CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
American Honey

Produktionsland:
UK, USA

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Andrea Arnold

Producere:
Thomas Benski
Lars Knudsen
Lucas Ochoa
Pouya Shahbazian
Jay Van Hoy
Alice Weinberg

Fotograf:
Robbie Ryan

Klipper:
Joe Bini

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Universal/Sony Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
14-09-17:
Borg
25-02-15:
Fury
05-11-12:
Stormfulde højder
04-03-11:
Fish Tank
08-09-09:
Amazing Grace
31-10-07:
A Guide to Recognizing Your Saints
29-06-07:
Red Road
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.33:1

Lyd:
DTS-HD 5.1

Ekstra materiale:
Intet
American Honey

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:163 minutter
Instruktør:Andrea Arnold
 
Anmeldelsesdato:28-04-2017
Medvirkende:Som:
Sasha LaneStar
Shia LaBeoufJake
Riley KeoughKrystal
McCaul LombardiCorey
Arielle HolmesPagan

USA på vrangen
 
Britiske Andrea Arnold har i sine film ofte skildret et samfund og et milj√ł gennem intense personskildringer. Hendes historier har altid v√¶ret med et skarpt portr√¶t i centrum, men aldrig uden en tydelig nysgerrighed efter at vise, hvilket samfund, der har st√łbt og p√•virket individet. Nu rykker hun fra det hjemlige England til USA med et brag af en road movie, der form√•r b√•de at v√¶re voksen og eftert√¶nksom og samtidig legende og rebelsk. Det er ganske enkelt forrygende godt.


Copyright:
UIP
Andrea Arnolds stil er naturlig og flere steder med et kamera, der indg√•r s√• organisk i handlingen, at det endda m√• flytte sig for akt√łrernes ageren. Hun filmer sine billeder i det gamle Academy-format, der i dimension minder om et gammelt billedr√łrsfjernsyn. Det kan overraske i biografen, hvor billedet kryber sammen i n√¶sten kvadratisk format p√• midten af l√¶rredet, men netop klaustrofobien i det sn√¶vre billede og de mange n√¶roptagelser af skuespillerne er en pointe, som hun bruger her med samme overbevisende effekt som tidligere. Midt i det naturlige format opn√•r Arnold en n√¶sten lyrisk naturlighed, som peger i retning af f.eks. Terrence Malick uden at g√• planken helt s√• langt ud, som han har f√•et for vane, og hun holder altid sine personer i centrum, selv n√•r handlingen et kort √łjeblik m√• vige for visuelle intermezzoer. Stilen er kun blevet forfinet over tid og kunne godt kulminere overbevisende i American Honey.

Debutanten Sasha Lane er en klippe af trodsig modstandskraft i den centrale hovedrolle Star. Fanget i et forhold af den slags, som fattigdom og tr√łstesl√łshed f√łrer til, med to bonusb√łrn som hun p√• bedste vis tager sig af og med en fordrukken sjuft af en fyr til at styre hverdagen. Han er ude, mens hun har b√łrnene med p√• skralderture, hvor supermarkedernes containere bliver endevendt i jagten p√• den aftensmad, der b√•de skal v√¶re varm og l√¶kker, n√•r husfaderen melder sin ankomst.

En dag overv√¶rer hun p√• supermarkedets parkeringsplads en mini-bus med unge, h√łjtrystede mennesker, og is√¶r med den ene udveksles der nysgerrige blikke. Han fjoller og g√łgler under indk√łbsturen, lige p√• kanten af hvad der kr√¶ver indgreb fra sikkerhedsvagterne, og han venter p√• hende p√• parkeringspladsen bagefter. Som en ridder ud af det bl√• tilbyder han Star et job som magasins√¶lger. Det er et lyn fra en skyfri himmel, som kan v√¶re vejen ud af livets tr√¶ngsler, men udfordringen er blot, at de er en rejsende trup af s√¶lgere, der k√łrer fra by til by, s√• hun skal klippe forbindelsen til sit eksisterende liv, hvis hun vil med.

Med bonusb√łrnene parkeret hos deres √¶gte mor, hvis lyst til at genovertage forpligtelsen kan ligge p√• et meget lille sted, m√łder Star op p√• motellet, hvor det vilde sl√¶ng af s√¶lgere holder til og med √©t er det form√•lsl√łse liv skiftet ud med en rejse ud i det mulighedernes USA, der har lokket s√• mange p√• jagten efter dr√łmmen om selvst√¶ndighed i forhold til b√•de liv og job. Den √łkonomiske uafh√¶ngighed lokker, men truende nok er selv den h√¶derkronede Amerikanske Dr√łm m√•ske blot et dr√łmmesyn holdt kunstigt i live af kyniske bagm√¶nd og tilstr√¶kkeligt med desperate dr√łmmere.

