CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
L'odyssée

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Jérôme Salle, Laurent Turner

Producere:
Olivier Delbosc
Nathalie Gastaldo
Philippe Godeau
Marc Missonnier

Fotograf:
Matias Boucard

Klipper:
Stan Collet

Komponist:
Alexandre Desplat

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
03-10-13:
Cykeltur med Moliere
07-04-11:
Om guder og mænd
16-02-09:
Babylon A.D.
25-01-05:
Catwoman
02-04-04:
The Matrix Revolutions
10-10-03:
The Matrix Reloaded
 


Jacques - En mand af havet

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Adventure, Drama
Varighed:122 minutter
Instruktør:Jérôme Salle
 
Premieredato:01-06-2017
Medvirkende:Som:
Lambert WilsonJacques-Yves Cousteau
Pierre NineyPhilippe Cousteau
Audrey TautouSimone Cousteau
Laurent LucasPhilippe Tailliez
Benjamin LavernheJean-Michel Cousteau
Vincent HeneineAlbert 'Bébert' Falco

En legende og hans søn
 
Jacques Cousteau var manden, der, før David Attenborough, lærte den helt almindelige eventyrlystne vesterlænding naturen og dens mange uberørte facetter at kende. Cousteaus speciale var havets hemmeligheder, og hans hold af dykkere og de konstant forbedrede undervandskameraer var opdagelsesrejsende til en ny verden, som fandtes lige under kølen på vores skibe. Rumfartsagenturerne havde sigtet mod udforskningen af rummet, men i flere årtier fra 50’erne og frem var det de marine ekspeditioner, der tryllebandt film- og sidenhen tv-seere verden over.


Copyright:
UIP
Af samme årsag er navnet Jacques Cousteau synonymt med en ægte eventyrer for den del af befolkningen, der i de glade monopoldage i slut-60’erne tunede ind på DR og fulgte dokumentarserien En verden under havet uge efter uge. Hans dokumentarfilm vandt både Gyldne Palmer og Oscars, for optagelserne fra den dengang ukendte verden, der dækker 70% af vores klode, fascinerede tilskuere og juryer på stribe. Han opfyldte ganske enkelt et fundamentalt menneskeligt behov for at blive taget med rejse til en nær, men stadig fjern og sagnomspunden verden.

Filmen om Jacques Cousteau er er noget anden størrelse. Det kunne have været en klassisk biografisk skildring af et levnedsforløb, der bestemt havde spændende slag med halen. Fra den skade, der standsede hans pilotkarriere og startede interessen for dykkeriet, over privatlivstrakasserierne med både kone og elskerinde til hovedpersonens store personlige rejse fra at være fuldt finansieret af den olieindustri, der havde brug for gode havbundsanalyser til at finde de rette boresteder, til at være indædt miljøforkæmper som resultat af hans liv som førstehåndsvidne til forureningens indvirkning på verdens havmiljø. Skal man tro historien om filmen, så var det også udgangspunktet, indtil instruktør og medforfatter Jérôme Salle faldt over forholdet mellem Jacques og hans søn Philippe.

Det er nu blevet omdrejningspunktet for en sober og loyal, men også lumsk kedelig og selvovervurderet beretning, om en mand i så tæt symbiose med sin passion, at kone og børn forbliver en andenprioritet livet igennem. Store eventyrere kan nødvendigvis ikke også være komplette redebyggere, og derfor bliver fokus på det turbulente forhold til en ofte surmulende Philippe også lidt anstrengt og forkælet, hvor ægte det end måtte være skildret. I det globale perspektiv er sønnens offer lige akkurat til at bære holdt op mod den formidlingsopgave om vores egen planet, som hans far løftede i en tid, hvor levende billeder stadig var i stand til at åbne nye dele af verden for os.


Copyright:
UIP
Salles film er på alle tekniske parametre regulær skøn at skue, og skuespillerne er velvalgte og gode i de rammer, de får stillet til rådighed. Især Lambert Wilson i den centrale titelrolle giver figuren noget af det majestætiske udtryk, som også har forankret sig i mange tilskueres nostalgiske erindring. Billedsiden er smukt filmet, især i de hyppige undervandsscener, der står for filmens bedste øjeblikke, og selv om der er tale om en meget kongetro idyllisering af hovedpersonens handlinger, så forsøger manuskriptet også at placere sig så neutralt som muligt i konflikten mellem far og søn.

Det er et tilbagevendende problem med biografiske film, at de alt for slavisk fortæller sig igennem større eller mindre portioner af deres emnes liv og levned uden at have det nedslagspunkt eller den vinkling, der kunne give portrættet liv og relevans. Derfor er det lidt selvmodsigende, men ikke desto mindre den skinbarlige sandhed, når Salle nu netop kritiseres for at have valgt ét bestemt snit ned gennem Cousteaus liv og skåret det meste andet fra. Konflikten mellem far og søn er simpelthen for banal som ledemotiv for et portræt af en mand, der har tryllebundet så mange. Havde der nu været mere i historien end en søns sårede følelser, så kunne filmen have været en interessant ridse i lakken på en kanoniseret figur, men der er intet sted undervejs, hvor man som tilskuer betvivler hovedpersonens prioriteringer, og så falder dramaet og dermed filmen unægtelig noget til jorden.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er navnet på den klassiske kinesiske filmgenre om ærefulde kampsports-riddere, hvorfra Ang Lee hentede inspiration til sin berømte Tiger på spring, drage i skjul??
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google