man mister hurtigt tiltroen til hendes omgivelser ‚Äď selv i en scene, hvor enhver form for seksuel trussel m√•ske kun foreg√•r i vores paranoide fantasi.

Stars rejse g√•r fra den absolutte afh√¶ngighed af en mand, der groft udnytter hende, til en tilstand, hvor hun skal pr√łve at redefinere sig selv. Hun er sej og kamplysten, men hun er vokset op i et milj√ł, hvor reel selvst√¶ndighed ikke var en valgmulighed. Hendes langsomme rejse g√•r gennem utallige nederlag, men hver gang kommer hun en smule styrket ud af konfrontationerne. Mere desillusioneret og med en tyndere tro p√• den omverden, hun s√• nysgerrigt begav sig ud for at udforske, men et skridt n√¶rmere p√• rent faktisk selv at kunne bestemme over sit eget liv. Det er en betagende rejse, der er forl√łst med stort, stort visuelt og fort√¶llem√¶ssigt overskud ‚Äď og eneste forbehold er, at man skal v√¶re polstret til to timer og fyrre minutter i biografs√¶det for at komme med helt i m√•l. Spilletiden giver dog mening, for den giver American Honey lov til at finde sit helt eget tempo og giver p√• den m√•de figurerne lov til at udvikle sig naturligt og ikke spor forceret af et manuskript, der skal leve op til en bestemt kommerciel tidsramme.
 
DVD-vurdering
Der er intet ekstramateriale på udgivelsen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Mother!14/9
Team Hurricane11/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Sm√łlferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Sk√łnheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Brian DePalma skulle oprindeligt have instrueret Michael Douglas i denne thriller, men bakkede ud, da han frygtede historien var for lig Clint Eastwoods Play Misty for Me. Hvem blev den nye instruktør på projektet, og hvad blev filmens endelige titel?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google