Turen g√•r p√• tv√¶rs af det industrialiserede USA, hvor de f√• glimt af uspoleret natur konstant brydes af den s√¶rlig overdimensionerede amerikanske industristandard ‚Äď uanset om det g√¶lder lastbiler, lader, oliet√•rne, arbejdsv√¶rkt√łjer eller firhjulstr√¶kkere. Naturen er t√¶t p√• at bukke under for den konstante jagt p√• mere, og samme sk√¶bne n√¶rmer sig lurende bussen med glade optimister. Hum√łret er dog h√łjt i denne rejse ind i den m√łrke amerikanske sj√¶l, som ude i den virkelige verden efter filmens premiere i maj m√•ned p√• filmfestivalen i Cannes lod sin frustration klinge rent ud ved valget i november. Den samment√łmrede gruppe fester h√•rdt mellem turene ud i skiftende nabolag, hvor m√•let er at s√¶lge magasinabonnementer for kontanter, s√• hovedkvinden Krystal kan f√• sin andel p√• 80%, og der opst√•r et helt s√¶rligt sammenhold mellem de i √łvrigt konkurrerende s√¶lgere. En slags familie for alle dem uden den √¶gte vare i deres liv, men ogs√• individualister, der fors√łger at undg√• den ugentlig n√¶vekamp mellem ugens to d√•rligste s√¶lgere, som trods forkl√¶dningen som motiverende leg blot understreger for kyniske metoder, der anvendes for at f√łre dr√łmmerne p√• afveje.


Copyright:
UIP
Det er en deprimerende styrke i Arnolds film, at hver gang den f√•r luft under dr√łmmernes vinger og skildrer frihedstrangen og det k√¶rlige sammenhold i gruppen af unge til lyden af det soundtrack, der holder stemningen oppe p√• de lange k√łreture mellem arbejdsopgaverne, s√• bremses opturen af virkelighedens barske realiteter. Krystal er en kynisk leder, og hun ledsages af den karismatiske Jake ‚Äď Shia LaBeouf perfekt castet ‚Äď der ogs√• er m√•let for Stars fysiske interesse og som dermed holder hende bundet til gruppen i de sv√¶re tider. Omgivelserne er enten nedladende eller udnyttende, og man mister hurtigt tiltroen til hendes omgivelser ‚Äď selv i en scene, hvor enhver form for seksuel trussel m√•ske kun foreg√•r i vores paranoide fantasi.

Stars rejse g√•r fra den absolutte afh√¶ngighed af en mand, der groft udnytter hende, til en tilstand, hvor hun skal pr√łve at redefinere sig selv. Hun er sej og kamplysten, men hun er vokset op i et milj√ł, hvor reel selvst√¶ndighed ikke var en valgmulighed. Hendes langsomme rejse g√•r gennem utallige nederlag, men hver gang kommer hun en smule styrket ud af konfrontationerne. Mere desillusioneret og med en tyndere tro p√• den omverden, hun s√• nysgerrigt begav sig ud for at udforske, men et skridt n√¶rmere p√• rent faktisk selv at kunne bestemme over sit eget liv. Det er en betagende rejse, der er forl√łst med stort, stort visuelt og fort√¶llem√¶ssigt overskud ‚Äď og eneste forbehold er, at man skal v√¶re polstret til to timer og fyrre minutter i biografs√¶det for at komme med helt i m√•l. Spilletiden giver dog mening, for den giver American Honey lov til at finde sit helt eget tempo og giver p√• den m√•de figurerne lov til at udvikle sig naturligt og ikke spor forceret af et manuskript, der skal leve op til en bestemt kommerciel tidsramme.
 
DVD-vurdering
Der er intet ekstramateriale på udgivelsen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Justice League16/11
Rodin16/11
Glasslottet16/11
QEDA16/11
Ballerina9/11
The Killing of a Sacred Deer9/11
Monsieur Verdoux9/11
Den unge Karl Marx9/11
Human Flow9/11
The Shining9/11
Flere bio-anmeldelser
 
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Afslut denne apokalyptiske forudanelse fra The Omen: ‚ÄĚ From the eternal sea he rises/Creating armies on either shore/Turning man against his brother..."?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google