CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Safari

Produktionsland:
Østrig

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Veronika Franz, Ulrich Seidl

Producere:
Sidsel Lønvig Siersted

Fotograf:
Ulrich Seidl
Wolfgang Thaler

Klipper:
Christof Schertenleib

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
08-04-15:
I kælderen
01-08-13:
Paradis: Håb
11-07-13:
Paradis: Tro
16-05-13:
Paradis: Kærlighed
25-07-08:
Import/Export
02-05-03:
Nationens tilstand
11-04-03:
Hundedage
 


Safari

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Dokumentar
Varighed:91 minutter
Instruktør:Ulrich Seidl
 
Premieredato:24-05-2017
Medvirkende:Som:

Dåseøl, sololie og vilde dyr
 
I troens vold. I fedmens garn. I jagten på sex blandt Afrikas sorte mænd. Emnerne i Paradis (2012-13) med undertitlen Tro, håb og kærlighed, den østrigske instruktør Ulrich Seidels spille/dokumentarfilmtrilogi, der uden filtre sætter fokus på vores allermest groteske sider. Brutalt, nådesløst og med en stor kunstnerisk kraft. Filmene, der viser vores civilisations mest groteske sider.
Hans nyeste dokumentarfilm Safari, produceret med støtte fra Det danske Filminstitut, er helt i stil med de forrige mesterværker. Ingen nåde, ingen forklaring – kun (en del af) sandheden!


Copyright:
Scanbox
Emnet er denne gang 'de hvides' jagtturisme på Afrikas savanne – langt fra Karen Blixens eller Hemingways værdige og respektfulde storvildtjagt. Her udstilles turismens vulgaritet, når den er værst. Stilen er Ulrich Seidls: Fast kamera og tableauer, hvor ofrene (nej, ikke de vilde dyr), men jægerne stirrer ind i kameraet, mens munden løber der ud af.
Første tableau: Et småfed lasket ægtepar smører hinanden ind i sololie, mens de læser op fra prislisten over de vilde dyr, man på Leopard-lodgen i Namibia efter betaling, kan nedlægge. En gnu €615, en buk €1400, en Impala, så meget, en zebra, noget dyrere, en giraf, endnu mere kostbar.
Og man får, som discountjæger, meget for pengene. Spænding, skyde- og dræberlysten tilfredsstilles med en duft af bushens eventyr. I bræddeskure midt i bushens hede øde, sidder søndagsjægeren tungt med en dåseøl og en riffel tæt ved hånden og venter på, at ofrene skal dukke op – skydeklare. Eller man nærmer sig raskt, i kakitøj, med patronbælte og spejderhat, under kyndig vejledning af de sorte hjælpere, det vildt, man har afkrydset på prislisten. Læg dertil, at når vildtet er nedlagt, er der inkluderet en klassisk fotografering/posering med foden stolt og storvildts jægeragtigt hvilende på det nedlagte dyr.

Men der kommer mere til. De indfødte, flår og river mod betaling, skindet af zebraen eller giraffen – for vor jægers bytte skal op på væggen eller ligge foran pejsen der hjemme og bevidne den store dåd. Ikke ligefrem et sympatisk billede af de tysk/østrigske discountjægere. Men lodgeejeren får da også mulighed for at forklare baggrunden for set-uppet. At en jagtturist på to uger bruger lige så mange penge som en almindelig turist på to måneder. Og så skal vi slet ikke have så ondt af de vilde dyr – det er kun en naturlig regulering af bestanden.
En turisme for alle aldersklasser. Og som den kvindelige jæger begejstret forklarer sin ophidselse og vellyst efter at have nedlagt vildtet: Mine knæ og hænder ryster, så jeg næsten ikke kan holde på riflen.


Copyright:
Scanbox
Safari er et grumt billede af en degenereret form for jagt – hvor den elementære kamp for overlevelse er erstattet af en kommerciel Tivolisering. Ulrich Seidl og hans hustru, Veronika Franz, har nok en gang, godt hjulpet af deres faste kameramand Wolfgang Thaler, tegnet et sindbillede af vor tid, hvor respekten for det elementære i naturen/jagten er blevet kommercialiseret og vulgariseret.
Safari, er nok i sin voldsomme subjektivitet uretfærdig overfor den respektfuldt velorganiserede storvildts jagt. En forenklet fremstilling, der føles ubehagelig, med sine brutale afklædende næsten stillestående dvælende billeder, men heldigvis også med et strøg af humor og satire. Et grumt og grotesk billede af den menneskelige naturs vildveje. Subjektiviteten er netop filmens styrke. Safari er ikke en objektiv skildring af storvildtjægerens liv i Afrika. Safari er en vred filmkunstners dokumentering. Et ægte kunstværk – endda et af dem, der gør rigtigt ondt.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken bog leder John Cusack efter i Serendipity?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google